Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Κουαρτέτο της Νορμανδίας...

Κουαρτέτο της Νορμανδίας: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς




Πηγή: Αλεξέι Τιμοφέιτσεφ, RBTH


Τζούλια Λιακοπούλου


Την άμεση απόσυρση των βαρέων όπλων από το Ντονμπάς και την εφαρμογή όλων των σημείων της συμφωνίας του Μινσκ ζήτησαν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, από το Παρίσι, ενώ Ρώσοι ειδικοί που συζητούν όλες τις πιθανότητες ειρηνικής διευθέτησης, σημειώνουν ότι για μια σειρά λόγους η ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να ξεφύγει.  Πάνω από τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Κουαρτέτου της Νορμανδίας στο Παρίσι το βράδυ της 23 Ιουνίου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησαν κυρίως για το πώς το Κίεβο, μπορεί να προχωρήσει σε ένα άμεσο διάλογο με τις παραστρατιωτικές ομάδες.








Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε ότι αφιέρωσαν σημαντικό χρόνο των συνομιλιών, για να κατανοήσουν ποιοι ενέχονται στην παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς, τόνισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη ζώνη των συγκρούσεων μέχρι τις 26 Ιουνίου. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν παρατήρησε ότι υπάρχουν τρία επίμαχα ζητήματα προς επίλυση: η κατάπαυση του πυρός, η ανταλλαγή των αιχμαλώτων και οι εκλογές στις ζώνες των ανταρτών, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΑΣΕ.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ντανίλοφ, Διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας του Ινστιτούτου RAS, η συνάντηση στο Παρίσι ήταν μια ακόμη προσπάθεια να μην χαθεί η διαδικασία εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε ένα βαθμό, οδηγώντας σε κλιμάκωση της έντασης στο Ντονπάς.
Στις αρχές του Ιουνίου, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στο προάστιο Μάργινκα του Ντονιέτσκ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται καθημερινά στο Ντονπάς, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας. Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, ανάμεσα στα συγκεκριμένα μέτρα που προτάθηκαν περιλαμβάνονται: η αποστρατιωτικοποίηση του χωριού Σιρόκινο στο Ντονιέτσκ - πρόσφατα μετατράπηκε σε θέατρο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου και των πολιτοφυλάκων – καθώς επίσης και εγγυήσεις για αποτελεσματικό έλεγχο του καθεστώτος εκεχειρίας με τη βοήθεια, πρώτα και κύρια, της αποστολής του ΟΑΣΕ.
Ο Ντανίλοφ θεωρεί ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά στην επίτευξη ειρηνικής λύσης της σύγκρουσης στο Ντονπάς, παρά τις καθημερινές ανακοινώσεις για αψιμαχίες και πυροβολισμούς. Και αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από τους διεθνείς διαμεσολαβητές για την υλοποίηση της εκεχειρίας. Ο Ντάνιλοφ συνδέει επίσης τις ελπίδες για μια ειρηνική λύση με τη δουλειά των μηχανισμών ελέγχου στη ζώνη των συγκρούσεων, όπως είναι η αποστολή του ΟΑΣΕ και η επιτροπή ελέγχου, στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που έχουν εγκατασταθεί στη διαχωριστική γραμμή, παρατηρώντας την συμμόρφωση ή όχι με τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ.
Την ίδια ημέρα της συνάντησης των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι, στις 23 Ιουνίου, ξεκίνησε στο Μινσκ και ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών της Ομάδας Επαφής, που αποτελείται από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του ΟΑΣΕ και του Ντονπάς, χωρίς όμως να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις. Αποφασίστηκε ωστόσο, μετά από πρόταση του ΟΑΣΕ να ενταθούν οι διαβουλεύσεις των ομάδων εργασίας πάνω σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα. (Μία ομάδα εργασίας συζήτησε το θέμα των εκλογών και το ειδικό καθεστώς του Ντονπάς, ενώ η ομάδα ανθρωπιστικών θεμάτων προετοιμάζει την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Την ίδια ώρα, υπάρχει και η άποψη ότι ούτε το «Σχήμα της Νορμανδίας» ούτε η Ομάδα Επαφής θα επιτύχουν οποιαδήποτε σοβαρά αποτελέσματα μέχρις ότου οι αντικρουόμενες πλευρές - Κίεβο και αυτονομιστές- χάσουν τη δυνατότητα και τον πειρασμό να επιβάλουν τους στόχους τους με στρατιωτικά μέσα.
Ο Αλεξάντερ Χραμτσίχιν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων, πιστεύει ότι η σημερινή μορφή των συγκρούσεων χαμηλής έντασης, είναι αποτέλεσμα της επιρροής που ασκούν οι άλλοι παίκτες και στις δύο πλευρές. Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση γιατί «κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει πρώτος (μια επίθεση μεγάλης κλίμακας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.