Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Γιατί δεν κατέρρευσαν οι αγορές μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ;

Σε άρθρο ανάλυσης του BBC γίνεται αναφορά στις δραματικές επιπτώσεις της ελληνικής «διάσωσης» και περιγράφει του λόγους για τους οποίους δεν αντέδρασαν αρνητικά οι αγορές στη νίκη ΣΥΡΙΖΑ.

     
Οι Έλληνες δεν είναι ευγνώμονες για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα και υπάρχει ένας τρόπος να εξηγήσεις γιατί, γράφει σε άρθρο ανάλυσης ο Robert Peston του BBC.

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δημιουργήθηκε σε κάποιο βαθμό και εξαιτίας του υπερβολικού δανεισμού, γράφει το BBC, τονίζοντας ότι το 2009 το χρέος βρισκόταν στο 127% του ΑΕΠ και αυξήθηκε στο 146% τον επόμενο χρόνο.

Σαν συνέπεια της διάσωσης έγιναν σημαντικές περικοπές και επιβλήθηκε αυστηρή λιτότητα στη χώρα.  Η λιτότητα έχει βλάψει τη χώρα με αποτέλεσμα το χρέος πλέον να έχει εκτοξευθεί στο 176% του ΑΕΠ, γράφει ο Peston, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα του χρέους είναι πολύ χειρότερο από την έναρξη της κρίσης.


Το αυτονόητο, συνεχίζει  είναι ότι έχει καταρρεύσει η οικονομία. Ακόμη και η ανάπτυξη που παρατηρείται δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη και θα χρειαζόταν χρόνος περισσότερος από μία γενιά για να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Λίγοι αναρωτιούνται λοιπόν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στην καμπάνια του στο τέλος της λιτότητας και τη διαγραφή του χρέους και κέρδισε μία συντριπτική νίκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία που επιμένει στην οικονομική ορθοδοξία στην οποία δεν υπάρχουν κέρδη χωρίς τον πόνο της λιτότητας.

Σχετικά με τους επενδυτές  υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν γιατί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική.

Αρχικά, ο Τσίπρας έχει στείλει καθαρή εντολή να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την τρόικα και να διαγράψει τμήμα του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα νεότερα κόμματα της Ευρώπης που είναι επίσης εναντίον της λιτότητας βρίσκονται σε άνοδο κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις διαπραγματεύσεις η ψήφος στα κόμματα αυτά θα μοιάζει πιο αξιόπιστη στους ψηφοφόρους.

Εάν συμβούν αυτά τότε γιατί οι αγορές  δεν βρίσκονται σε πανικό, γιατί το ευρώ και τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν. Ένα ελάχιστα αληθοφανές σενάριο λέει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα είναι πιο δυνατή χωρίς την Ελλάδα, εάν δεν ακολουθήσει στην έξοδο κάποια άλλη μεγάλη χώρα.
Όμως πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η λογική θα επικρατήσει και θα αποτραπεί  μία διαγραφή του ελληνικού χρέους. 

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, εκτός Γερμανίας είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις ένα οικονομολόγο ή κεντρικό τραπεζίτη ότι το προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δούλεψε.
Έτσι είναι πιθανό, οι Έλληνες που έκαναν τεράστιες και ίσως άσκοπες θυσίες, η Γερμανία είναι πιθανό να επιτρέψει μία διάσωση που να περιλαμβάνει τη δυνατότητα τη χώρας να ξεφύγει από τα κολοσσιαία χρέη της.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις