Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για την «υπαρξιακή» κρίση και την πιθανή κατάρρευση της ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τελούν υπό πίεση για να τεθούν επικεφαλής της εξεύρεσης επειγόντως λύσης στην προσφυγική κρίση, υπό το κράτος της απειλής κατάρρευσης της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, πέραν των επικρίσεων που δέχεται τους τελευταίους μήνες για την άρνηση οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο για μη συνδρομή στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.
Τονίζοντας ότι "η σημερινή προσφυγική κρίση είναι η σοβαρότερη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, ο Ράιαν Κρόκερ, θεωρεί ότι η εν δυνάμει ροή εκατομμυρίων προσφύγων "δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Μέση Ανατολή, ούτε για την Ευρώπη, αλλά πρόβλημα για τον κόσμο και την Αμερική".
Ακόμη χειρότερα, αυτός ο πρώην διπλωμάτης απηχεί τις ανησυχίες σειράς Αμερικανών αξιωματούχων που τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρονται ιδιωτικά σε μία "υπαρξιακή" απειλή για την Ευρώπη και φοβάται ότι η προσφυγική κρίση θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολιτικό οικοδόμημα.
Όσο για τις "χώρες της πρώτης γραμμής, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν", προειδοποιεί. Ηδη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του έχει φθάσει στα όριά της.
Ο Ράιαν Κρόκερ ζητεί από την αμερικανική κυβέρνηση να οργανώσει το συντομότερο δυνατόν "παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες" διότι "ούτε η περιοχή της Μέσης Ανατολής, ούτε η Ευρώπη είναι σε θέση να ξεπεράσουν την κρίση".
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρεσβευτής επισημαίνει την απουσία διεθνούς ηγετικού ρόλου για την κυβέρνηση Ομπάμα, τη στιγμή που "η Αμερική είναι η μόνη που μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διευθέτηση της κρίσης".
Δεχόμενη συνεχείς κατηγορίες για "απομονωτιστική" εξωτερική πολιτική απέναντι στον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη και για άρνηση εμπλοκής σε περιφερειακές συρράξεις, η Ουάσινγκτον προβάλλει τη διπλωματική και ανθρωπιστική της προσπάθεια για τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχθηκε χθες το βράδυ για πρώτη φορά ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί όχι τοπικό ευρωπαϊκό και μεσανατολικό, αλλά "παγκόσμιο πρόβλημα" και ότι πρόκειται πλέον για "ένα τεστ για όλους μας" και όχι "για το πρόβλημα κάποιων άλλων".
"Δεν μπορεί κάποιος να ασκήσει ηγεσία εάν δεν είναι ηγέτης" δηλώνει ο Ερικ Σουόρτς, πρώην στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας για του Πρόσφυγες και Μετανάστες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αμερικανική οργάνωση Human Rights Firtst διατυπώνει την ίδια κριτική επισημαίνοντας την ανάγκη για την ανάληψη ηγετικού ρόλου εκ μέρους των ΗΠΑ, σε έκθεσή της για την "επιδείνωση της κατάστασης των σύρων προσφύγων". Η συντάκτης της έκθεσης, η Ελινορ Ασερ, καταγγέλλει "την αποτυχία στη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει τα συμφέροντας εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, απειλεί τη σταθερότητα των χωρών της πρώτης γραμμής και συμβάλλει στη διαίρεση της Ευρώπης".
Ζητεί από την αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίσει την υποδοχή 100.000 σύρων προσφύγων για το 2017, μίας δέσμευσης που αντιστοιχεί τόσο στην αμερικανική ηγετική παράδοση, όσο και στα αμερικανικά συμφέροντας εθνικής ασφαλείας".
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ερικ Σουόρτς, "μία τέτοια πρωτοβουλία θα ενθάρρυνε άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις