Τα νομίσματα της Ρωσίας και της Κίνας τείνουν να γίνουν "καλά σαν τον χρυσό".
Συγκεκριμένα από την εποχή της προεδρίας του Nixon, όταν και καταργήθηκε το 1971 ο χρυσός κανόνας του συστήματος ισοτιμιών του Bretton Woods, το δολάριο δεν ήταν πια συνδεδεμένο με τον χρυσό, όμως το πολύτιμο μέταλλο παρέμεινε ασφαλές καταφύγιο ασυναγώνιστο από τα χαρτονομίσματα.
"Την εποχή της οικονομικής κρίσης του 1930 ο χρυσός προτιμούνταν από τις κεντρικές τράπεζες και τους απλούς πολίτες ως ασφαλές καταφύγιο περισσότερο από τα χρήματα, τα οποία έχαναν την αξία τους. Προσεγγίζουμε πια εκείνες τις εποχές όπου τα συνολικά χρέη του συστήματος του δολαρίου ευτελίζουν την αξία του χρήματος. Για το λόγο αυτό οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούν", σημειώνει ο F. William Engdahl, ερευνητής και συγγραφέας στρατηγικών ρίσκου, σε άρθρο του στο New Eastern Outlook.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 η κεντρική τράπεζα με τον περισσότερο χρυσό στο θησαυροφυλάκιο της, αφού αγόρασε άλλες 360.000 ουγγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Η Ρωσία αύξησε τα αποθέματα χρυσού της το 2015 κατά 208,4 μετρικούς τόνους, συνεχίζοντας τις δραστικές αγορές του πολύτιμου μετάλλου.
Από την αρχή του 2016 ο χρυσός έγινε το best-performing κύριο asset", αυξάνοντας την αξία του κατά 16%.
Τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Sputnik, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε άλλους 22 τόνους χρυσού, αξίας 800 εκατ. δολαρίων σε σημερινή αξία.
Η Ρωσία έχει 1.437 τόνους χρυσού σε αποθέματα, την έκτη μεγαλύτερη ποσότητα στον κόσμο. Μόνο ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Κίνα έχουν περισσότερο χρυσό", σημειώνει ο Engdahl.
Ο χρυσός λειτουργεί καλύτερα ως φίλτρο στα εξωτερικά οικονομικά ρίσκα και η Ρωσία θέτει σε προτεραιότητα την αγορά χρυσού από την κατοχή δολαρίων.
"Η ρωσική κεντρική τράπεζα πούλησε τα αποθέματα σε αμερικανικά ομόλογα και αγόρασε χρυσό, σε μία κίνηση «αποδολαροποίησης»", τονίζει ο ερευνητής.
Με την κίνηση αυτή η ρωσική κεντρική τράπεζα εμφανίζεται ναι μειώνει δραστικά το εξωτερικό της χρέος κατά 83,8 δισ. δολάρια δηλαδή 14% το 2015.
Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και η Κίνα η οποία έχει προσανατολιστεί στην αγορά χρυσού. Από τον Αύγουστο του 2015 έως το Ιανουάριο του 2016 το Πεκίνο αγόρασε 101 τόνους χρυσούς και σχεδιάζει να αγοράσει άλλους 215 τόνος το τρέχον έτος.
Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην Ευρώπη και την Ασία, όπως η Λευκορωσία και το Καζακστάν, επίσης αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού
Τα νομίσματα της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων Ευρασιατικών χωρών, οδεύουν στο να γίνουν 'good as gold' (καλά σαν τον χρυσό) έναν όρο που χρησιμοποιούνταν γι το δολάριο πριν από 60 χρόνια.
Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εξαιρετικά χαμηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, περί του 18%, έναντι του 103% των ΗΠΑ και του 94% των χωρών της Ευρωζώνης ή του 200% της Ιαπωνίας, αποδεικνύει σύμφωνα με τους αναλυτές το γιατί παρά τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία δεν επλήγη δραστικά, αφού όπως σημειώνεται το ρούβλι είναι πιο υγιές από τα νομίσματα των ανεπτυγμένων χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.