Τι θα ζητήσει στην ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας. Προς τα πού κοιτάζει στην αντιπολίτευση και τι απαντήσεις παίρνει. Τα ζητήματα που έρχονται στο προσκήνιο.
Από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης και πολιτικής σταθερότητας προς τους 153 βουλευτές του κυβερνητικού
συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για συναίνεση μέσω του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, εισέρχεται σε φάση εσωτερικής ανασύνταξης. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων και το Ασφαλιστικό.
Ο Πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα, θα στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτό και θα προτείνει η ίδια η κυβέρνηση τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναμένονται από την κορυφή της οι τοποθετήσεις των βουλευτών και των Υπουργών, καθώς προκύπτει προβληματισμός για τυχόν διαρροές. Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει οι «συστάσεις» για παράδοση της έδρας όποιου βουλευτή διαφωνεί. Υπενθυμίζεται δε ότι, όσοι εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο γνώριζαν τι θα έρθει προς ψήφιση.
Η υπενθύμιση της αποφυγής της «αριστερής παρένθεσης» απευθύνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στο «εξωτερικό» αυτής. Για το λόγο αυτόν, αναμένεται να ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους βουλευτές του να αποφευχθεί το σχέδιο της ανατροπής της κυβέρνησης. Άλλωστε η αποχώρηση δύο βουλευτών, όπως και η καταψήφιση ακόμα δύο, στην ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, είναι πολύ πρόσφατα γεγονότα.
«Κλείνουν το μάτι» σε συνεργασίες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι τα όσα ακούγονται περί «αριστερής παρένθεσης» είναι «φαντασιώσεις», εκτιμώντας παράλληλα ότι «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στο μέλλον».
Η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη ήρθε λίγα 24ωρα μετά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στον Βασίλη Λεβέντη για μεταξύ τους ιδιαίτερη συνάντηση και έπειτα από αυτό, ο Αλέκος Φλαμπουράρης άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία, με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, διευκρινίζοντας ότι εννοεί συναίνεση και όχι συγκυβέρνηση.
Από την άλλη, ο Βασίλης Λεβέντης αρνείται εκ των προτέρων τη συμμετοχή του σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για οικουμενική κυβέρνηση. Ο Υπουργός Επικρατείας, πάντως, «πέταξε το μπαλάκι» χθες, λέγοντας ότι «4- 5 σημεία από τα 9 του Βασίλη Λεβέντη, μπορούν να γίνουν δεκτά».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επίσης, απέρριψε ενδεχόμενη πρόταση για συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση και υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή η πρόταση στο τραπέζι» επεσήμανε ότι «ακόμα κι αν υπήρχε, θα την απέρριπτε» καθώς «δεν έχει εμπιστοσύνη στον Τσίπρα».
Σε κάθε περίπτωση, κι ό,τι κι αν συμβαίνει παρασκηνιακά, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, εξετάζοντας παράλληλα όλα τα πιθανά σενάρια που θα βρεθούν στο τραπέζι το προσεχές χρονικό διάστημα. Και δεν είναι λίγα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.