Στην παρούσα έρευνα, που διήρκησε από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου, συμμετείχαν 1.346 πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» την κάθετη πτώση των ποσοστών του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη εκμεταλλεύεται τη ραγδαία φθορά Τσίπρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου 3, καθώς και τη ρητορική «δικαίωσης» από τις εξελίξεις, που μετέρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι οι πολίτες έχουν πληγεί από την κρίση και τα Μνημόνια σε τέτοιον βαθμό, που δείχνουν να έχουν χάσει την πίστη και τις ελπίδες τους στα παραδοσιακά κόμματα, ωστόσο το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μέχρι στιγμής εκείνο που θα διαμορφώσει την τελική εικόνα.
Αντιθέτως, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τόσο το νεοσύστατο κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και η Χρυσή Αυγή, που έχουν διατυπώσει ξεκάθαρες αντιμνημονιακές θέσεις.
Αντιθέτως, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τόσο το νεοσύστατο κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και η Χρυσή Αυγή, που έχουν διατυπώσει ξεκάθαρες αντιμνημονιακές θέσεις.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη «Λαϊκή Ενότητα» φαίνεται να κάνει αυτό ακριβώς που φοβόταν ο Αλέξης Τσίπρας: Εισπράττει καθαρά ένα μεγάλο ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή μπαίνει και η Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη που μετά από πολλά χρόνια δείχνει δικαιωμένος, όπως αποτυπώθηκε και στις τελευταίες εκλογές που «έπαιξε στα ίσια» με το νεοσύστατο τότε «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γιώργου Παπανδρέου.
Η τάση της κοινή γνώμης για αρνητική ψήφο στα θεωρούμενα «μεγάλα» κόμματα και η προτίμησή τους να ενισχύσουν τα μικρά, αποτυπώνουν βούληση για οκτακομματική Βουλή, αλλά και για συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων.
Δεδομένης της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, αλλά και του γεγονότος ότι πλέον μόλις προκηρύχθηκαν και επίσημα οι εκλογές, είναι προφανές, ότι στη συνέχεια θα αποτυπωθούν ακόμη πιο ξεκάθαρα οι διαθέσεις των πολιτών μέσω των επόμενων κυλιόμενων διαδικτυακών ψηφοφοριών του zougla.gr.
Η έρευνα και τα ερωτήματα:
Στο πρώτο ερώτημα οι πολίτες κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Κατά 51% οι πολίτες απάντησαν ότι δεν συμφωνούν, ενώ το 42% σχολίασε θετικά την προκήρυξη εκλογών.
Παράλληλα, σε ποσοστό 65% οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι δεν συμφωνούν με τους μνημονιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης και μόλις το 28% απάντησε θετικά. Ενδιαφέρον στοιχείο παρουσιάζει το γεγονός ότι το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε με την τακτική του Μαξίμου, ενώ από τη ΝΔ, το 50%.
Οι πολίτες τοποθετήθηκαν και για την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του κόμματος της Αριστεράς. Σε συντριπτικό ποσοστό (66%), οι συμμετέχοντες ενέκριναν το «διαζύγιο» και μόλις το 20% απάντησε ότι δεν εγκρίνει την απόφαση του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας να τραβήξει χωριστό δρόμο. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 68%, τάχτηκαν υπέρ της αποχώρησης Λαφαζάνη και οι υποστηρικτές της ΝΔ κατά 66%.
Στην πρώτη κυλιόμενη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, οι πολίτες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν (με κλίμακα 1-10) δύο πολυσυζητημένα πολιτικά πρόσωπα: Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τα ποσοστά της πρώην προέδρου της Βουλής είναι ιδιαίτερα υψηλά και αντλεί ψήφους από τη δεξαμενή υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Αντίθετα, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, φαίνεται ότι διαθέτει φανατικούς υποστηρικτές στον ΣΥΡΙΖΑ και οριακά είναι πιο δημοφιλής από την πρόεδρο της Βουλής.
Στα παρακάτω γραφήματα θα δείτε τα ποσοστά-βαθμολογίες, ανά κόμμα:
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτος με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, εμφανίζουν πιο χαμηλά ποσοστά (κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες του zougla.gr), με τη ΝΔ να κόβει πρώτη το νήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,6% και ΑΝΕΛ με 1% φαίνεται ότι «πληρώνουν» την υπογραφή του Μνημονίου. Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη παίρνει 11%, καθώς παρασύρει στις τάξεις της ένα μεγάλο δυσαρεστημένο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Χρυσή Αυγή διατηρεί υψηλά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ αποσπά 4,9 μονάδες, το ΚΚΕ 4,5%, το ΠΟΤΑΜΙ 4,1%, ενώ δυναμική είσοδο στη Βουλή (οκτακομματική) εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου