Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Goldman Sachs: Οι γκρίζες ζώνες του Grexit - Γιατί δεν είναι όλα... άσπρο ή μαύρο - Ορατό το πολιτικό αδιέξοδο

Οι 50 αποχρώσεις του Grexit... σύμφωνα με τη Goldman Sachs
Μπορεί ένα Grexit να μην είναι ελκυστική επιλογή ούτε για την Ελλάδα αλλά ούτε για την Ευρωζώνη, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. 

Αυτό αναφέρει η Goldman Sachs στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greece: Grexit is not a matter of black and white" (Ελλάδα: Το Grexit δεν είναι ζήτημα "μαύρο ή άσπρο"), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι συνέπειες ενός Grexit, καθώς η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών είναι πιθανό να προκύψει. 
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, δεδομένου του ότι κανείς από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί το Grexit, αλλά και πάλι κανείς από τους δύο δεν θέλει να κάνει ένα βήμα πίσω, υπάρχει μια ευρεία γκρίζα ζώνη στις επιλογές που μπορούν να ακολουθηθούν, όπου οι συνέπειες ποικίλουν. 
Μάλιστα, σκιαγραφεί μερικές από αυτές τις "αρκετές αποχρώσεις του γκρι" οι οποίες μπορεί να επιβεβαιωθούν μέσω της μονομερούς παύσης της τρέχουσας εξωτερικής χρηματοδοτικής στήριξης, διακοπή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και μια διακοπή της χρήσης του μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA). 
Αναλυτικά: 
- Οι εξωτερικές οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. 
Με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πλέον σε ισορροπία, η απειλή μιας απότομης διόρθωσης της εγχώριας ζήτησης σε περίπτωση που η εξωτερική χρηματοδότηση για να αποκοπεί (ως συνέπεια της αθέτησης των υποχρεώσεων σε εξωτερικούς πιστωτές) θα είναι μικρότερη από την περίοδο 2011-12, ακόμη και εάν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο θα έχουν (σοβαρά) διαταραχθεί. 
Έτσι, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε ισορροπία, είναι εύλογο ότι οι ελληνικές αρχές να αφήσουν απλώς τις εξωτερικές οικονομικές τους υποχρεώσεις να τρέχουν σαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Οι εγχώριες οικονομικές υποχρεώσεις θα εκπληρωθούν με την έκδοση IOUs. 
Εάν το πρωτογενές ισοζύγιο παραμείνει θετικο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει τις δαπάνες από τρέχοντα έσοδα. 
Αλλά υπάρχει δυσπιστία εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δεδομένου ότι η ανάκαμψη έχει σταματήσει, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν σταματήσει. 
Σε αυτή την περίπτωση, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να καλυφθεί με την έκδοση IOUs: για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργολάβοι κρατικών έργων θα μπορούσαν να πληρωθούν με ένα είδος χρεογράφου, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω συναλλαγές. 
Αυτά τα IOUs πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως εκκολαπτόμενο παράλληλο νόμισμα που θα κυκλοφορεί παράλληλα με τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια του ευρώ στην Ελλάδα.
- Ο εγχώριος τραπεζικός τομέας θα υπόκειται σε πάγωμα των καταθέσεων. 
Σε περίπτωση μη πρόσβασης των τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ και στον ELA, οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να παγώσουν τους λογαριασμούς καταθέσεων. 
Μία ακόμη γκρίζα ζώνη γύρω από το Grexit είναι η πιθανότητα ενός «mix and match» με τις παραπάνω τρεις επιλογές. 
Ένα άλλο στοιχείο της γκρίζας ζώνης προκύπτει από τη δυνατότητα της «ευρω-ποίησης» της ελληνικής οικονομίας. 
Κατά το πρότυπο της δολαριοποίησης, η ευρω-ποίηση προκύπτει όταν οι πολίτες απογοητεύονται με το δικό τους εθνικό νόμισμα και αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτική λύση ένα (πιο σταθερό) διεθνές νόμισμα αντ 'αυτού. 
Στην Ελλάδα, η διαδικασία θα είναι κάπως διαφορετική. 
Από ένα σημείο εκκίνησης, όπου το ευρώ χρησιμοποιείται ως εθνικό νόμισμα, η εμφάνιση των δεσμευμένων καταθέσεων και η υποτίμηση των IOUs θα δημιουργήσουν ένα ψευδο- ευρώ, που θα εκδίδεται από τις ελληνικές τράπεζες και την κυβέρνηση. 
Επίσης, θα ακολουθήσει την υποκατάσταση ενός σκληρού ευρώ που εκδίδεται από την ΕΚΤ και τις ξένες τράπεζες.
Αποτέλεσμα αυτών, είναι πιθανό ότι το ευρώ θα μπορούσε να συνεχίσει να ενεργεί ως de facto νόμισμα της Ελλάδας, ακόμη και μετά από μια ελληνική χρεοκοπία και έναν αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Ένα τελευταίο στοιχείο της γκρίζας ζώνης που περιβάλλει ένα Grexit απορρέει από το θεσμικό περιβάλλον. 
Οι συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν την έξοδο από το ευρώ (πλην μέσω μιας εξόδου από την ΕΕ, η οποία θα αποκλείει αυτόματα τη χώρα από το ευρώ και τη Συνθήκη της Λισαβόνας. 
Ακόμη και αν ένα πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών προκύψει, εκτός και αν η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από την ΕΕ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πιθανώς να εξακολουθεί να δικαιούται να παραστεί (και να ψηφίσει) στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. 
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε χρεοκοπία, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις πράκεις της ΕΚΤ και οι τραπεζικές καταθέσεις πάγωσουν.
Μια συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ με όρους “μαύρου ή άσπρου” είναι πιθανό να είναι παραπλανητική. 
Τα προηγούμενα αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευρεία γκρίζα ζώνη, όπου η χρήση στην Ελλάδα του ευρώ είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά δεν θα έχει απορριφθεί εντελώς υπέρ της εισαγωγής ενός νέου ελληνικού νομίσματος.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



ΠΗΓΗ
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.