Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Παπαδημούλης: Εκφράζουμε τον ρεαλισμό της διαπραγμάτευσης, όχι τον ρεαλισμό της υποταγής!



Παπαδημούλης: Εκφράζουμε τον ρεαλισμό της διαπραγμάτευσης, όχι τον ρεαλισμό της υποταγής!

Επιμέλεια Τζούλια Λιακοπούλου

 Συνέντευξη στο «Κεφάλαιο» του Σαββάτου και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά παραχώρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.



Κύριε Παπαδημούλη, φαίνεται πως οδηγούμαστε τελικά σε  συμφωνία…
Ήταν επιβεβλημένο να υπάρξει άμεση συμφωνία και όλες οι ενδείξεις αυτή την ώρα που μιλάμε είναι ότι θα υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» για τον οποίο εργάστηκαν τις τελευταίες ώρες η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ που απαιτεί βήματα από όλους. Η Ελλάδα έκανε ήδη σημαντικά. Τώρα είναι η ώρα της γερμανικής δεξιάς. Το βέβαιον πάντως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και επιθυμεί λύση και δεν είναι απομονωμένη. Η παράταση του αδιεξόδου άλλωστε είναι μη επωφελής για το σύνολο των Ευρωπαίων.
Τώρα τελειώνουν ή μήπως αρχίζουν τα δύσκολα;
Τα βήματα, οι προτάσεις αλλά και οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών η οποία έχει γίνει ήδη αποδεκτή.  Στην διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τη συγκεκριμενοποίηση όλων των παραπάνω με τρόπο που να συνδυάζει την τήρηση των κανόνων με την ανάγκη των αλλαγών που υπέδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Δε λείπουν πάντως οι φωνές που εγκαλούν την κυβέρνηση για «άτακτη υποχώρηση» από τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
Το βιαστικό και ξερό «όχι» του κ. Σόιμπλε τους διαψεύδει. Έχουμε μια ουσιαστική και συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για πρώτη φορά. Οι «φίλοι του μνημονίου» μας κατηγορούν το πρωί για καταστροφική ρήξη και το βράδυ της ίδιας ημέρας για υποταγή στο μνημόνιο. Πρόκειται για κλασική περίπτωση Vertigo. Έχουμε επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων και είμαστε ρεαλιστές. Εκφράζουμε όμως τον ρεαλισμό της διαπραγμάτευσης και  όχι τον ρεαλισμό της υποταγής.
Η δική σας βεβαιότητα πως θα οδηγηθούμε σε επιτυχή τελική συμφωνία από πού σας προκύπτει;
Η ρήξη δεν συμφέρει κανένα. Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης, η οποία θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων και κατέθεσε που στόχο έχουν ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη. Έχω όμως εμπιστοσύνη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ξέρουν να βρίσκουν λύσεις στα αδιέξοδα.
Κύριε Παπαδημούλη σας ανησυχούν οι αντιδράσεις που ταλανίζουν την κυβέρνηση στο εσωτερικό της; Η Αριστερή Πτέρυγα απορρίπτει τον «έντιμο συμβιβασμό».
Οφείλουμε να περάσουμε τον επικίνδυνο κάβο αβλαβώς. Όλοι γνωρίζουν ότι ποτέ σε μια διαπραγμάτευση δεν πετυχαίνεις το 100% των στόχων σου. Αν πετύχουμε μια σοβαρή βελτίωση όσων μας κληρονόμησαν οι προηγούμενοι, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει, κι αυτό που χρειάζεται τούτη την ώρα είναι συνοχή, σοβαρότητα, απόλυτη στήριξη των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού.
Από τη θέση και τις επαφές σας, ποιους έχετε επισημάνει ως πραγματικούς συμμάχους της Ελλάδας;
Η Ελλάδα ανακτά συνεχώς το χαμένο έδαφος, ώστε να ξαναγίνει ένα ισότιμο, σεβαστό μέλος της ΕΕ. Δεν είναι πια μόνη, αλλά διαμορφώνει συνεχώς συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο πολιτικών ευρωπαϊκών ομάδων. Οι πρωτοβουλίες για εύρεση λύσης που έρχονται από Γαλλία και Ιταλία, αλλά και από μέλη της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το αποδεικνύουν. Στην Ευρώπη διαμορφώνεται σαφώς νέα δυναμική, πιο κοντά στις θέσεις μας.
Τα εσωτερικά μέτωπα κάθε χώρας πόσο μπορούν να επηρεάσουν τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα; Στην Γερμανία, λ.χ.;
Ασφαλώς και την επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ας μην ξεχνάμε πως οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν μέρος των δυνάμεών τους προς κόμματα που τάσσονται με σκεπτικισμό απέναντι στην Ευρώπη, όπως έδειξαν οι πρόσφατες τοπικές εκλογές στο Αμβούργο. Είναι ένας από τους λόγους της στάσης της κ. Μέρκελ. Υπάρχει όμως ως αντίρροπη πίεση η θετική για την Ελλάδα θέση των Γερμανικών συνδικάτων.
Πώς θα χρηματοδοτηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας;
Οι βασικές πηγές χρηματοδοτικών πόρων είναι τρεις:
Επαναξιολόγηση όλων των δημόσιων δαπανών, περικοπή της σπατάλης, πόλεμος ενάντια στη διαπλοκή, τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, δραστικός περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, μέτρα αναπτυξιακής αναδιανομής και ανάκαμψης της οικονομίας, αναπτυξιακή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Αξιοποίηση του ΣΕΣ 2014-2020 και προσέλκυση επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων.
Συμφωνείτε με τη ρητορική πολλών υπουργών για τις ιδιωτικοποιήσεις;
Η ιδιωτικοποίηση των πάντων δεν είναι πανάκεια. Σας παραπέμπω στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και στην ομιλία του Δραγασάκη. Θυμίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, ακύρωσε πρόσφατα ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της εταιρείας GASUNIE, της εταιρείας φυσικού αερίου με μέτοχο το κράτος, παγκοσμίου εμβέλειας, και των δικτύων αερίου.
Ποια είναι η θέση σας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων; Αρκετοί χαρακτηρίζουν το αίτημα αντιευρωπαϊκό.
Δεν συμφωνώ. Είναι ένα διμερές θέμα, υπαρκτό. Δεν τίθεται φυσικά θέμα συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με τα χρέη της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους της. Τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν ξεχωριστές διαβουλεύσεις. Η Γερμανία αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη του συγκεκριμένου χρέους, το οποίο είχε αναγνωριστεί επίσημα ακόμη και από το ναζιστικό καθεστώς. Στη συνέχεια, με την βοήθεια των ειδικών, νομικών και ιστορικών, θα αναζητηθεί μία κοινή απάντηση που, βέβαια, θα  βασίζεται στην ιστορική αλήθεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις