Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Κατασχέσεις εξπρές για χρέη στα Ταμεία

Ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο στόχαστρο μπαίνουν σε πρώτη φάση περίπου 100.000 οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στην αποπληρωμή ή σε ρύθμιση των χρεών τους. «Ξεπαγώνουν» από τη Δευτέρα και οι διαδικασίες πλειστηριασμών, κατασχέσεων και εξώσεων.


Τον Δεκέμβρη αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το Κέντρο Είσπραξης
Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε βάρος οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων.


Το ΚΕΑΟ, που διαχειρίζεται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ, δρομολογεί για πρώτη φορά την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται και από τις Eφορίες για χρέη προς το Δημόσιο.
Στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει άλλωστε η ισχύς της υπουργικής απόφασης με την οποία παρατάθηκε για δεύτερη φορά το «πάγωμα» των αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις κ.λπ.), που είχε επιβληθεί για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου.
Σε... ζώνη υψηλού κινδύνου για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 100.000 οφειλέτες που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή έχουν χάσει τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.
Στο ΚΕΑΟ έχει δρομολογηθεί, άλλωστε, και η διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την άντληση δεδομένων που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Ενδεικτικό είναι πως στο Κέντρο έχουν μεταφερθεί από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς χρέη ύψους 12,9 δισ. ευρώ από 275.000 οφειλέτες.
Από αυτούς οι 268.000 χρωστούν ακόμη, ενώ το συνολικό ποσό των οφειλών αγγίζει πια με τα πρόσθετα τέλη τα 14,8 δισ. Οι 62.000 έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν, με αποτέλεσμα αυτή να παραμένει ενεργή μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αντίθετα άλλοι 60.000 έχουν χάσει τη ρύθμισή τους και βρίσκονται πάλι στο «κόκκινο». Πρακτικά, σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες από τους 130.000 που έχουν μπει σε διάφορες κατά καιρούς ρυθμίσεις (χρέη που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ) έχουν πια απολέσει τη ρύθμιση.
Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων σε ΙΚΑ και ΚΕΑΟ εντάχθηκαν 133.000 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 30.000 έχουν χάσει τη ρύθμιση (χρέη 1,15 δισ. ευρώ). Από αυτούς μόλις το 6% χρωστά πάνω από 150.000 ευρώ, αλλά αυτός ο μικρός αριθμός μεγαλοοφειλετών προκαλεί τις μεγαλύτερες απώλειες είσπραξης εσόδων, αφού συγκεντρώνει το 62% της συνολικής αρρύθμιστης πλέον οφειλής (650.409.536 ευρώ).
Αυξάνονται τα χρέη
Στα μεταξύ τα χρέη προς τα Ταμεία αυξάνονται. Από 14,5 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 14,8 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα αφορούν οφειλέτες που χρωστούν ως και 15.000 ευρώ (40%), ενώ ως 30.000 ευρώ χρωστά συνολικά το 61%.
Αντίθετα μόλις 995 μεγαλοοφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% της οφειλής, δηλαδή 3,38 δισ. ευρώ. Μόνο το 18,56% των χρεών (2,76 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε εντός της κρίσης, δηλαδή από το 2010 και μετά. Η πλειονότητα (81,44% - 12,12 δισ. ευρώ) αφορά οφειλέτες που δεν πλήρωναν και πριν από το 2010.
Το ΚΕΑΟ έχει εντοπίσει περιπτώσεις συστηματικής εισφοροδιαφυγής και δημιουργίας οφειλών με συνδυαζόμενες πρακτικές και έχει υποβάλει μηνυτήριες αναφορές για οφειλές ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα πραγματοποιεί και έλεγχο αφερεγγυότητας επιχειρήσεων, μέσω του μέτρου της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ. Ηδη ο έλεγχος αυτός έχει εφαρμοστεί σε 274 επιχειρήσεις υψηλού δείκτη αφερεγγυότητας τους τελευταίους μήνες και οι 53 από αυτές προέβησαν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Την ίδια στιγμή έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα 1.160 οφειλέτες με «επισφαλή» χρέη ύψους 75,8 εκατ. ευρώ και 257 από αυτούς (27,7 εκατ. ευρώ) είναι στην κατηγορία ανεπίδεκτων είσπραξης.
Από τον ΟΑΕΕ
Οι περισσότεροι οφειλέτες προέρχονται από τον ΟΑΕΕ (136.678 άτομα - 4,19 δισ.) και ακολουθεί το ΙΚΑ (108.041 οφειλέτες - 8,4 δισ.). Η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων ξεκινά όταν ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για τακτοποίηση του χρέους του.
Ακολούθως αξιολογείται και καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής με κριτήρια το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής και την αξιοπιστία και συμπεριφορά του οφειλέτη (π.χ. καταβολή τρεχουσών εισφορών).

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
«Ξεπαγώνουν» από Δευτέρα οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης
«Ξεπαγώνουν» από τη Δευτέρα οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) κ.λπ. για όσους έχουν σε βάρος τους σχετικές δικαστικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα ξαναρχίζει η υποχρεωτική καταβολή χρημάτων από όσους εμπλέκονται με τη Δικαιοσύνη (για παράβολα, δικαστικά έξοδα, εγγυήσεις, εξαγορά ποινών κ.λπ.).
Τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης αποφάσισαν να μην παρατείνουν και πέρα από τις 31 Οκτωβρίου τις αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες λόγω των «capital controls» είχαν ανασταλεί επί τρεισήμισι μήνες όλες οι σχετικές πράξεις, από τις 21 Ιουλίου.
Τότε, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Ν. Παρασκευόπουλος και Ευκλ. Τσακαλώτος αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι λόγω των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών (420 ευρώ εβδομαδιαίως) και στη μεταφορά κεφαλαίων «παραμένει εξαιρετικά δυσχερής η καταβολή χρηματικών ποσών για την εκπλήρωση υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο και σε ιδιώτες», εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση για «πάγωμα» όλων των σχετικών πράξεων.Χθες έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Μέχρι 6 Νοεμβρίου
Ετσι, μέσα σε διάστημα 5 ημερών από τη λήξη της αναστολής (δηλαδή μέχρι τις 6 Νοεμβρίου) θα πρέπει να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις όσοι π.χ. χρωστούν -με βάση δικαστικές αποφάσεις- για νοίκια, μισθούς, διατροφές, εξαγορά ποινών κ.λπ.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Β. Σταμάτη (συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου) που αποφυλακίστηκε, υπό τον όρο να πληρώσει εγγύηση 50.000 ευρώ. Η ίδια υποστήριξε ότι αδυνατεί να βρει το ποσόν αυτό, αλλά η αποφυλάκιση έγινε εφικτή μέσω της υπουργικής απόφασης που «πάγωνε» τέτοιου είδους πληρωμές λόγω των «capital controls».
Ομως, με τη λήξη της υπουργικής απόφασης και της σχετικής αναστολής αν δεν μπορέσει να καταβάλει τα χρήματα εντός πενθημέρου από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή, ενώ το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με όσους δεν έχουν καταβάλει αντίστοιχες χρηματικές εγγυήσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις