Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Μια δολοφονία μπροστά στις κάμερες & ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ.. ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ... VIDEOS

Συντάκτης: efsyn.gr

Κορυφαίος Κούρδος δικηγόρος και ακτιβιστής ο Ταχίρ Ελτσί δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, μόλις είχε ολοκληρώσει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης
καταδικάζοντας την βία των τελευταίων ημερών στην περιοχή, μεταξύ του PKK και των δυνάμεων ασφαλείας.
«Μόλις τελείωσε την κουβέντα του» είπε τοπικός αξιωματούχος του φιλοκουρδικού κόμματος DHP στο Reuters, «το πλήθος δέχθηκε βροχή από σφαίρες. Μια σφαίρα έπληξε τον Ελτσί στο κεφάλι».
Νεκροί είναι και δυο αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν 10 άτομα.  
(Πηγή: εφημερίδα ZAMAN)
Οι κάμερες του πρακτορείου Dogan, κατέγραψαν άνδρες κρυμμένους πίσω από μιναρέ κοντινού τεμένους να πυροβολούν κατά του Ελτσί και των δικηγόρων που τον πλαισίωναν.
«Ενας άνδρας έτρεξε προς τον Ελτσί, πυροβόλησε με το ένα χέρι και στη συνέχεια άρχισε να τρέχει. Μετά άρχισε ανταλλαγή πυρών», είπε ο ρεπόρτερ του πρακτορείου Dogan, Φελάτ Μποζαρσλάν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, οι δράστες πυροβόλησαν κατά των παρευρισκομένων από ένα αυτοκίνητο. Το δε κρατικό πρακτορείο Αναντολού απεφάνθη γρήγορα ότι οι δράστες ανήκουν στο PKK.
Ωστόσο ο Ελτσί, επικεφαλής του Συλλόγου Δικηγόρων τoυ Ντιγιάρμπακιρ, βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών επειδή σύμφωνα με τον εισαγγελέα, έκανε δηλώσεις υπέρ του PKK.
Εισαγγελέας ζήτησε τον περασμένο μήνα να επιβληθεί στον Ελτσί ποινή φυλάκισης έως επτά χρόνια και έξι μήνες με την κατηγορία ότι έκανε «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» με αφορμή τις δηλώσεις του δικηγόρου στο κανάλι CNN Turk για το PKK, σε ζωντανή μετάδοση στις 14 Οκτωβρίου.   
Ο Ελτσί συνελήφθη στις 19 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερος στις 20 του μηνός με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Το δικαστήριο επρόκειτο να αποφασίσει μέσα σε 15 ημέρες για το εάν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την προσφυγή.
«Επιμένω σε αυτά που είπα» είχε δηλώσει μετά την αποφυλάκιση του ο Ελτσί. «Οι λέξεις που είπα δεν μπορούν να συνιστούν έγκλημα». 
Την δολοφονία καταδίκασε η Αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, χαρκατηρίζοντας τον Ελτσί «θαραλλέο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τέσσερις επιθεωρητές της αστυνομίας ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση, ενώ οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία στο Σουρ μετά την επίθεση. 
Στην Κωνσταντινούπολη περίπου δυο χιλιάδες άτομα προσπάθησαν να διαδηλώσουν κοντά στην πλατεία Ταξίμ και βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν η επίθεση δείχνει ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
«Το περιστατικό δείχνει πόσο δίκαιο έχει η Τουρκία στην αποφασιστικότητα της να πολεμήσει την τρομοκρατία», είπε σε ομιλία του στο Μπαλικεσίρ, υποσχόμενος να συνεχίσει αυτόν «τον αγώνα» μέχρι το τέλος.  

Διώξεις

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Cumhuriyet μετά την σύλληψη των δυο δημοσιογράφων τηςΠρωτοσέλιδο της εφημερίδας Cumhuriyet μετά την σύλληψη των δυο δημοσιογράφων της: «Μαύρη ημέρα για τον Τύπο» | AP Photo/Burhan Ozbilici
Για τις αρχές προφανώς στο αγώνα αυτόν κατά της τρομοκρατίας εντάσσονται και οι συλλήψεις των δημοσιογράφων.
Η προσαγωγή των δυο στελεχών της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet- του Τζαν Ντουντάρ και του Ερντέμ Γκιούλ - με την κατηγορία της κατασκοπίας και της συνέργειας με τρομοκράτες έχει προ καλέσει κατακραυγή εντός και εκτός Τουρκίας. 
Οι ηγέτες και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του φιλοκουρδικού DHP έκαναν λόγο για «παράνομη» απόφαση που επιβλήθηκε προσωπικά από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι μια μαύρη μέρα για την δημοκρατία μας» είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του CHP. «Εάν τιμωρούνται αυτοί που καταγγέλλουν το έγκλημα και όχι αυτοί που το διαπράττουν τότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι στην Τουρκία ο Τύπος είναι ελεύθερος και η δικαιοσύνη ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Αυτή είναι μια παράνομη απόφαση που ελήφθη με διαταγή του ατόμου που κατοικεί στο "Αυθαίρετο Παλάτι"».
Η σύλληψη του Ντουντάρ και του Γκιουλ αποκαλύπτει άβολες αλήθειες για την Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής του DHP Σελαχατίν Ντεμιρτάς:
«Η ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην ενημέρωση και η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία ποδοπατούνται και παραβιάζονται κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν δημοκρατικά κριτήρια. Ο δικαστικός μηχανισμός λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος και του Παλατιού. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει διατάξει τις συλλήψεις ως τιμωρία για τις αποκαλύψεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του, που καταλήγει με ένα έμμεσο κατηγορών κατά της κυβέρνησης:
«Αυτοί που υλικά και ηθικά υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η al-Nusra, το ISIL και η Ahrar al-Sham, όλα παρακλάδια της Αλ Κάιντακαι που τις υποστηρίζουν παρέχοντας όπλα και οικονομική ενίσχυση, τώρα προσπαθούν να απαγορεύσουν την συζήτηση για τα θέματα αυτά».  

Η υπόθεση

Η ιστορία που αγγίζει και τις σημερινές εξελίξεις με την διαμάχη Ρωσίας- Τουρκίας για το ποιος βοηθάει τους ισλαμιστές ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2014, όταν εισαγγελέας σταμάτησε φορτηγά που ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες MIT στα Αδανα πριν διασχίσουν τα σύνορα με την Συρία και διέταξε να ερευνηθούν από αστυνομικούς.
Υποστηρίζοντας ότι τα φορτηγά μεταφέρουν «ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους» η τότε κυβέρνηση του AKP κατηγόρησε τον εισαγγελέα  ότι διέταξε παράνομα την έρευνα, αποδίδοντας την ενέργεια σε ακολούθους του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατά τον Ταγίπ Ερντογάν συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν. 
Ενα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2014, επιβλήθηκε απαγόρευση μετάδοσης οποιασδήποτε είδησης σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ τον Απρίλιο του 2015 δικαστήριο διέταξε την σύλληψη 15 στρατιωτών που μετείχαν στις έρευνες των φορτηγών. 
Στις 29 Μαίου η Cumhuriyet δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βίντεο που έδειχνε χωροφύλακες και αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια στις καρότσες φορτηγών, που περιείχαν -σύμφωνα με την εφημερίδα- όπλα και πυρομαχικά τα οποία έστελναν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας σε τζιχαντιστές στη Συρία.
Το θέμα έχει επανέλθει στην δημοσιότητα με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και τις ανάλογες καταγγελίες που έχει κάνει η Μόσχα και η Δαμασκός.

Επιστολή στους Ευρωπαίους

Οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι της Cumhuriyet, Ερντέμ Γκιούλ και Τζαν ΝτουντάρΟι συλληφθέντες δημοσιογράφοι της Cumhuriyet, Ερντέμ Γκιούλ και Τζαν Ντουντάρ | Vedat Arik/Cumhuriyet via AP
Μια ημέρα πριν την σύνοδο Ε.Ε.- Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, οι δυο συλληφθέντες δημοσιογράφοι δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή παροτρύνοντας τους ηγέτες να μην συμβιβαστούν με την Αγκυρα σε θέματα, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. 
«Ειλικρινά ελπίζουμε από την συνάντηση να προκύψει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα», αναφέρεται στην επιστολή.
«Αλλά ελπίζουμε επίσης η επιθυμία σας να τερματιστεί η κρίση να μην σταθεί εμπόδιο στις ευαισθησίες σας προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία τους Τύπου και της έκφρασης, που είναι θεμελιώδεις αξίες του Δυτικού κόσμου. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κοινές μας αξίες μπορούν να προστατευτούν από μια κοινή στάση και αλληλεγγύη και αυτή η αλληλεγγύη είναι και επείγουσα και ζωτικής σημασίας».   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.