Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ρωσικό αίτημα στον ΟΗΕ για επέκταση της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική

Ρωσικό αίτημα στον ΟΗΕ για επέκταση της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική


Πηγή: RBTH, TASS


Τζούλια Λιακοπούλου Νέο αίτημα κατέθεσε η Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη για την επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής διεκδικώντας την εδαφική κυριαρχία επί της υποθαλάσσιας κορυφογραμμής Λομονόσωφ, η οποία εκτείνεται και σε εδάφη που, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες ανήκουν και τον Καναδά και τη Γροιλανδία (Δανία). Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία η υποθαλάσσια περιοχή αποτελεί προέκταση της ηπειρωτικής Ρωσίας, καθώς και κάποια άλλα τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, όπως το οροπέδιο Τσούκτσι και η υποθαλάσσια οροσειρά Μεντελέγιεφ, καθώς και τμήμα της λεκάνης Ποντβόντνικοφ και Μακάροφ.


Το αίτημα δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής για όρια της Υφαλοκρηπίδας (CLCS). Ανάλογα αιτήματα επέκτασης της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική έχουν καταθέσει ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.
Στο έγγραφο σημειώνεται πως η «τελική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Αρκτικό Ωκεανό με το Βασίλειο της Δανίας, του Καναδά, του Βασιλείου της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του αντίστοιχου άρθρου  83 της διεθνούς Σύμβασης. Η εξέταση της υποβολής αιτήματος μερικής αναθεώρησης από την πλευρά της Ρωσίας θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης τακτικής συνόδου της Επιτροπή» , η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ.
Το ενεργειακό παιχνίδι φουντώνει στην περιοχή της Αρκτικής. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπεντρίτσκι (σύμβουλο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το  20% με 25%  των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου (δηλαδή πάνω από 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου), βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία γίνονται πλέον προσβάσιμα καθώς έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πολικοί πάγοι.
Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey επίσης εκτιμούν από την πλευρά τους, ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 15% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου. Τα υποθαλάσσια αυτά κοιτάσματα της Αρκτικής διεκδικούν βάση διεθνών συμβάσεων και συνθηκών η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία , καθώς σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις