Αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση είναι το ψυχολογικό κλίμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου από τη ΔΕΘ και μετά, εκτιμώντας ότι έχει πλέον σημειωθεί αντιστροφή του πολιτικού κλίματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που η ηγεσία επιθυμεί να
συντηρήσει το επόμενο διάστημα που εκτείνεται, το αργότερο, ώς την προεδρική εκλογή τον ερχόμενο Μάρτιο.
Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι η νίκη στις ευρωεκλογές και οι ενδιάμεσοι σταθμοί από τον Μάιο μέχρι σήμερα, δηλαδή τα μέτωπα για τη ΔΕΗ, τα δάση, τους αιγιαλούς, έχουν αποδώσει καρπούς, οι οποίοι φαίνονται και στην κοινωνική αποδοχή που είχε το πρόγραμμα στη ΔΕΘ αλλά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που καταγράφουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότερες εταιρείες προσδιορίζουν την ψαλίδα στις τέσσερις μονάδες).
Μάλιστα διατυπώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η εκτίμηση ότι η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον εφικτό στόχο. Σύμφωνα με το σκεπτικό που επικαλούνται κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν σήμερα, σε μη προεκλογική περίοδο, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει έως και τις 142 έδρες, τότε είναι αντιληπτό ότι προεκλογικά, σε συνθήκες πόλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αγγίξει την αυτοδυναμία.
Πρωτιά
Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η «ξεκάθαρη πρωτιά» στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνει το κοινωνικό κλίμα και το γεγονός ότι η κοινωνία βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του τη μοναδική εναλλακτική και ταυτόχρονα ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή δείχνει να πιστεύει ότι αυτό το κλίμα δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο από μια νέα απόπειρα του κυβερνητικού επιτελείου να «πουλήσει» εκ νέου το ξεθυμασμένο success story, διότι δεν έχει υλικό να το στηρίξει, πέρα από τα «αναμασήματα» στα οποία καταφεύγει εδώ και ενάμιση χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκούν ότι η κυβερνητική πτώση θα συνεχιστεί και ότι το κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας θα συντηρηθεί εκ των πραγμάτων. Επομένως δεν της δίνουν χρόνο ζωής πέρα από την προεδροεκλογή.
Αποφεύγουν πάντως σε γενικές γραμμές να κάνουν μια πρόβλεψη για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του 2014. Κι αυτό διότι από τη μία θεωρούν ότι η συνάντηση με τη Μέρκελ δεν δίνει στον Σαμαρά ώθηση για κάτι τέτοιο, δεν επιτρέπει «αφήγηση εκλογών», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, από την άλλη δεν αποκλείουν τον αιφνιδιασμό για λόγους που αφορούν το εσωκομματικό στη Ν.Δ. ζήτημα της επόμενης μέρας.
Μάλιστα, αποτιμώντας τη συνάντηση στο Βερολίνο αναφέρουν ότι ο Σαμαράς γύρισε με «άδεια χέρια» επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του Παρισιού, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια «θλιβερή εικόνα» μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, που «εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα». Σε μια πρώτη αποτίμηση που γίνεται από την Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι ο Σαμαράς:
♦ Δεν αμφισβήτησε το μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά από τις δηλώσεις του ίδιου και της Μέρκελ (π.χ. στις αναφορές σε ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα) έγινε σαφές ότι αυτό θα συνεχιστεί.
♦ Δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση, αντιθέτως φάνηκε ότι αυτή η έννοια τού είναι «ξένη».
♦ Στο θέμα της λιτότητας εκτέθηκε ανεπανόρθωτα όταν σε σχετική ερώτηση για τη Γαλλία δέχθηκε την υπόδειξη της Μέρκελ να μην απαντήσει.
Επίσημο σχέδιο η τρομοκρατία
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο Σαμαράς πλέον δεν πατά σε σταθερό έδαφος, παραπέμπει δε και στην κυβερνητική αποδιάρθρωση, που είναι εμφανής στην επιχείρηση αναβίωσης του τρομοκρατικού κλίματος σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις τράπεζες και το ευρώ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης απέδωσε τη διαρροή Σαμαρά και τις δηλώσεις Γεωργιάδη σε συγκεκριμένο, επίσημο σχεδιασμό της Ν.Δ. Και παρά το τυχοδιωκτικό κι επιζήμιο του σχεδίου αυτού, παρατήρησε ο Σκουρλέτης, ούτε εισαγγελέας επενέβη ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε θέση, κάτι το οποίο απέδωσε στην «αδίστακτη πολιτική Σαμαρά» μπροστά στην οποία, όπως είπε, ο κόσμος πια «δεν μασάει».
Πρωτοβουλία των κινήσεων
Με αυτά ως δεδομένα απομένει στον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει το πολιτικό κλίμα προκειμένου να σταθεροποιήσει και να αυξήσει το πολιτικό και δημοσκοπικό του προβάδισμα.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως έχουν καταφέρει να βάλουν στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ή συζήτησης τη δική τους ατζέντα, δηλαδή την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και των νοικοκυριών, τα κοινωνικά ζητήματα και το θέμα του χρέους, επομένως, πιστεύουν, πρέπει να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή την κατεύθυνση.
Προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει δράση προκειμένου να συσπειρώσει γύρω του μεγάλα κοινωνικά ακροατήρια από την περιφέρεια, ώστε να «μαζέψει όλο το χαρτί».
♦ Άμεσα ξεκινά πολιτική εξόρμηση (περιοδείες στελεχών, ομιλίες, συγκεντρώσεις) προκειμένου να γίνει γνωστό και να ζυμωθεί στην κοινωνία το πρόγραμμα του κόμματος όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων θα ενισχυθεί και με περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα.
♦ Επίσης, δρομολογούνται και οι 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις για το πρόγραμμα που έχουν προαναγγελθεί και οι οποίες, όπως έχει ειπωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες για διαβούλευση. Στόχος είναι να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα να διεισδύσει περισσότερο στα διάφορα ακροατήρια της περιφέρειας, ιδιαίτερα στις περιφέρειες όπου στις ευρωεκλογές δεν πήγε καλά. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται ότι θα ενισχυθεί και με πρόγραμμα περιοδειών του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
♦ Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση των συμμαχιών – η ΔΗΜΑΡ ως όλον (ό,τι έχει απομείνει) ή ως πρόσωπα (βουλευτές) πλέον φλερτάρει έντονα με το ενδεχόμενο μιας προεκλογικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ηγετική ομάδα επαγρυπνεί συνολικά για τις συμμαχίες εντός της παρούσας Βουλής προκειμένου να κλείσει κάθε πιθανότητα η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 180 βουλευτές.
Αν και άμεσα δεν φαίνεται να υπάρχουν προγραμματισμένες διεθνείς συναντήσεις, αυτές πλέον ατύπως ή επισήμως είναι στην ατζέντα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, αφενός το ζήτημα της Ελλάδας έχει πλέον διεθνοποιηθεί χάρη στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκτήσει ένα διεθνές ακροατήριο και δέχεται συνεχώς επίσημες προσκλήσεις. Το ερώτημα είναι μετά τον… Πάπα ποιος; Πάντως δημοσιεύματα γνωστού συγκροτήματος αφήνουν να εννοηθεί ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει και μια συνάντηση του Τσίπρα με τη Μέρκελ, διότι η Γερμανίδα επικυρίαρχος έχει μαλακώσει και δείχνει ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πάντως, η συνάντηση των Δραγασάκη και Σταθάκη με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Γεργκ Άσμουσεν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με Γερμανούς οικονομολόγους, δείχνει ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο. Ο ίδιος ο επικεφαλής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης, σημείωσε ότι συναντήσεις με διεθνείς παράγοντες κι αξιωματούχους σε άτυπο επίπεδο γίνονται και θα γίνονται.
"Οι απόψεις του
ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου