Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Κυβερνήτης της Οδησσού διορίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας

Ο διορισμός του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ορκισμένος εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε οργή στη Ρωσία.


Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και ορκισμένος εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, διορίστηκε χθες κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας ουκρανικής επαρχίας της
Οδησσού, για να προασπίσει την ουκρανική “εθνική κυριαρχία” εκεί και για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ο διορισμός του ωστόσο προκάλεσε οργή στη Ρωσία.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, έναν “μεγάλο φίλο της Ουκρανίας”, στον οποίο έδωσε προχθές Παρασκευή την ουκρανική υπηκοότητα, στην Οδησσό, όπου τοπικοί αξιωματούχοι τον επευφήμησαν. 


Περίπου εκατό διαδηλωτές με ουκρανικές σημαίες υποδέχθηκαν τον νέο κυβερνήτη μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ποροσένκο είπε ότι ανέθεσε στον Σαακασβίλι να “προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία” στην περιοχή, τονίζοντας επίσης ότι ο πιο σημαντικός “πόλεμος” είναι “αυτός εναντίον της διαφθοράς”.

Την Οδησσό του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας, κοντά στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα, θα ήθελε να δει να εντάσσεται στη Ναβαρασίγια (τη “Νέα Ρωσία”) ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε πει πριν από έναν χρόνο.

Η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα ρωσόφωνοι, δεν έχει παρασυρθεί από τα πάθη που οδήγησαν στο ξέσπασμα της αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τον πόλεμο από τον Απρίλιο του 2014 με περίπου 6.300 νεκρούς, η κατάσταση στην πόλη ωστόσο είναι εξαιρετικά τεταμένη. Τους τελευταίους μήνες, έχουν καταγραφεί πολλές μυστηριώδεις εκρήξεις, με στόχο οργανώσεις προσκείμενες στο Κίεβο.

Στις 2 Μαΐου 2014, η Οδησσός είχε γίνει θέατρο μιας τραγωδίας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 48 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους φιλορώσων, που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από έναν εμπρησμό έπειτα από τον θάνατο υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Κίεβο.

“Ο σκοπός μας είχε να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις που έχουν επιβληθεί τεχνητά” στην Ουκρανία, είπε από τη δική του πλευρά ο Σαακασβίλι, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Ρωσία, την οποία το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

Η Ρωσία κατήγγειλε με δριμύτητα τον διορισμό του Σαακασβίλι, επί των ημερών του οποίου είχε γίνει ο ρωσογεωργιανός πόλεμος των πέντε ημερών τον Αύγουστο του 2008.

“Ο Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον του γεωργιανού λαού, ονομάζεται κυβερνήτης της Οδησσού, όπου οι νεοναζί έκαψαν τον κόσμο με πλήρη ατιμωρησία: αυτός είναι ένας βαθύς συμβολισμός της δημοκρατίας στο Κίεβο, την οποία παρατηρούν με τόσο καλή διάθεση στη Δύση”, είπε με ειρωνικό τόνο ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο Σαακασβίλι, πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 ως το 2013, που αναδείχθηκε στην εξουσία μετά την “Επανάσταση των Ρόδων”, την πρώτη μιας σειράς εξεγέρσεων σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ήταν πάντα πολύ κοντά στους φιλοδυτικούς Ουκρανούς.

Είχε εμφανιστεί για να μιλήσει στο πλήθος στο Μαϊντάν, στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της “Πορτοκαλί Επανάστασης” το 2004, αλλά και κατά την εξέγερση της περιόδου 2013-2014 που πνίγηκε στο αίμα και οδήγησε στην πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Σαακασβίλι—νομικός με σπουδές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, που μιλάει πέντε γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών—είχε ανατρέψει το 2004 τον Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ.

Αν και ο Σαακασβίλι και η ομάδα των συνεργατών του είχαν δώσει έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί Γεωργιανοί έχουν αναλάβει θέσεις στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας κατηγορείται από τους επικριτές του ότι έχει αυταρχικές τάσεις. Διώκεται από τις γεωργιανές αρχές για “κατάχρηση εξουσίας”.

Στην Οδησσό, ο Σαακασβίλι αντικαθιστά τον Ιγκόρ Πάλιτσα, προσκείμενο στον αμφιλεγόμενο ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι. Ο τελευταίος, που είχε διοριστεί πέρυσι κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, έπειτα από μια σύγκρουση με το Κίεβο για τον έλεγχο πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Ο διορισμός του Σαακασβίλι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας “αποολιγαρχοποίησης” της Ουκρανίας την οποία κηρύττει ο πρόεδρος Ποροσένκο—που παραμένει δισεκατομμυριούχος και δεν έχει διακόψει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις