Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η Κύπρος ανοίγει το δρόμο: Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και επενδύσεις στη νησί!

Η Ρωσία εγκαθίσταται πλέον επίσημα με στρατιωτικές δυνάμεις στο ελληνικό εθνικό έδαφος, καθώς σε σειρά συμφωνιών που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβλέπει την εγκατάσταση μικτών στρατιωτικών κλιμακίων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο και στους κύριους λιμένες της Κύπρου προς εξυπηρέτηση των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων!

Συνολικά υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, της στρατιωτικής συμφωνίας κλπ
Τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα προβλέπουν τη χρησιμοποίηση της βάση της Πάφου για προσγείωση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, μεταγωγικών αλλά και μαχητικών σε ειδικές πειρπτώσεις.
Στο ναυτικό τομέα προβλέπεται η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων στο ρωσικό στόλο της Μεσογείου και η δημιουργία αποθηκών φύλαξης πάσης φύσεως υλικού.
Ως αντάλλαγμα η Ρωσία παρέχει ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia) για ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο.
Το ρωσικό επενδυτικό πακέτο υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1,3 δισ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία καταφέρνει και αποκτά βάσεις στο εθνικό έδαφος και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας του 1996, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τη Κύπρο αφού οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη ανταλλακτικών και τεχνογνωσίας για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και πλέον θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η συντήρηση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλαγή πληροφοριών και προγράμματα εκπαίδευσης. Συμφωνία για συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την ανταλλαγή πληροφοριών και προγράμματα εκπαίδευσης.
Οι υπόλοιπες συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Μόσχα αφορούν σε:
- Κοινό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2015 - 2017 καθώς και την επικαιροποίηση και ανανέωση του διμερούς και του πολυμερούς πλαισίου συνεργασίας Ρωσίας Κύπρου, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ άλλων σε πολιτικό, κοινωνικό και τεχνοοικονομικό επίπεδο. Στη συμφωνία αυτή μάλιστα γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό και τη μορφή λύσης, καθώς και στις θέσεις και το ρόλο που καλείται να παίξει η Μόσχα.
- Συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών.
- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.
- Πρωτόκολλο το οποίο συνομολογήθηκε κατά την πρόσφατη 8η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου - Ρωσίας για θέματα οικονομικής συνεργασίας και αφορά θέματα ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού και πολιτισμού καθώς και τη διεύρυνση συνεργασιών και ενθάρρυνση των συνεργασιών μεταξύ Κύπριων και Ρώσων επιχειρηματιών.
- Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού, μέσω συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα, ρωσικές υποτροφίες και αθλητικούς οργανισμούς.
- Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός στη Ρωσία)
- Αύριο πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, τη διπλωματική ακαδημία της Ρωσίας, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Αντιδράσεις για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία από Λονδίνο και Άγκυρα
Έντονες είναι οι βρετανικές ανησυχίες αλλά και αντιδράσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας ενώ έξαλλος εμφανίζονται ο Έρογλου και ο τουρκικός Τύπος με τις κινήσεις Αναστασιάδη.
Μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου συνεχίζει να αναπαράγει τα ανυπόστατα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ανταλλαγμάτων σε «μια συμφωνία τύπου "πάρε – δώσε" » μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας, για την θεσμοθέτηση του πλαισίου παραχώρησης ναυτικών και πιθανότατα αεροπορικών διευκολύνσεων σε ρωσικά πλοία και αεροπλάνα έναντι της επικύρωσης από την Ρωσική Δούμα για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου από το 2018 στο 2022 και με μειωμένο μάλιστα επιτόκιο.
Αν και η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε διαψεύσεις, επί του θέματος, ωστόσο ειδικά το Λονδίνο και η Άγκυρα είναι φανερό ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι την επαύριον της επίσκεψης Αναστασιάδη στην Μόσχα, μετά την εμφανέστατη επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, σε όλους μάλιστα τους τομείς που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.
Ενδεικτικά, πηγές που πρόσκεινται στο βρετανικό Foreign Office αναφέρουν σκωπτικά ότι δεν είναι ο καιρός τώρα για τέτοιου είδους ανοίγματα προς την Ρωσία του Πούτιν, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Μόσχας στην σύγκρουση που σοβεί στα ανατολικά της χώρας.
Παράλληλα, αναφορές γίνονται ότι η Βρετανία παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη ανησυχία την αναβάθμιση των ναυτικών διευκολύνσεων που θα προσφέρει η Κύπρος στην Ρωσία, ένεκα και του γεγονότος ότι η γειτονική Συρία, στα εδάφη που εξακολουθεί να ελέγχει ο Πρόεδρος Άσαντ, είναι ρωσικό «προτεκτοράτο».
Αν και οι Βρετανοί αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει συνταχθεί σε κοινή με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους τους αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι η Βρετανία η οποία διατηρεί ειδικά συμφέροντα στην πρώην κτήση της, έχει αρχίσει και νιώθει εξαιρετικά άβολα με την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Μόσχας – Λευκωσίας.
Παράλληλα αίσθηση έχει προκαλέσει η «μπηχτή» Αναστασιάδη για τις ετεροβαρείς ευρωπαϊκές προσεγγίσεις προς Τουρκία και Ρωσία, καθώς όπως ο ΠτΔ είχε αναφέρει χθες ότι από την μια η Ευρώπη συνεχίζει να συνομιλεί για να εντάξει την Τουρκία στην Ε.Ε. ενώ ήδη κατέχει στρατιωτικά έδαφος χώρας κράτους-μέλους, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ουκρανία όπου δεν έχουν αποδειχθεί οι κατηγορίες περί άμεσης εμπλοκής τακτικών ρωσικών δυνάμεων στην ένοπλη σύγκρουση Ρωσόφωνων και Κιέβου.
Ο Έρογλου επίσης εμφανίζεται να είναι έξαλλος με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας και μέσω του περιβάλλοντός του διαμηνύει ότι η τ/κ πλευρά δεν δεσμεύεται από αυτές ούτε και τις αναγνωρίζει, ενώ μένεα πνέει και ο τουρκικός Τύπος κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι οι διπλωματικές του κινήσεις προς Μόσχα γίνονται με σκοπό να πετύχει μια κίνηση – ματ στο Κυπριακό εις βάρος της Άγκυρας.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις