Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί διεθνώς το πισωγύρισμα της οικονομίας των ΗΠΑ, γι’ αυτό λούζει με κρύο ιδρώτα η πιθανότητα νέας αστάθεια στη διαμάχη Ελλάδας - δανειστών που μπορεί να αποσταθεροποιήσεις και την
ευρωζώνη καθώς «φρενάρει» και η Κίνα στη σκιά της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η αρχική εκτίμηση που είχε ανακοινώσει το Μάρτιο το υπουργείο ήταν για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση η οικονομία αναπτύχθηκε 2,7% το πρώτο τρίμηνο.
Η αμερικάνικη οικονομία, η μεγαλύτερη στον πλανήτη, που εμφανιζόταν ότι αποτελεί τον μοναδικό κινητήρα που κρατά στον ουρανό το αεροσκάφος της παγκόσμιας οικονομίας, αφού η Κίνα «φρενάρει», δείχνει αδυναμία το α’ τρίμηνο η οποία προσπαθεί να δικαιολογηθεί από τον… κακό καιρό.
Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν αδυναμία στην καρδιά της οικονομίας, στην παραγωγή και ιδιαίτερα στην απροθυμία για επενδύσεις αφού δεν υπάρχει προσδοκία για ικανοποιητικές μελλοντικές κερδοφορίες, μειώνοντας τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων από το Δεκέμβριο.
Ωστόσο το μεγάλο πλήγμα ήρθε από τις επενδυτικές δαπάνες, αφού υποχώρησαν 2,8% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το τέλη του 2009. Οι εταιρείες ξόδεψαν επίσης λιγότερα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές υποχώρησαν 7,6%, έναντι της αρχικής εκτίμησης για πτώση 7,2%. Οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 1,1%.
Βουτία
Βουτιά σημείωσε το Μάιο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή του Chicago, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ISM. Ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 46,2 μονάδες το Μάιο από 52,3 μονάδες τον Απρίλιο.
"Και οι πέντε υποδείκτες υποχώρησαν, με τους τρεις να υποχωρούν περισσότερο από 10% και όλοι να βρίσκονται πλέον κάτω από το επίπεδο του 50" που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Επίσης το Μάιο υποχώρησε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διολισθαίνοντας σε χαμηλό έξι μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το University of Michigan. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 90,7 μονάδες από 95,9 μονάδες τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη από τα τέλη του 2012.
“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα
περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου