Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Διάσκεψη για το κλίμα στη οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Κατά την έναρξη της τελετής (12:00 ώρα Ελλάδας) οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την άφιξή του είχε σύντομες κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους Αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, ενώ συνάντησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και τους Πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.
Όπως δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ "Το μέλλον του πλανήτη" θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να μην "διαψεύσουν" τη "μεγάλη ελπίδα" που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.
Η COP21 δημιουργεί "μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε", δήλωσε κατά την έναρξη της "ιστορικής" αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. "Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο", πρόσθεσε ο οικοδεσπότης Γάλλος Πρόεδρος .
"Πρόκειται να αποφασιστεί εδώ, στο Παρίσι, το μέλλον του πλανήτη", υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάνοντας λόγο για μια "ιστορική ημέρα", τονίζοντας ότι "ποτέ σε μια διάσκεψη δεν μετείχαν τόσες αρχές από τόσες χώρες".
"Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε στο χείλος ενός οριακού σημείου", τόνισε.
Στο τέλος της διάσκεψης, "στις 12 Δεκεμβρίου, μια συμφωνία πρέπει να έχει εξευρεθεί στο Παρίσι", υπογράμμισε ο Ολάντ που ζητεί μια συμφωνία "ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα".
Για τον γάλλο πρόεδρο, μια "καλή συμφωνία, μια μεγάλη συμφωνία" θα πρέπει να βασίζεται σε "τρεις προϋποθέσεις". Η πρώτη θα είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό".
Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του" παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να "λαμβάνονται υπόψη".
"Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη, είναι αυτές που εδώ και χρόνια εξέπεμπαν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, οι χώρες με την αναδυόμενη οικονομία πρέπει να επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να μεριμνήσουν για την προσαρμογή τους στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", τόνισε.
Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, "όλες οι εταιρίες μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ποικιλία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή" τη διαδικασία.
"Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη", καθώς "η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα. Προκαλεί μεταναστεύσεις που πετούν στον δρόμο περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προκαλούν οι πόλεμοι", ενώ "χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων για την πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό".
Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της "ευθύνης τους να αναλάβουν δράση" υπέρ του κλίματος, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
"Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού στο θέατρο Μπατακλάν νωρίς το πρωί σήμερα.
Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο για το κλίμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου