Αποκαλούσατε τον γιο σας «βασιλόπουλο μου» ή την κόρη σας «πριγκίπισσά μου»; Αυτά να τα ξεχάσετε. Το πόρισμα που παρέδωσε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Αντώνης Λιάκος εισηγείται το τέλος
αυτών των προσφωνήσεων με το «Συμβόλαιο Τιμής» που προωθεί.
Το πόρισμα που παρέδωσε την Παρασκευή στον υπουργό ο κ.Λιάκος επεξεργάζεται μεταξύ άλλων οδηγό συμπεριφοράς του καλού μαθητή που φέρει τον τίτλο "Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού" και περιλαμβάνει τη θέσπιση "Συμβολαίου Τιμής" που θα πρέπει να υπογράφουν τα παιδιά στο σχολείο. Για την επιτυχή εφαρμογή του «Παιδαγωγικού Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού», κατά τον συντάκτη του, απαιτούνται τακτικά διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του υπουργού Παιδείας κ.ά. Επίσης, ένας νέος φορέας, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σχολική Ψυχολογία (ΕΣΣΨ), θα αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης της όλης πρωτοβουλίας.
Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς για τα παιδιά πρώτης, δευτέρας και τρίτης Δημοτικού και οι ίδιοι οι μαθητές για τις μεγαλύτερες τάξεις θα υπογράφουν ένα «Συμβόλαιο», στο οποίο θα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δίνω τον λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους και δεν επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο αλλά θα τον υπερασπισθώ από επιθέσεις». Μεταξύ των προτάσεων άμεσης εφαρμογής τις οποίες ο Αντώνης Λιάκος εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καταδικάζεται «η κουλτούρα του καταναλωτικού ναρκισσισμού και η μετάλλαξη του σχολικού χώρου σε πασαρέλα ναρκισσισμού», ενώ γίνεται λόγος περί μιας -αθέατης διά γυμνού οφθαλμού- μάχης «για το Φαντασιακό της Παιδείας».
Το τι σημαίνει αυτός ο ομιχλώδης όρος επεξηγείται ως εξής: «Η Πολιτεία μπορεί να επέμβει στη διαμόρφωση του παιδικού και σχολικού Φαντασιακού με πολλούς τρόπους: Ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία, επιβάλλοντας εύλογους περιορισμούς στις διαφημίσεις και γενικά στα μηνύματα των ΜΜΕ που απευθύνονται στα παιδιά ή στους γονείς» κ.λπ.
Από τον Κώδικα απουσιάζει, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Protothema.gr οποιαδήποτε αναφορά σε εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, ενώ επισημαίνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν και βεβαίως να προσφωνούν αναλόγως τα παιδιά τους ως «πριγκίπισσες» ή «βασιλόπουλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου