Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ζωή τελειώνει στην... κλούβα

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα ο χρόνος περνά βασανιστικά αργά για τους 1.800 μετανάστες. Ανάμεσά τους 90 ανήλικοι κρατούμενοι μεταξύ 15 και 17 χρόνων.


Πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, οι οποίοι είδαν τις προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή να τελειώνουν στην κλούβα της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης - σκούπα του «Ξένιου Δία» στην πρωτεύουσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

Κατά καιρούς το συγκεκριμένο θέμα έρχεται στο προσκήνιο, είτε από κάποια εξέγερση των κρατουμένων, που «πνίγεται» στα δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, είτε από τις καταγγελίες κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τραγική διαβίωση

Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την «προσωρινή κράτηση το πολύ έξι μηνών για αλλοδαπούς οι οποίοι στερούνται άδειας παραμονής, έως ότου να απελαθούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους», αυτήν τη στιγμή στην Αμυγδαλέζα υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 25 μήνες σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού.

Δίχως καμία επικοινωνία για περισσότερα από δυο χρόνια με τους οικείους τους, εγκλωβισμένοι σ’ ένα περιφραγμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης, με 400 πάνοπλους αστυνομικούς να τους επιτηρούν επί 24ώρου βάσεως.

Πριν από λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα και κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Όσα διαπίστωσαν τα μέλη της επιτροπής τα συμπεριέλαβαν σε μια έκθεση, η οποία κάθε άλλο παρά τιμά την ελληνική πολιτεία.

Και να σκεφτεί κανείς ότι – όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση της επιτροπής – οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα κρίνονται καλύτερες από τις αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι κρατούμενοι μετανάστες διαμένουν ανά 6-8 άτομα σε κοντέινερ, όπου όμως σπάνια λειτουργεί το κλιματιστικό εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος στο κέντρο κράτησης.

Επιπλέον, δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού, με συνέπεια την καθαριότητα του χώρου και της τουαλέτας να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι μετανάστες. Μόνο που, όπως υποστηρίζουν οι κρατούμενοι, οι αστυνομικοί δεν τους δίνουν απορρυπαντικά, με αποτέλεσμα η κατάσταση στα κοντέινερ να γίνεται αποπνικτική, με τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Τραγικές είναι και οι συνθήκες σίτισης των κρατουμένων, αφού, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν τα μέλη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, για καθέναν από τους κρατουμένους αντιστοιχούν τρία γεύματα συνολικής αξίας 5,80 ευρώ. Λογικό και επόμενο λοιπόν οι ατομικές μερίδες να είναι πολύ μικρές και η ποιότητα του φαγητού επιεικώς κακή.

Πολύ συχνές είναι και οι καταγγελίες προσφύγων σχετικές με άγριους ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση κρατουμένων από τους αστυνομικούς - φύλακες, ενώ δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες αναφορικά με την απαγόρευση άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων (σ.σ.: προσευχή για τους μουσουλμάνους).

Τα σημαντικότερα προβλήματα στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα εστιάζονται στην υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

Αυτήν την περίοδο στο κέντρο υπηρετούν 8-10 νοσηλευτές και ιατροί, οι οποίοι με υποτυπώδη μέσα καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά χρονίως πασχόντων, καθώς και ασθενών με μεταδοτικά νοσήματα.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παραδέχθηκε με επίσημη ανακοίνωση κρούσμα φυματίωσης σε κρατούμενο - μετανάστη, ο οποίος μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Συχνές είναι και οι απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του μακροχρόνιου εγκλεισμού τους και της πλήρους απουσίας υποδομών για την άθληση, ψυχαγωγία και εκπαίδευση των κατ’ ευφημισμόν «φιλοξενούμενων» στο Κέντρο.

Οκτώ εθελοντές ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί καλούνται να αντεπεξέλθουν απέναντι σε 1.800 ταλαιπωρημένος ψυχικά και σωματικά ανθρώπους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν και πότε πρόκειται να απελαθούν πίσω στις πατρίδες τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σεβασμός στην πράξη, χωρίς διάκριση καμία, των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των διαμενόντων σε μια χώρα αποτελεί θεμελιώδη αξία μιας δημοκρατικής κοινωνίας, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου τονίζει ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων, ειδικότερα αλλοδαπών, λόγω των συνθηκών κράτησης.

Σημειωτέον ότι ο υπερβολικός αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα μεγάλος με τη δυνατότητα περίθαλψης από τη χώρα μας και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η εκ μέρους των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.

Τέλος, τα μέλη του Ιδρύματος καλούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παύσει άμεσα αυτή η απάνθρωπη κατάσταση, και ιδίως των ανηλίκων, που αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη και τον ουμανιστικό πολιτισμό της, και να δοθεί μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών.

"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις