Κλίμα τεχνητής ευφορίας και εδραίωσης της πεποίθησης ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πιθανή από την παρούσα Βουλή επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας
διάφορους «λαγούς» και διαρρέοντας «πληροφορίες» και εκτιμήσεις ότι πλησιάζει τον μαγικό αριθμό των 180.
Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται η συγκυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό πλέον, το... αντίδοτο που επέλεξε είναι η ονοματολογία και η αριθμητική των ψήφων των βουλευτών που υποτίθεται πως θα τη λυτρώσουν την ερχόμενη άνοιξη.
Το πρωτοφανές – ακόμη και γι’ αυτήν την κυβέρνηση – στραπάτσο με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις, όταν με ένα e-mail διατάχθηκε να ακυρώσει νομοθέτημα που υλοποιούσε μια από τις ελάχιστες εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ, το νέο παρατεταμένο «καψόνι» της τρόικας και τα 48ωρα τελεσίγραφα των δανειστών αξιολογήθηκε ότι μπορούν να προσπεραστούν με... φυγή προς τα μπρος.
Κι αφού μπροστά μας ως πολιτικό ορόσημο προβάλλει η προεδρική εκλογή, η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης επιλέχθηκε να εστιάσει στο συγκεκριμένο θέμα και να διαμορφώσει κλίμα κοινοβουλευτικής υπεροχής.
Το εγχείρημα
Την περασμένη Πέμπτη το «Ποντίκι» αποκάλυψε βασικές πτυχές της κυβερνητικής προσπάθειας, περιγράφοντας τον «Κωδικό “Πάρις”, μπας και πλησιάσουν τους “180”», την προσπάθεια δηλαδή διαμόρφωσης κλίματος «προεδρικής σύμπλευσης» ανεξάρτητων βουλευτών με την κυβέρνηση, την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρις Μουτσινάς.
Το όλο εγχείρημα είχε ως πυλώνα την ανάγκη δημιουργίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», για την οποία επανειλημμένα έχει μιλήσει ο Μουτσινάς από το βήμα της Βουλής ή με τηλεοπτικές παρεμβάσεις του και η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή και την αποτροπή πρόωρων εκλογών – «καταστροφικών για τη χώρα», σύμφωνα με τον εμπνευστή της.
Όσα αποκάλυψε το «Ποντίκι» πριν από μια εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το Σάββατο παρουσιάστηκε και αναγγέλθηκε με βασικό θέμα της εφημερίδας «Αγορά» η «διακήρυξη των ανεξάρτητων βουλευτών», κάτω από την οποία συλλέγονται υπογραφές με πρωτοβουλία του προέδρου της Κ.Ο. των ΑΔΒ, με δύο βασικούς στόχους:
• Τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα φέρει εις πέρας συγκεκριμένους εθνικούς στόχους, με την υποσημείωση ότι κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει κατ’ ανάγκην αλλαγή πρωθυπουργού (στις προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Μουτσινάς έθετε ως «προαπαιτούμενο» τη μη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση όσων οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση...).
• Την εξασφάλιση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Αξίζει να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό ότι την προηγούμενη εβδομάδα από το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει η «πληροφορία» ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε πραγματοποιήσει μια συνάντηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα «διαμόρφωνε νέα δεδομένα» στο στοίχημα της προεδρικής εκλογής.
Φυσικά δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του «επισκέπτη» στο κυβερνητικό στρατηγείο, ενώ μυστικά κρατούνται τα ονόματα των πολιτικών προσώπων τα οποία έχουν βρεθεί τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με το ίδιο αντικείμενο, είτε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε με τους στενούς συνεργάτες του Δ. Σταμάτη και Χρ. Λαζαρίδη, που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση της «αποστολής για τους 180».
Η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας και των κινήσεων του Π. Μουτσινά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις μελών της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (πρόκειται για 16 βουλευτές), πέντε από τους οποίους (Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θ. Παραστατίδης και Π. Τατσόπουλος) εξέδωσαν κοινή δήλωση αποδοκιμασίας των απόψεων Μουτσινά και κατηγορηματικής διαφωνίας τους στην προοπτική εκλογής Προέδρου, με την επισήμανση ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα εκλογές για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.
Πέραν της δημόσιας τοποθέτησης των πέντε βουλευτών, έντονες αντιδράσεις εκφράσθηκαν προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. των ΑΔΒ και από άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το αποτέλεσμα ήταν, δύο ημέρες μετά την «επίσημη παρουσίαση της Διακήρυξης» για την ανάγκη κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, την περασμένη Δευτέρα, ο εμπνευστής της και συλλέκτης υπογραφών συναδέλφων του Π. Μουτσινάς να εμφανιστεί δημοσίως μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ Στο Κόκκινο, για να δηλώσει ότι... η διακήρυξη είναι προσωπικές του απόψεις, που δεν απηχούν αυτές των συναδέλφων του στην Κ.Ο. της οποίας προεδρεύει και πως υπάρχει αναγκαιότητα για μια «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» (πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το, δηλαδή...).
Σε διάστημα λίγων ημερών, η προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος για τους «180» είχε μεταφραστεί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά (!), συγκεκριμένους εθνικούς στόχους για την... πάταξη της φοροδιαφυγής και εξασφαλισμένη εκλογή Προέδρου.
Στενά περιθώρια
Η επιχείρηση επικοινωνιακής «λύτρωσης» της κυβέρνησης, μέσω της εξασφάλισης μακροημέρευσης με θετική ψήφο βουλευτών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδείχθηκε ότι έχει στενά περιθώρια στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών. Στο σύνολό τους είναι 23, από τους οποίους 9 με 10 είναι σίγουρο ότι προκρίνουν εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση από τους 155 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αγγίζει τους 168 με 169 για την προεδρική εκλογή.
Από ’κεί και πέρα αρχίζει να «χτυπά την πόρτα» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συλλογικά ή... εξατομικευμένα. Στην κατεύθυνση αυτήν έχουν αρχίσει να διαρρέουν «πληροφορίες» για το ότι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι θετικές ψήφοι στην προεδρική πλειοψηφία πέντε βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Π. Μελά, Έλενας Κουντουρά, Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά, Τ. Κουίκ και Π. Χαϊκάλη), ενώ ανάλογη ονοματολογία σε μικρότερη κλίμακα αρχίζει να αναπτύσσεται και για τη ΔΗΜΑΡ. Εδώ φυσικά τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά από την κατηγορία των ανεξάρτητων βουλευτών, αφού μιλάμε για πολιτικά κόμματα με συγκεκριμένες ενιαίες θέσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Το δεδομένο πάντως είναι ότι την τελευταία περίοδο το πολιτικό ρεπορτάζ και οι κοινοβουλευτικές καταγραφές παραπέμπουν όλο και περισσότερο στην εποχή του... 1965. Με ανάλογη επιχειρηματολογία, επίκληση εθνικών σκοπών και αναγκών, είχαν θρυμματιστεί και τότε Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων, είχαν εξασφαλιστεί ψήφοι βουλευτών και η χώρα μπήκε σε μια από τις πιο οδυνηρές περιόδους της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της...
"Οι απόψεις του
ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου