«ΕΚΔΟΧΗ». Μια από τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν ήταν και η πιο κάτω. Ακολουθεί δε και η απάντηση του ευρωβουλευτή:
ΕΡ. Ειδικά για το θέμα του Συντάγματος έχετε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται μια ακόμα αναθεώρηση με τις γνωστές διαδικασίες, αλλά ένα νέο Σύνταγμα με τη συμμετοχή των πολιτών. Πώς θα μπορούσε να προωθηθεί μια τέτοια διαδικασία και ποια θα ήταν τα επίδικά της;
ΑΠ. Η άποψή μου είναι ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μία κατάσταση κατάρρευσης των θεσμών που απαιτεί κάτι παραπάνω από απλή αναθεώρηση του Συντάγματος, νέο Σύνταγμα. Και αυτό γιατί η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό, θεσμικό επίπεδο. Θυμίζω ότι με ανάλογο τρόπο έγινε το πέρασμα από την Τέταρτη στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, στο αποκορύφωμα της κρίσης της Αλγερίας, που ήταν πολύ λιγότερο δραματική από αυτή που δοκιμάζει τη δική μας χώρα.
Πέρα από τον αναγκαίο συμβολισμό (να γίνει «restart», να γυρίσει νέα σελίδα στην Ιστορία της χώρας), θεωρώ απολύτως αναγκαία την κατοχύρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας, όχι μόνον για την ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος (όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα ανάκλησης των βουλευτών με πρωτοβουλία του εκλογικού σώματος), αλλά για την ίδια την διάσωση της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Και, μάλιστα, προσβλέπω σε ένα Σύνταγμα που δεν θα κατοχυρώνει απλώς μορφές άμεσης δημοκρατίας, αλλά θα προκύψει και το ίδιο από διαδικασίες αμεσοδημοκρατικές, ένα Σύνταγμα των πολιτών και όχι των πολιτικών.
Ο ίδιος ο λαός θα πρέπει, με δημοψήφισμα, να αποφασίσει τόσο για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας όσο και για την τελείωσή της.
“Οι απόψεις του ιστολογίου
μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου