Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Το παρασκήνιο του «εκρηκτικού» Eurogroup

«Ό,τι και να δίναμε σήμερα, η Γερμανία ήταν εξ αρχής αποφασισμένη να το απορρίψει» τόνιζε κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα νομοσχέδια που είχε στείλει η Αθήνα μαζί με το αίτημά της προς
τον ESM. Υπήρξαν κάποιες εξειδικεύσεις, όπως για παράδειγμα στη φορολογική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και το δημοσιονομικό συμβούλιο.




Πάνω σε αυτά τα θέματα, η ελληνική πλευρά δέχτηκε τις παρεμβάσεις των θεσμών, ενώ επέδειξε γενικά πνεύμα συνεργασίας. Με δεδομένο ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε μαζί του την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων, τις 251 ψήφους δηλαδή.

Οι πιέσεις προς την Ελλάδα, τα προαπαιτούμενα και οι καβγάδες που έλαβαν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης.

Τα θέματα αξιοπιστίας που έθεταν συνεχώς οι δανειστές, «έφταναν στη σφαίρα του μεταφυσικού», τονίζει η κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι «είναι σαφές πλέον ότι το θέμα είναι πολιτικό».

Στο γερμανικό «μπλοκ», το οποίο έφερε στο τραπέζι ακόμα και πενταετές grexit ή δέσμευση περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ, τάχθηκαν η Φινλανδία και η Σλοβακία.

Όπως σημειώνουν κοινοτικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της ελληνικής κυβερνητικής πηγής, «η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει σε όλα», αλλά «ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία δεν θα ήταν ικανοποιημένη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά δε, ακόμα και «το πόδι του να έκοβε ο Τσακαλώτος, οι Γερμανοί θα έλεγαν ότι δεν είναι αρκετό».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, αλλά και της κατάστασης που υπάρχει, είναι ότι ο Βόλφανγκ Σόιμπλε είχε φροντίσει να διαρρεύσει το επίμαχο κείμενο για προσωρινό grexit και απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, σημειώνει η κοινοτική πηγή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, το κείμενο αυτό δεν τέθηκε στο Eurogroup, καθώς «δεν θα μπορούσε ποτέ να υιοθετηθεί» τέθηκε στο Euro Working Group μόνο το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας, τονίζει η ίδια πηγή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν πολύ συζητήσιμος και κρατούσε ήπιους τόνους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η επίμονη αντίστασή του σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα στο παρελθόν, δημιουργεί θέμα.

Κατά τις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου, η συζήτηση είχε εισέλθει σε λεπτομέρειες, όπως στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πχ τα φαρμακεία, αρτοποιεία και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στη συνεδρίαση που θα συνεχιστεί σήμερα, η συζήτηση θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε χθες, με σκοπό τη σύνταξη ενός κειμένου στο οποίο θα περιγράφονται με χρονοδιαγράμματα τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει η Αθήνα, με σκοπό να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Το Σάββατο, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έφτασαν πολύ κοντά στη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος, ωστόσο προέκυψαν διαφωνίες. Μετά το δείπνο, συνέταξαν ακόμα ένα, το οποίο παρά το ότι ήταν «δύσκολο» για τους Έλληνες, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν έτοιμος να το δεχθεί.

Ο καβγάς όμως του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το «ανέβαλε».

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ξεκίνησε τον καβγά με τον Μάριο Ντράγκι, ρωτώντας τον «πόσα έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα».

Όταν ο Ντράγκι του έφερε το παράδειγμα του PSI, ο Γερμανός διερωτήθηκε «με θεωρείς ηλίθιο;».

Ο «πυροσβεστήρας» Ντάισελμπλουμ παρενέβη λέγοντάς τους «καλύτερα να πάμε για ύπνο και να συνεχίσουμε αύριο», με σκοπό να αποφύγει μια σύγκρουση, όταν είδε ότι κλιμακωνόταν  η ένταση.

Όταν παρενέβη ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για το πόσα έχουν κάνει οι Έλληνες και για το πόσο έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια, ο Ντάισελμπλουμ του απάντησε:

«Καλύτερα να γίνεις πιο συγκεκριμένος ή να αλλάξουμε θέμα».

Αν είναι να υπάρξει ξανά Eurogroup θα είναι λογικό μόνο αν περάσουν κάποια νομοσχέδια από την ελληνική Βουλή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει Δευτέρα, Τρίτη, θα μπορούσε να γίνει Τετάρτη και Πέμπτη. Όποτε ίσως την Πέμπτη, ίσως την Παρασκευή.

Οι Πορτογάλοι είπαν ότι συζητάμε για ένα πρόγραμμα που είναι περισσότερο από το μοναδικό που πήραμε εμείς. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να το δεχτούμε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις