Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Επί «ξυρού ακμής» η κυβέρνηση! Πολλά τα ανοιχτά «μέτωπα», ενώ οι τσέπες παραμένουν… άδειες

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση προσπαθεί να λειάνει τα πολύ σκληρά μέτρα και βρίσκει συνεχώς προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκεται εγκλωβισμένη, καθώς η κοινωνία εξεγείρεται.

Πρώτα απ΄ όλα επικρατεί «μπάχαλο» με το μέτρο του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, αφού δεν έχει βρεθεί ισοδύναμο και η κυβέρνηση έχει περιθώριο έως την Πέμπτη να λύσει το
θέμα με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει βρεθεί και να προωθηθεί στη Βουλή η «συμβιβαστική» λύση με τους εταίρους στο θέμα των κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών.



Ενώ αναζητείται λύση για τα «κόκκινα δάνεια» από την Δευτέρα παύει να υφίσταται η προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι όπως είχε θεσμοθετηθεί από νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και θεωρητικά απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί.

Οι θεσμοί πιέζουν προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προστατευόμενων δανειοληπτών προκειμένου να πιεστούν οι κάτοχοι κόκκινων στεγαστικών δανείων -εάν έχουν την δυνατότητα- να πληρώσουν. Από την άλλη η κυβέρνηση προσπαθεί να φτάσει το ποσοστό των προστατευόμενων δανειοληπτών στο 72% αλλά οι καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση οδηγούν στην πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος.

Παράλληλα, έρχεται το νέο ασφαλιστικό σύστημα… Οι θεσμοί φαίνεται να διαφωνούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης καθώς προτείνουν αναλογικότερα μοντέλα υπολογισμού των συντάξεων. Τα συνδικάτα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού που πρόκειται να κατατεθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Κυβέρνηση και δανειστές ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει στην φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει εισηγηθεί βασική σύνταξη στα 390 ευρώ περίπου αλλά με ποσοστά αναπλήρωσης που θα ποικίλουν ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας προκειμένου να προστατευτούν όσοι λαμβάνουν μικρή σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, οι αγρότες βγαίνουν στο προσκήνιο και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ας μην ξεχνάμε μέσα σε όλα αυτά και τους φαρμακοποιούς που αντιδρούν για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Πολύ πιο σκληρή η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα

Μέσα σε όλα αυτά, το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψαν στο EuroWorking Group οι δανειστές ήταν πρώτα η ψήφιση των μέτρων, η άμεση υλοποίηση χωρίς καθυστερήσεις και αμέσως μετά η εκταμίευση των υποδόσεων των 3 δισ.  προς την Ελλάδα. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και από τους Επικεφαλής των Θεσμών που είχαν έρθει για τρεις ημέρες στην Ελλάδα και έφυγαν άπραγοι. Το εξαιρετικά λυπηρό ήταν ότι οι τέσσερις Επικεφαλής των δανειστών, όχι μόνο δεν έκλεισαν καμιά εκκρεμότητα, αλλά διαπίστωσαν ότι η ελληνικές Αρχές δεν είχαν να τους παρουσιάσουν κανένα μέτρο, ποσοτικοποιημένο, και κανένα ισοδύναμο για ό, τι «φιλολαϊκό» ήθελε να κάνει η ελληνική kυβέρνηση.

Μάλιστα οι συνάδελφοι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια του Συμβουλίου των βοηθών υπουργών Οικονομικών, του είπαν ορθά κοφτά, ότι για να εκταμιευθεί  η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ, πρέπει πρώτα « να εφαρμόσετε όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα, αν θέλετε να λάβετε την υποδόση την επόμενη εβδομάδα», κάτι που άναψε φωτιές στην Αθήνα και έτρεχαν να καταθέσουν «νύχτα» ακόμη δύο Νομοσχέδια με δράσεις που περιέχει το Μνημόνιο, όπως η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενεργειακά θέματα και κάποια ασφαλιστικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το EWG δεν κατέληξε σε απόφαση για την ημερομηνία εκταμίευση της υποδόσης, αλλά απλώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανάψει το «πράσινο φως» την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υλοποιηθεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων στο σύνολό του.

Καθοριστική για την αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ χαρακτήρισε την επόμενη εβδομάδα και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Μοσχοβισί έστειλε το μήνυμα ότι «υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς» από την ελληνική πλευρά.



Τα σκληρά προαπαιτούμενα έρχονται με την 2η  λίστα

Αν η πρώτη λίστα που συμφωνήθηκε με το κουαρτέτο την χαρακτηρίζαμε σκληρή, η δεύτερη είναι «φωτιά» όπως αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνει.

Από Ασφαλιστικό, εργασιακά και κόψιμο συντάξεων, έως αυξήσεις εισφορών, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και κόψιμο μισθών στο Δημόσιο.

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν πως χωρίς συμφωνία για τα ακανθώδη ζητήματα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση των 2 δισ.. ευρώ προς την Ελλάδα. Όμως η μη εκταμίευση, σημαίνει συνέχιση της στάσης πληρωμών του Δημοσίου προς την πραγματική οικονομία και εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Η δεύτερη λοιπόν μακροσκελής λίστα των μέτρων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος

– Κατάργηση ΕΚΑΣ – Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για το 20% των δικαιούχων, δηλαδή να κοπεί σε περίπου 70.000 συνταξιούχους

– Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού: Στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Αύξηση εισφορών ΟΓΑ. Νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ. Κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

– Κατάρτιση και Ψήφιση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως το 2019 με μέτρα ύψους 8,1 δισ.ευρώ

– Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων, με ετήσιο κόστος δύο δισ.. ευρώ

– Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%

– Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

– Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους & Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς

– Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια

– Υιοθέτηση της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ειδικά των προτάσεων για τα αναψυκτικά αλλά και τα πετρελαϊκά προϊόντα

– Τροποποίηση κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος τους και να θεσπιστούν κανόνες σύμφωνα με την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή αγοράς

– Να αρχίσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με παράλληλη ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής· να εφαρμόσουν διακοπτόμενες συμβάσεις όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· να αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ βάσει του κόστους, μεταξύ άλλων αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος

– Εφαρμογή όλων των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν από το ΤΑΙΠΕΔ

– Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

– Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές

– Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή -και σε αυτή την περίπτωση- ισοδύναμων μέτρων

– Νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ – Συγκοινωνίες Αθηνών» το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς

Ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών. Πρόκειται κυρίως για μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις