Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.
Και οι δυο γνωρίζουν πως τα ποσοστά τους σε επικείμενες εκλογές θα είναι εξόχως απογοητευτικά. Εκείνο όμως που τους ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι ότι το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται και ισχυρό ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ενδεχόμενο «χαλάει» το σενάριο της… αριστερής παρένθεσης έτσι όπως το έχουν οραματιστεί οι εκδότες και οι μεγαλοεργολάβοι του τόπου οι οποίοι το περιγράφουν με γλαφυρότητα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανθρώπους του Μαξίμου.
Αφού διαπίστωσαν ότι καμία εκ των υποσχέσεών τους δεν πείθει τον ελληνικό λαό και την τρόικα, αποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί περί Συνταγματικής Αναθεώρησης μήπως και με αυτό τον τρόπο καταφέρουν να αλλάξουν το σε βάρος τους κλίμα που επικρατεί τόσο εντός του κοινοβουλίου, όσο βεβαίως και στην ελληνική κοινωνία.
Στο μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουν τελειώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αμέσως μετά θα βάλουν μπροστά το σχέδιο «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και στις αρμοδιότητές τους, ενώ θα προωθηθούν και σχετικές αλλαγές στο εκλογικό νόμο τέτοιες που θα επιτρέπουν στα δυο συστημικά κόμματα να παραμείνουν στην εξουσία για όσο επιθυμούν.
Να δούμε όμως αναλυτικά όλα τα σενάρια που προωθούνται στο παρασκήνιο:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως βολεύει στο σύστημα
Παράλληλα με τις επιχειρούμενες αλλαγές, στο παρασκήνιο, θα ασκηθεί και ο απαραίτητος «πολιτικός εκβιασμός » προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «αν δεν ψηφίσουμε αυτές τις αλλαγές δεν πρόκειται να ξαναβγείτε βουλευτές» Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποσυνδεθεί πλέον από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.
Το πιθανότερο, ως εκ τούτου, σενάριο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται απ’ ευθείας από τον λαό και πλέον αυτός να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, που δεν αποκλείεται να παραπέμπουν στο Σύνταγμα του 1974.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά η πρόταση που έχει υποβάλει στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει εισηγηθεί, θα πραγματοποιούνται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και εάν διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου θα υπάρχει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Κοινώς η εκλογή του Προέδρου θα γίνεται όπως θα βολεύει την εκάτοστε κυβέρνηση και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά θα πηγαίνουν στον λαό. Πάντως, εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη άποψη, οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι μεν αυξημένες σε σχέση με τις υφιστάμενες, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι εάν εκλέγεται εξ αρχής από τους πολίτες.
Τέλος, ανεξαρτήτως του μοντέλου που τελικώς θα επιλεγεί, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει και το ενδεχόμενο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιμηκυνθεί από τα 5 στα 6 έτη, ώστε να παρεμβάλλεται λιγότερο συχνά στον εκλογικό κύκλο.
Εκλογικός νόμος: Επαναληπτικές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία
Το πλαίσιο των αλλαγών το έχει περιγράψει επιφανειακά ο Βενιζέλος που είναι και ο ιθύνων νους της όλης διαδικασίας. Οι επιχειρούμενες αλλαγές, αν δημοσιοποιηθούν επίσημα θα συνταράξουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν μέχρι στιγμής και τα οποία γράφτηκαν και στην Καθημερινή της Κυριακής ετοιμάζονται οι ακόλουθες διαδικασίες:
1. Η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας έως και σε 50.
2. Η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών με υιοθέτηση κάποιας παραλλαγής του «γερμανικού» μοντέλου, αλλά κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί τοπικές αντιδράσεις, για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές.
3. Η κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών.
4. Να υπάρχει συγκεκριμένο «ποσοστό - όριο» για την αυτοδυναμία, για παράδειγμα το 37%. Εδώ λοιπόν βρίσκεται όλο το «κλειδί της απάτης». Εάν αυτό το ποσοστό της αυτοδυναμίας δεν επιτυγχάνεται, να διενεργείται επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και ο σχηματισμός που επικρατεί να λαμβάνει το μπόνους των εδρών!
5. Με βάση τον σχεδιασμό του κ. Σαμαρά, όπως θα αποτυπωθεί στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης, το εκλογικό σύστημα θα είναι σταθερό και θα μπορεί να αλλάζει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
"Οι απόψεις του
ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου