Το γεωπολιτικό αντάρτικο των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρώτη αποκολλήθηκε από το αμερικανικό άρμα η Βρετανία, έχοντας
καταλάβει προς τα πού φυσάει ο άνεμος, και ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει στην υπό σύσταση Ασιατική επενδυτική Τράπεζα της Κίνας. Το παράδειγμα της ακολουθούν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και όχι μόνο…
Δεν είναι μυστικό ότι η ανερχόμενη παγκοσμίως Κίνα παίζει το παιχνίδι του παγκόσμιου αποικιακού καπιταλισμού καλύτερα και από τους δυτικούς εμπνευστές του. Το Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας γνωρίζει εξίσου καλά ότι η οικονομικοπολιτική διείσδυση σε άλλες χώρες πραγματοποιείται καλύτερα μέσω ισχυρών διεθνών οικονομικών θεσμών. Επομένως, τα 50 δις δολάρια της επενδυτικής Τράπεζας που ιδρύει, αποτελούν αναγκαία κίνηση αν θέλει να σπάσει το μονοπώλιο των Αμερικανών με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.
Καθοριστική κίνηση
Το ίδιο όμως αντιλαμβάνονται και οι Ευρωπαίοι που στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο βρίσκονται πίσω από Αμερική και Ασία. Πολύ άπλα με την επενδυτική Τράπεζα που συστήνεται δίπλα ακριβώς στο Ταμείο των BRICS, η νέα Κίνα έκανε την καθοριστική επεκτατική της κίνηση.
Σε ένα τέτοιο μέγεθος μπροστά, είτε θα κάνεις πίσω, είτε θα συμμετάσχεις για να παραμείνεις σχετικός με τις εξελίξεις. Αυτό σκέφτηκε πρώτη η Βρετανία και παρά τις αμερικανικές υποδείξεις έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στο παγκόσμιο πρότζεκτ του Πεκίνου.
Μέσω αξιωματούχων η Ουάσιγκτον το μόνο που ψέλλισε ήταν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την διαφάνεια και τα ήθη της διοίκησης ενός νέου θεσμού, που βέβαια δεν θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της και που θα λειτουργεί πλήρως ανταγωνιστικά προς ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.
Πέρασαν λίγα 24ωρα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για την Γερμανία, την Ιταλία και την Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι σημαντικές αυτές ευρωπαϊκές οικονομίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρετανών, προς τέρψιν των Κινέζων αλλά και των Ρώσων που στηρίζουν το αντίπαλο δέος του ΔΝΤ, το ταμείο των BRICS.
Όλοι μέσα στο παιχνίδι
Το αντάρτικο όμως φαίνεται να συνεχίζεται με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο κινέζικο άρμα σκοπεύουν να συμμετάσχουν ακόμα Λουξεμβούργο, Ελβετία μέχρι και η… Νότιος Κορέα. Η δε Αυστραλία, πιο στενή σύμμαχος των Αμερικανών και από τη Βρετανία, λέει ότι θα λάβει σύντομα μια απόφαση. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην ΕΕ δίνουν και παίρνουν τα τρομοσενάρια περί Grexit σαν να μην υπάρχει ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και ευρωπαϊκοί φόβοι για αστάθεια την χειρότερη δυνατή στιγμή. Τόσο ηχηρή είναι η τρομοκρατία με το ελληνικό ζήτημα που μάλλον πέρασε στα ψιλά το καλά πληροφορημένο δημοσίευμα του WSJ για το πώς σκέφτεται (σ.σ. πλέον) η Μέρκελ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, « Η κυρία Μέρκελ εξακολουθεί να βλέπει ένα Grexit ως εξαιρετικά ανεπιθύμητο. Θα καθιστούσε την ευρωζώνη χρονίως εύθραυστη αποδεικνύοντας ότι η ιδιότητα του μέλους δεν είναι μόνιμη, θα προκαλούσε οικονομική σπέκουλα εναντίων άλλων μελών με πρόβλημα, θα μπορούσε επίσης να καταστήσει την Ελλάδα ανεξέλεγκτη εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσει γεωπολιτικές προκλήσεις, από Ρωσία μέχρι Μέση Ανατολή».
“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Πηγή: Εποχή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου