θεσμούς "σπάει" στα δύο, με τον Α.Τσίπρα να απειλεί ανοιχτά ότι θα «υποχρεωθεί να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες το τελευταίο που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή είναι μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας με τα πλήθη εξαθλιωμένων προσφύγων να παραμενουν στις εθνικές οδούς και αυτός είναι ο λόγος που η Μέρκελ και ο Ολάντ εμφανίζονται τώρα πιο διαλλακτικοί στο θέμα της αξιολόγησης, βάζοντας προσωρινά στην άκρη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα διαπραγματευτεί ξεχωριστά με την ελληνική κυβέρνηση, το νέο Μνημόνιο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτική (MEFP) για να χορηγήσει νέο δάνειο 6 δις ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν η αξιολόγιση του προγράμματος θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο από την πλευρά του θα θέσει τους δικούς του όρους για την υπογραφή της νέας διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα και οι όροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν ως προαπαιτούμενα για την έναρξη των συζητήσεων για τη «διευθέτηση του χρέους» μετά τον Μάιο.
Παράλληλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, νέου συνδικαλιστικού νόμου, άνοιγμα αγορών και ιδιωτικοποιήσεων θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων το καλοκαίρι και όχι σήμερα όταν δηλαδή θα υπάρχει η διευθέτηση του Χρέους στον πολιτικό ορίζοντα.
Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών 10 ημερών και το δίλημμα « θετική ψήφος ή εκλογές» θα τεθεί και προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα των «παραμετρικών αλλαγών» που απαιτούνται για να κλείσει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Σήμερα δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα οριστικά στοιχεία για το 2015 και μόλις αυτά επικυρωθούν από την Eurostat θα καταρτισθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2018, με τα άμεσα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα ενώ όσο αναφορά στα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε όλα και θα τα φορτώσει στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ξεκάθαρος στο θέμα αυτό μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ:
«Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν στους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από στους τράπεζες, εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.