Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αυτοί είναι οι λογαριασμοί που θα ελέγξει η εφορία! Δες αν είναι και ο δικός σου…

Είναι γεγονός! Οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπαίνουν από εδώ και στο εξής στο στόχαστρο της εφορίας, απόρροια της νέας
ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που ουσιαστικά επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2016.

 Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ανταλλάσσονται κάθε είδους πληροφορίες: Δείτε από κάτω ποιες θα είναι αυτές: 

α) το όνομα, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ, το κράτος/μέλος κατοικίας, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε Δηλωτέου Προσώπου που είναι Δικαιούχος καθώς και των επιχειρήσεων,

β) τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού),

δ) το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού

ε) και σε περίπτωση Λογαριασμού Θεματοφυλακής:

• το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό

• τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό

• σε περίπτωση Καταθετικού Λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

Τέλος, αναφορικά με τους νέους ατομικούς λογαριασμούς με το άνοιγμα του λογαριασμού η τράπεζα εξασφαλίζει την αυτοπιστοποίηση, που μπορεί να είναι μέρος της τεκμηρίωσης για το άνοιγμα του λογαριασμού, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να προσδιορίσει την ή τις φορολογικές κατοικίες του δικαιούχου λογαριασμού και να επιβεβαιώσει την ευλογοφάνεια της αυτοματοποίησης αυτής με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η τράπεζα σε σχέση με το άνοιγμα του λογαριασμού συμπεριλαμβανομένης τυχόν τεκμηρίωσης που συγκέντρωσε σύμφωνα με τις διαδικασίες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αν από τη αυτοπιστοποίηση διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος λογαριασμού έχει τη φορολογική κατοικία του σε άλλο κράτος μέλος, η τράπεζα λογίζει τον λογαριασμό ως Δηλωτέο Λογαριασμό και αυτοπιστοποίηση επίσης περιλαμβάνει τον ΑΦΜ του δικαιούχου λογαριασμού σε αυτό το άλλο κράτος μέλος και το κράτος-μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.