Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ομηρεία και... σκορποχώρι

Αιχμάλωτος των φατριών της Ν.Δ. ο Μητσοτάκης, αλλάζει διαρκώς στρατηγική
Σοβαρό προβληματισμό αλλά και γκρίνιες προκαλούν οι συνεχείς παλινωδίες, οι αλλαγές τακτικής και στρατηγικής και η έλλειψη μιας ενιαίας αντίληψης για την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα και το διεθνές περιβάλλον εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι από την εκλογή του και μετά αλλάζει συνεχώς θέσεις και κατευθύνσεις και ακυρώνει επικοινωνιακές στρατηγικές και εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να έχει ήδη κάψει οριστικά τον ενθουσιασμό από την εκλογή του και την πολιτική προοπτική που διαγραφόταν αμέσως μετά την εκλογή του. 
 
Από το «δεν σχεδιάζω εκλογές» των πρώτων ημερών της ανάδειξής του στην προεδρία της Ν.Δ. πέρασε στην ιαχή «φύγετε» το Πάσχα και από τη διάλυση ομάδων και βαρονιών εντός του κόμματος παραδόθηκε στον σφιχτό εναγκαλισμό πρώην προέδρων και πρωτοκλασάτων στελεχών, δείχνοντας πρόδηλη αδυναμία να χαράξει μια στρατηγική εξ υπαρχής, που θα διαφοροποιείται σε ήθος και πολιτική ποιότητα. 
 
Η εξαγγελία του από το Παρίσι την περασμένη Δευτέρα ότι η Ν.Δ., ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό κόμμα, θα ψηφίσει για τη δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια «τσαλαπατήθηκε» μέσα σε δύο μέρες από ηγετικά στελέχη, που προέρχονται κυρίως από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν δίνοντας το σύνθημα για σκληρή και... ανελέητη επίθεση προς την κυβέρνηση.
 
Στρατηγική πολυδιάσπαση
Το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος σε δηλώσεις του όσο και μια σειρά στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσαν να προαναγγείλουν μια θετική στάση σε μεταρρυθμιστικές προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου και στη συνέχεια άλλαξαν στάση δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τον πρωθυπουργό.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, φροντίζοντας να αποδομήσει το «μεταρρυθμιστικό» προφίλ και την υποτιθέμενη προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μετριοπάθεια και, βεβαίως, για να στραπατσάρει την εικόνα του στους δανειστές εμφανίζοντάς τον ως αφερέγγυο, έσπευσε να αναφερθεί στην αλλαγή της θέσης του. 
 
Επ’ αυτού τα στελέχη της Ν.Δ. δεν έκαναν κανένα σχόλιο, ούτε καν ο λαλίστατος και φωνακλάς αντιπρόεδρος Άδωνις βρήκε μια λέξη να πει για την καταφανή κωλοτούμπα. Οι πληροφορίες για δυσφορία βουλευτών της Ν.Δ. από τη θετική προσέγγιση του πολυνομοσχεδίου είχε δημοσιοποιηθεί άμα τη εμφανίσει της πληροφορίας που ήρθε από την Εσπερία. 
 
Μάλιστα βουλευτές έλεγαν με δηκτικό τρόπο ότι ο Κυριάκος συνθηκολόγησε και υποτάχθηκε στις απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης και των Γάλλων σαρκοζικών, οι οποίοι δεν ανέχονται τις αντιμνημονιακές κορώνες της Ν.Δ.
 
Το πρόβλημα με τη Ν.Δ. είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας και ύπαρξης της Ν.Δ., της οποίας βασικοί πυλώνες, όπως ο καραμανλικός πόλος ή η συμπαγής ομάδα των σαμαρικών, μπορούν όποτε θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα πολυδιάσπασης σε ζητήματα πολιτικής στρατηγικής. 
 
Ήδη η μνημειώδης «κοτσάνα» της Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, γνωστού εξαπτέρυγου του σαμαρισμού, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει... σκανδαλώδους εύνοιας από τους δανειστές, ήταν μια ένδειξη για το σκληρό ροκ που επιχειρεί η πλευρά Σαμαρά, σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δανειστές, οι οποίοι αρνούνταν, όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός, να κλείσουν την αξιολόγηση περιμένοντας να έρθει στην κυβέρνηση ο Τσίπρας.
 
Άτακτη υποχώρηση
Ο Κυριάκος σχεδιάζει με τους Αμερικανούς και εγχώριους συμβούλους του και μια μικρή ομάδα συνεργατών τις τακτικές κινήσεις του, τις οποίες επιχειρεί να επιβάλει στο κόμμα, αλλά με οικτρή έως τώρα αποτυχία. 
 
Όπως λένε στη Ν.Δ., ειδικά για το πολυνομοσχέδιο θα έπρεπε, πριν ειπωθεί οτιδήποτε, να εξεταστούν οι διατυπώσεις και οι προβλέψεις των δύο συγκεκριμένων παρεμβάσεων και ύστερα να δεσμευτεί το κόμμα για τη μία ή την άλλη θέση. «Επρόκειτο για επιπολαιότητα, η οποία εκπορεύθηκε από τις πιέσεις Γάλλων και Γερμανών να στηρίξει η Ν.Δ. τα μνημονιακά βήματα του Αλέξη Τσίπρα» λέει στο «Π» έμπειρος βουλευτής του κόμματος. 
 
Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου, ενώ είχε ήδη κατατεθεί το 7.500 σελίδων σχέδιο νόμου, οι περισσότεροι συμμετάσχοντες, με θεσμική ιδιότητα, εισηγήθηκαν την πλήρη απόρριψη των ρυθμίσεων. 
 
Η γραμμή άμυνας, που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, λόγω της πολιτικής αμηχανίας της Ν.Δ., ήταν πως οι προβλέψεις για το υπερταμείο αλλά και οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια είναι η επιβολή της πιο σκληρής θέσης των δανειστών, που προέκυψε από την κυβερνητική ανικανότητα στη διαπραγμάτευση και την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας της.
 
Ο Κυριάκος δεν τόλμησε να ρισκάρει μια κόντρα και επισήμανε την ανάγκη η Ν.Δ. να φανεί «μεταρρυθμιστικά» συνεπής, αλλά συντάχτηκε με τη σκληρή γραμμή που εισηγήθηκαν οι περισσότεροι βουλευτές. Ο κύβος λοιπόν της εγκατάλειψης – ακόμη μια φορά – της ήπιας μεταρρυθμιστικής τακτικής είχε ριφθεί. 
 
Μαινόμενοι οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. προσήλθαν στη μεσημβρινή εναρκτήρια συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και άρχισαν να πυροβολούν την κυβέρνηση.
 
Τον τόνο έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όχι μόνο υπερτόνισε την αρνητική θέση της Ν.Δ. απέναντι στο υπερταμείο, παρότι είναι βέβαιο ότι θα είχε εισηγηθεί ως κυβέρνηση την ίδια ρύθμιση, αλλά έκανε λόγο ακόμη και για ποινικές ευθύνες των υπουργών. 
 
Μετωπική με τον Τσίπρα
Η Ν.Δ. φάνηκε να αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος των παραχωρήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντίπαλοί της στη διεκδίκηση αντισυριζικών ψήφων από ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - Ένωση Κεντρώων. 
 
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως, ενώ επιχειρεί συστηματικά να καταδείξει ως υπεύθυνη την κυβέρνηση για την επιλογή της αύξησης της φορολογίας, δεν έχει καταθέσει ούτε μια νέα πρόταση για τις δικές της επιλογές σε περίπτωση που θα ερχόταν άμεσα στο πηδάλιο της χώρας. 
 
Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί τόσο στη Ν.Δ. όσο και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι η απόδοση ευθυνών για την πορεία της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν αφορά πια κανέναν και θα πρέπει να τοποθετούνται στην πολιτική συγκυρία με βάση τα συγκεκριμένα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα. Δηλαδή με βάση συγκεκριμένους όρους και οικονομικά αποτελέσματα, όπως σκληρά επιδιώκουν οι δανειστές. 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Κυριακή επαναπροσδιόρισε την τακτική του σε δύο κατευθύνσεις:
 
1. Καταχώνιασε το σύνθημα «φύγετε» στη λογική ότι, αν κλείσει ομαλά η αξιολόγηση, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές, άρα πρέπει να αρχίσει να αντιπολιτεύεται διαφορετικά. Ο πρώτος στόχος του πια είναι ο ίδιος ο Τσίπρας, τον οποίο επιχειρεί να υπονομεύσει στα μάτια των ψηφοφόρων. 
Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να τοποθετείται θετικά καταθέτοντας κάποιες προτάσεις οικονομικού περιεχομένου, με στόχο να απευθυνθεί στα μεσαία αστικά στρώματα. 
Η επίθεση εναντίον του Τσίπρα ήταν σφοδρή και ουσιαστικά εγκαινίασε μια νέα τακτική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την κυβέρνηση: «Είτε ψεύτης είτε αυταπατώμενος, δεν αξίζει να είστε πρωθυπουργός της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Λίγο αργότερα συνέχισε να απευθύνεται στον πρωθυπουργό σε δεύτερο πρόσωπο κορυφώνοντας την επίθεσή του: 
«Είστε ένας πολιτικός που την άγνοιά του την εμφάνισε ως αντισυμβατική μαγκιά, επένδυσε σε ψέματα και, όταν έσπασε τα μούτρα του, φέσωσε τη χώρα με 86 δισ. ευρώ. Εκτός από αυταπάτη, υπήρχε κυρίως πολιτική απάτη, πολυετής, συνειδητή, κυνική και αδίστακτη. Αυτό το ιστορικό στίγμα θα το κουβαλάτε για πάντα. Αντί να παλεύετε με τη συνείδησή σας και σήμερα επενδύετε με την επιθετικότητα και συνεχίζετε με την ακραία δημαγωγία, ρίχνετε περισσότερο νερό στον μύλο του πολιτικού κυνισμού, που καταλήγει πάντα σε διαφθορά και διαπλοκή».
Βασική γραμμή της πρότασής του είναι μια νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους, που θα ρίξει το πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια στο 2% με στόχο ανάπτυξης 4%, αύξηση του ΑΕΠ στα 213 δισ. μέχρι το έτος 2021 και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 120.000 ετησίως. 
Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νέα συμφωνία αλήθειας» και επανέλαβε την πρόθεσή του να αναλάβει την πρωτοβουλία για συγκρότηση «μεταρρυθμιστικού μετώπου», όταν χρησιμοποίησε τον όρο «εμείς» και πρόσθεσε με νόημα: «Και με το “εμείς” δεν αναφέρομαι μόνο στη Ν.Δ., διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο είναι πλειοψηφία στη χώρα. Δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα δραστηριοποιήθηκε κάποιος, γιατί όλοι οι μεταρρυθμιστές είναι από την ίδια πλευρά του λόφου» είπε χαρακτηριστικά. 
«Ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει» εκτίμησε υποστηρίζοντας ότι «το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του λαϊκισμού».
Ωστόσο ο Μητσοτάκης, θέλοντας να σώσει τα προσχήματα της ολικής αλλαγής πολιτικής τακτικής, επέμεινε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει το γρηγορότερο. Γι’ αυτό το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ», ωστόσο δεν σχολίασε την αιφνιδιαστική επίθεση φιλίας του σαμαρικού Δημήτρη Σταμάτη, που «τον είδε» πρωθυπουργό της χώρας την... άνοιξη του 2017.
 
Πόλεμος με τον Καμμένο
2. Επιστρέφοντας στην πολιτική τακτική, η Ν.Δ. κάνει στροφή στην καθημερινότητα με μότο ότι η κυβερνητική πολιτική θα αποτύχει, παρότι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, αφού εμπεριέχει φιλελεύθερες δράσεις που δεν τις πιστεύει. Ο βασικός στόχος, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, είναι και οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη λογική ότι εξαπατήθηκαν από τις αντιμνημονιακές κορώνες της ηγετικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος. 
Στόχος της Ν.Δ. είναι να καταδείξει στους αντιμνημονιακούς δεξιούς ότι έπεσαν θύματα πλάνης «από τον Πάνο Καμμένο και την παρέα του». Ειδικότερα επιδιώκουν στο ειδικό κοινό των ενστόλων, με τους οποίους από την Κυριακή άρχισαν νταραβέρια με τη λογική ότι ο Καμμένος «τους δουλεύει».
Ακόμη επιχειρούν να εμφανίσουν ως αναξιόπιστο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θέτοντας ζήτημα διαφοροποίησής του από την εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όπως αυτή αποφασίστηκε σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αναφέρεται το ζήτημα του γεωγραφικού προσδιορισμού στην ονομασία της χώρας, κάτι που επαναλήφθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του σημερινού ΥΠΕΞ τον Σεπτέμβριο και εμπεριέχεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. θέλει να αποσπάσει «νουνεχείς» δεξιούς από την αγκαλιά των ΑΝΕΛΛ και θα επιχειρεί το επόμενο διάστημα διαρκώς να αποδείξει ότι πρόκειται για ένα λαϊκιστικό ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα που ψαρεύει στα θολά νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις