Η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε χθες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα μετά τις πρόσφατες εκλογές, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup και την υποβολή από την Αθήνα του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος έγινε αποδεκτός ως αφετηρία συνομιλιών με τους τρεις θεσμούς.
Στη συνεδρίασε παρευρέθηκε και μίλησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απουσίασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας (είναι αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου) που βρισκόταν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε στα μέλη του συμβουλίου ότι αν κι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν είναι όσο ουσιαστικός θα ήθελε η ίδια, εντούτοις κρίνεται ικανοποιητικός ως αφετηρία για περαιτέρω συνομιλίες. Είπε ακόμη πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τον κατάλογο λεπτομερή και εκτίμησε ότι υπάρχει διάθεση προς τούτο.
Η κ. Λαγκάρντ ανέπτυξε στα μέλη τις επιφυλάξεις που ανέπτυξε και στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Eurogroup την Τρίτη και σχετίζονται με προαπαιτούμενα του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο ως γνωστόν λήγει το Μάρτιο του 2016.
Τέλος, είπε πως ακόμη δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την επόμενη επιθεώρηση του ΔΝΤ, εξαιτίας της οποίας εκκρεμεί η εκταμίευση τριών δόσεων ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ρεπορτάζ της Financial Times αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ μιλά και για διαφορά απόψεων εντός του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, μεταξύ των δυτικών αναπτυγμένων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών.
Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Βραζιλιάνου μέλους του συμβουλίου, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα (εκπροσωπεί στο συμβούλιο τη Βραζιλία και ομάδα δέκα ακόμη χωρών), ο οποίος αναφέρει πως η Ελλάδα δεν αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο της ιστορίας του ΔΝΤ.
«Οι κανονισμοί αλλοιώνονται και παραβιάζονται για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ευρωζώνης», είπε, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα έχει πληγεί η αξιοπιστία του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον Ιταλό Αντρέα Μοντανίνο (πρώην μέλος του δ.σ. του ΔΝΤ και εκπρόσωπος ομάδας χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), «η κ. Λαγκάρντ είναι σε ανάγκη να χτίσει ομοφωνία εντός του συμβουλίου».
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Μπατίστα σταθερά θέτει τα τελευταία χρόνια ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και είναι από εκείνους που επιμένουν στην ανάγκη «κουρέματος», κάτι που βρίσκει αντίθετους του Ευρωπαίους. Ετσι η κριτική του προς την κ. Λαγκάρντ σχετίζεται και με το ότι υποκύπτει στις ενστάσεις της Γερμανίας και της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση εκφράστηκαν και κάποιες ανησυχίες από δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων περί πιθανού αιτήματος προς το «ταμείο» για παράταση στην πληρωμή δόσεων, κάτι που έχει γίνει ελάχιστες φορές στην ιστορία. Αν η καθυστέρηση πάντως της πληρωμής της δόσης γίνει χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ, αυτό θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Αποστόλης Ζουπανιώτης, Κυπριακό Πρακτορείο
“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα
περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου