Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ο Αλέξης σώζει τη χώρα

Ματαιώνει τα σχέδια της γερμανικής συμμορίας

Ο Αλέξης κερδίζει το στοίχημα

Ο Αλέξης Τσίπρας ματαιώνει τα σκοτεινά σχέδια της συμμορίας του Σόιμπλε που συνεπικουρούμενος από
τον ανεκδιήγητο Βέμπερ και τους ακροδεξιούς κύκλους (βλέπε Λεπέν) να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ με απώτερο στόχο να πάρουν και άλλοι σειρά (Ιταλία κ.λπ.) και η Ευρώπη να γερμανοποιηθεί πλήρως.




Την ύστατη στιγμή με τη βοήθεια των Γάλλων που εκτιμούν τον κίνδυνο από τους ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους η κυβέρνηση υπέβαλλε στους δανειστές εγκαίρως πρόταση για συμφωνία η οποία κατ΄ αρχήν χαρακτηρίστηκε ως θετική για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν προσωρινό συμβιβασμό, όπως δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, για να μπορέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της που θα συμβάλλει στην αλλαγή της χώρας.

Μέσα σ΄ αυτό το δυσμενέστατο περιβάλλον και με τους ακραίους κύκλους να καιροφυλακτούν η χώρα φαίνεται να κερδίζει το σημαντικό αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και μια ουσιαστική δέσμευση για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Και αυτό σαφέστατα οφείλεται στις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αναβαπτισμένος από την ψήφο του λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα οδηγεί τη χώρα με αργά αλλά σταθερά βήματα μακριά από τους κινδύνους.

251 ΝΑΙ, 32 ΟΧΙ ΚΑΙ 8 ΠΑΡΩΝ

Υπεύθυνη στάση Τσίπρα παρά το ρήγμα από Ζωή, Λαφαζάνη, Στρατούλη και άλλους επτά

Περνάει τους δύσκολους κάβους, σε μια δύσκολη μάχη με τα θηρία της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν και οι κοντόφθαλμοι στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την παροχή εξουσιοδότησης διαπραγμάτευσης, ήταν εντυπωσιακό και πάλι για τον Αλέξη Τσίπρα. Υπέρ της εξουσιοδότησης ψήφισαν 251 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), 32 ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή αλλά και δύο του ΣΥΡΙΖΑ), 8 δήλωσαν παρόντες (επίσης ΣΥΡΙΖΑ) ενώ 6 δεν παραβρέθηκαν στη Βουλή.

Η υπερψήφιση από τους 251 βουλευτές έδωσε την δυνατότητα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν την δύσκολη συμφωνία με τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή αναγνώρισε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ότι η συμφωνία περιέχει σκληρά μέτρα αλλά και ανταλλάγματα τα οποία αφορούν το χρέος και την ανάπτυξη. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, γιατί «από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο» εννοώντας φυσικά την άτακτη χρεοκοπία.

Οι αρχηγοί της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι παρέχουν την εξουσιοδότηση σε αντίθεση με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή που διαφωνούν με τη διαπραγμάτευση αλλά και με τα μέτρα.

Το θέμα βεβαίως που δημιουργήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η στάση των βουλευτών της «Αριστερής Πλατφόρμας» όπως και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι επέλεξαν να ψηφίσουν «παρών», δημιουργώντας ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Παρόντες δήλωσαν 8: η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Π. Λαφαζάνης, o Δ. Στρατούλης, ο Στ. Λεουτσάκος, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κ. Λαπαβίτσας, και ο Γ. Σταθάς και ο Α. Σκούμας.

Όχι ψήφισαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Γαιτάνη και Ψαρέα

Απόντες ήταν οι Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Σωτηρίου, Κοδέλας και Βαρουφάκης, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά διαφωνεί με τα μνημονιακά μέτρα.

Υπήρξε όμως και ανακοίνωση 15 βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση με αστερίσκους και οι οποίοι υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση προς τους Θεσμούς.

Τη δήλωση υπογράφουν η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Νίκος Χουντής.

Όπως τονίζουν, «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας».

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και δεν αποκλείεται να προκύψουν εκλογές συντομότερα απ’ ότι τις περιμένουμε.

Λύσσα Σόιμπλε ως το τέλος

Ο Σόιμπλε δεν καταθέτει τα όπλα έως την τελευταία ώρα, προτιμώντας να εφαρμόσει το σχέδιο του για να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ. Θα ήταν αυτό η αρχή για να σπάσει η Ευρωζώνη στα δύο στη γερμανική Ευρωζώνη με το ευρώ και στην Ευρωζώνη του λεγόμενου Νότου με ένα παράλληλο νόμισμα στην οποία θα ανήκουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παρακαλώ.

Το Σάββατο ήταν η πιο κρίσιμη μέρα αφού οι συνεδριάσεις του Eurogroup και πριν απ αυτό του Euroworking group άνοιξαν το δρόμο για τη συμφωνία. Είχαν προηγηθεί οι συνεννοήσεις και στο επίπεδο των Θεσμών (η παλιά τρόικα που όμως δεν πατάει στην Ελλάδα τώρα) οι οποίοι είχαν κρίνει αρχικώς θετικές τις ελληνικές προτάσεις.

Έτσι κρίθηκε και η τύχη της Συνόδου Κορυφής των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια Σύνοδο που φαίνεται πως την επιδίωξαν οι Γερμανοί, αλλά δεν την ήθελαν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι για να μην ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα μ ε αφορμή την Ελλάδα.

Η Γαλλία ήταν αυτή που έδωσε στις τελευταίες μέρες τα ρέστα της προκειμένου να κλείσει η Συμφωνία, να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος και η πρόταση. Για να υπάρχει καμία δικαιολογία στους Γερμανούς και στον Ντάισελμπλουμ, ότι δήθεν οι Έλληνες δεν γράφουν σωστά τη συμφωνία, ανέλαβαν να βάλλουν και το χεράκι τους σε τεχνικό επίπεδο, κυρίως όμως για να γίνει σαφές ότι επιμένουν να γίνει η Συμφωνία.

Έτσι το τελευταίο επιχείρημα της Γερμανίας ήταν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι φερέγγυα όπως και ο ίδιος ο Τσίπρας, γι αυτό και δεν πρέπει να γίνει η Συμφωνία. Θα ήταν όμως σαφές πως είναι η Γερμανία πλέον που διασπά την Ένωση και όχι η Ελλάδα. Αυτό που είπε ο Γ. Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους προχθές ότι για τον Σόιμπλε είναι η κατάλληλη στιγμή να πετάξει την Ελλάδα για να ακολουθήσει ντόμινο, είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη εδώ και καιρό.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντζι ξεσπάθωσε προχθές και είπε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στη λιτότητα αλλά στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν τελειώνει μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Συμφωνία κλείνει ένα κύκλο διαπραγματεύσεων που θύμισαν πόλεμο. Ένα πόλεμο στον οποίο η Ελλάδα με απόφαση της κυβέρνησης του Τσίπρα πήρε μέρος προκειμένου να σπάσει το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Αν δεν το κατάφερε τώρα, η μάχη συνεχίζεται γιατί τη συνεχίζουν οι ίδιοι οι Γερμανοί εναντίον όλων των άλλων.

Ερχεται μεγάλος ανασχηματισμός και στο… βάθος εκλογές

Πρώτα η συμφωνία μετά οι μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κράτος. Κάπου εκεί γύρω υπάρχουν και οι εκλογές αναλόγως με τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι οι δυσκολίες και οι σκόπελοι δεν έχουν τελειώσει. Ότι μετά τη συμφωνία πρέπει επιτέλους να κάτσει στο τραπέζι να διοικήσει τη χώρα. Γιατί το μεγάλο ζητούμενο τελικώς είναι ν’ αλλάξει η χώρα, ν’ αλλάξει το κράτος για να υπάρξει ανάπτυξη.

Η Δευτέρα είναι μια άλλη μέρα και την Τετάρτη κατά πάσα δυνατότητα θα έχουμε και ένα καινούργιο υπουργικό σχήμα.

Η αλλαγή είναι ήδη αποφασισμένη και επιβεβλημένη. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ηχηρές, μάλιστα ορισμένες θα είναι εντυπωσιακές.

Το θέμα όμως έως χθες δεν είχε κλείσει πλήρως ιδίως σε ότι αφορά πρόσωπα όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του οποίου η συμμετοχή εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Αν επιμείνει στην καταψήφιση της συμφωνίας και των νόμων που την ακολουθούν τότε φυσικά είναι ο ίδιος που θα αποχωρήσει. Στόχος του ανασχηματισμού να δοθεί ένα νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση και κυρίως το μήνυμα ότι οι συμμετέχοντες εργάζονται για την κυβέρνηση και την πολιτική αναδιάρθρωσης της χώρας.

Αυτομάτως θα προκύψουν αλλαγές και στον κρατικό μηχανισμό, και επειδή πολλές θέσεις είναι ακόμα ακάλυπτες αλλά και γιατί ορισμένοι που βρέθηκαν σε θέσεις τους προηγούμενους μήνες δεν έχουν αποδώσει.

Το ερώτημα βεβαίως είναι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει εκλογές σύντομα. Είναι τόσο βασανιστική η πορεία των τελευταίων μηνών που ο ίδιος δεν το θέλει, θα προκύψουν άμεσα αν επιβληθεί από τις συνθήκες. Αργά η γρήγορα πάντως θα προκύψουν και οι εκλογές. Κι αυτό γιατί ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.

Το δημοψήφισμα και το 62% έδειξαν ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψουν μεγάλες αλλαγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή το πρωί.

«Η θα πάμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί» τόνισε στους βουλευτές του προειδοποιώντας πως δεν θα δεχθεί να χαθεί η δεδηλωμένη. Δηλαδή ζητά υπερψήφιση τουλάχιστον από 151 κυβερνητικούς βουλευτές.

Όμως η «Αριστερή Πλατφόρμα» δήλωσε ότι προτιμά τη Δραχμή ότι δεν υπάρχει ο μονόδρομος του ευρώ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Κ. Λαπαβίτσας πρωτοστατούν στην υπεράσπιση αυτής της άποψης, παραδεχόμενοι όμως ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συνθήκες συντεταγμένης πορείας. Με κείμενό της η Αριστερή Πλατφόρμα με υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάση Πετράκου καλούσε τον πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών. Μάλιστα ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα γιατί τόσο καιρό έπρεπε να προετοιμαστεί συστηματικά η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους» αναφέρεται στο κείμενο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις