Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ!!

Ψήνουμε αρνί σχεδόν κάθε χρόνο. Μας αρέσει να το περνάμε παραδοσιακά και οικογενειακά, όπως οι περισσότεροι. Από μικρή θυμάμαι τον πατέρα μου και τη γιαγιά μου Πανωραία να φτιάχνουν
το αρνί, με την γιαγιά να αναλαμβάνει πάντα το αλατοπίπερο.. Η γιαγιά φρόντισε να μάθει στον μπαμπά όλα τα μυστικά για το αρνί στη σούβλα και σκέφτηκα να σας τα γράψω εδώ για όσους ενδιαφέρονται!


Βασικοί κανόνες:

Φτιάξτε το αρνί από την προηγούμενη μέρα! Καλό είναι να μαριναριστεί μέσα στο αλάτι και στο πιπέρι.
Χρησιμοποιήστε μόνο αλάτι και πιπέρι! Γίνεται πεντανόστιμο και ας ακούγεται απλό. Το αρνί έχει λίπος οπότε δεν χρειάζεται άλλη λιπαρή ουσία.
Πρέπει να κάνετε πολύ καλό δέσιμο!
Το ψήσιμο θέλει περίπου 4 ώρες. Δεν πρέπει να βιαστείτε να το ψήσετε γρήγορα. Σημασία έχει ο προορισμός αλλά και το ταξίδι. Το ψήσιμο θέλει υπομονή αλλά και να το ευχαριστηθείτε. Με παρεούλα, μεζέ και μουσική, η διαδικασία του ψησίματος έχει χάρη, ενώ στο τέλος το αρνί θα σας ανταμείψει.

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικές οδηγίες για το τέλειο αρνί που θα βοηθήσουν κυρίως τους αρχάριους. Τις βρήκα από το site Οι συνταγές της παρέας και σας τις παραθέτω:

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Πρώτη μας δουλειά να περάσουμε την σούβλα στο αρνί μας. Βάζουμε την σούβλα με φορά από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι, μέσα από την κοιλιά, θώρακα λαιμό και το κεφάλι.
2. Το δύσκολο είναι το τρύπημα του κεφαλιού, στο οποίο θα χρειαστείτε βοήθεια, ένας κρατάει το κεφάλι κόντρα και ένας σπρώχνει και περιστρέφει ταυτόχρονα τη σούβλα, μέχρι να τρυπήσει το κρανίο του αρνιού.
3. Ακολουθεί το δέσιμο, αφού πρώτα κάνουμε μια δοκιμή πάνω στο χώρο που θα το ψήσουμε ώστε να προσδιορίσουμε την σωστή θέση πάνω στη σούβλα για το δέσιμο του αρνιού. Ξεκινάμε λοιπόν με τα μπούτια, τα οποία τα πιάνουμε σταυρωτά πάνω στη σούβλα και τα δένουμε με σύρμα. Τη διχάλα που έχει η σούβλα μας, την μπήγουμε στα μπούτια και την σταθεροποιούμε πάνω στη σούβλα με την βίδα που έχει.
4. Κάνουμε άλλα δύο δεσίματα στην σπονδυλική στήλη του αρνιού, ένα χαμηλά στο ύψος της κοιλιάς και άλλο ένα στο ύψος του στήθους. Χρησιμοποιούμε για αυτά τις μεταλλικές πιάστρες (σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για στερέωση κονταριού της κεραίας) ή σύρμα, οι πιάστρες όμως είναι πολύ πιο πρακτικές!
5. Τέλος δένουμε σφιχτά με σύρμα το λαιμό του αρνιού.
6. Δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του δεσίματος που κάναμε κουνώντας δυνατά πάνω – κάτω τη σούβλα. Το καλό δέσιμο είναι σημαντικό, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος την ώρα του ψησίματος να γυρίζει η σούβλα αλλά όχι το αρνί!!!
7. Συνεχίζουμε με το αλατοπίπερο. Απλώνουμε πολύ καλά σε όλο το εσωτερικό του αρνιού μας. Από την εσωτερική πλευρά κάνουμε μαχαιριές στα μπούτια και τα ¨χεράκια¨, προσεκτικά όμως να μην τρυπήσουμε εξωτερικά, και πιέζοντας με το δάκτυλο, βάζουμε και εκεί αλατοπίπερο(κλασική κίνηση της γιαγιάς μου!).
8. Ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με την κλωστή, με τρόπο τέτοιο ώστε να κλείνει ερμητικά. Σκοπός μας είναι να μην έχουμε τρυπήσει σε κανένα σημείο το αρνί μας (εκτός φυσικά από τα σημεία δεσίματος) …
9.  …και να είναι καλά ραμμένη η κοιλιά, ώστε όπως θα ψήνετε το αρνί, να κρατά στο εσωτερικό του τα υγρά του και να ψήνεται με αυτά. Αυτό βοηθά ώστε να μην υπάρχει το ανεπιθύμητο αίμα στα χοντρά κομμάτια του αρνιού και στα κόκκαλα, να είναι καλοψημένο και ζουμερό.
10. Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά και ράβουμε την μπόλια πάνω στο αρνί, ώστε να μην φύγει στο ψήσιμο. Η μπόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος λιώνει, λιπαίνει το αρνί εξωτερικά και δεν το αφήνει να ξεραθεί – καεί.
11. ΨΗΣΙΜΟ: Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε κάρβουνα περίπου τόσα όσο και το βάρος του αρνιού μας. Ανάβουμε την φωτιά μας τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο και αφού τα κάρβουνα γίνουν τα αφήνουμε αρκετή ώρα να ¨πέσουν¨. Αφού σταχτώσουν, τα απλώνουμε, βάζοντας τα περισσότερα κάτω από τα μπούτια και τα ¨χεράκια¨ και αφήνουμε ελάχιστα κάτω από την κοιλιά.
12. Τοποθετούμε το αρνί μας πάνω στη φωτιά, σε μεγάλη απόσταση από αυτήν (περίπου 40 – 50 cm) και γυρνάμε με το χέρι σε γρήγορη ταχύτητα για 1 ώρα τουλάχιστον ή και περισσότερο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.
13. Προσέχουμε να μην μας αρπάξει στην αρχή, όπου η φωτιά είναι πιο δυνατή, γι’ αυτό άλλωστε και η γρήγορη ταχύτητα στο γύρισμα. Μετά από την 1 – 1½ ώρα γυρνάμε αργά (μπορούμε να βάλουμε μοτεράκι) και ανάλογα την ένταση της φωτιάς και την πορεία του ψησίματος χαμηλώνουμε την σούβλα.
14. Ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος είναι περίπου  3½  με 4 ώρες. Όταν γίνει, βάζουμε τη σούβλα όρθια πάνω από ένα μεγάλο ταψί, κόβουμε τα σύρματα, ξεβιδώνουμε τις πιάστρες και το αρνάκι μας πέφτει στο ταψί! Είναι έτοιμο για κόψιμο και κατανάλωση!!

Όσο καλό και να γίνει το αρνί, πάνω απ'όλα μετράει η καλή παρέα και η καλή διάθεση! Φροντίστε να έχετε καλή παρέα και μια χαρά θα βγεί το αρνάκι!

Καλή επιτυχία και ελπίζω να βοήθησαν οι συμβουλές!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις