Όλο και περισσότεροι συνομολογούν ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά βαφτίστηκε από τον Βενιζέλο θετικό για να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησής του.
Ο Ευάγγελος βέβαια θριαμβολόγησε το βράδυ της Κυριακής για το αποτέλεσμα επιχειρώντας να σταματήσει έστω και ψήγματα κριτικής για το ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών βρέθηκαν 300.000 ψηφοδέλτια λιγότερα από τον Ιούνιο του 2012, ενώ το Ποτάμι πλησίασε σε ποσοστά και ψήφους.
Πολλά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για θετικές αποτιμήσεις ούτε για εφησυχασμό, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό κόμμα. Μπορεί να μην είναι θνησιγενές, όπως οι δημοσκοπήσεις ήθελαν πριν από δύο μήνες, αλλά δεν είναι βασικός πολιτικός παράγοντας. Αυτό το τελευταίο επιχειρεί να αντιστρέψει ο Βενιζέλος εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως τον πιο υπεύθυνο κυβερνητικό εταίρο. Αντικειμενικά, ο Βενιζέλος πέτυχε κάποιες μικρές ή οριακές νίκες, τις οποίες ακόμα και ο πιο καχύποπτος μπορεί να δει:
♦ Έκοψε τη φόρα του Σαμαρά να καταπιεί «αμάσητη» την Κεντροαριστερά χάρη στο δίλημμα περί κυβερνητικής σταθερότητας.
♦ Στεγανοποίησε τον χώρο του και πλέον το εγχείρημα της Ελιάς, που αμφισβητήθηκε έντονα εντός του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προχωρήσει.
♦ Έδωσε έναν αγώνα σχεδόν μόνος του, με τα περισσότερα στελέχη είτε να αδιαφορούν είτε να μετέχουν τυπικά, ενώ υπονομεύτηκε από το σύστημα και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.
♦ Κατόρθωσε να συμβάλει στην πολιτική εξουδετέρωση της ΔΗΜΑΡ μπαίνοντας στον διάλογο για την Κεντροαριστερά χωρίς συγκρούσεις.
♦ Ξεπέρασε τον εαυτό του, κάνοντας ασκήσεις... ταπεινότητας, καθώς αρνήθηκε να απαντήσει στις εσωκομματικές προκλήσεις και τις εξωτερικές αφορμές ακολουθώντας τον παλιό, καλό, ευέξαπτο Βενιζέλο.
Εκείνο τον «παλιό, καλό Βενιζέλο» συνάντησαν όμως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της περασμένης Δευτέρας, όπου σε αυστηρό ύφος μάλωσε τους πάντες σχεδόν επειδή στις συνεντεύξεις τους δεν τον επικαλούνται, δεν αναπαράγουν τα όσα λέει, δεν διαβάζουν τις συνεντεύξεις του και δεν πολλαπλασιάζουν τα όσα επικοινωνεί. Κανείς δεν θέλησε να δώσει έκταση στις παρατηρήσεις αυτές, αλλά πολλά στελέχη σημείωσαν ότι ο τρόπος μονοπρόσωπης διοίκησης με αιφνιδιαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται με έναν στενό εξωθεσμικό κύκλο συμβούλων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κοινής δράσης και υποστήριξης.
Το ιδρυτικό συνέδριο
Ο ίδιος αιφνιδιασμός κατέλαβε τα στελέχη και για το περίφημο ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο ανακοίνωσε – ως μονοπρόσωπη απόφαση – το βράδυ της Κυριακής. Έχουν περάσει τέσσερις μέρες και ακόμα κανείς δεν έχει καταλάβει αν το συνέδριο αφορά το ΠΑΣΟΚ ή την Ελιά. Συνεργάτες του Βενιζέλου έλεγαν ότι το συνέδριο δεν μπορεί παρά να αφορά συνολικά τη Δημοκρατική Παράταξη, όπου με σίγουρα και προσεκτικά βήματα πρέπει να προσκληθούν οι πάσης φύσεως συλλογικότητες να μετέχουν σε έναν διάλογο, προκειμένου να καταλήξουν οι προτάσεις για τη φύση του συνεδρίου και το πλαίσιο συμμετοχής.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος κινείται ακόμα στο πεδίο της ασάφειας, επειδή γνωρίζει ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς είναι πολύ δύσκολο, προϋποθέτει αμνησία και συγχώρεση και στο βάθος του τούνελ ακόμα και την... αυτοθυσία του. Επίσης κατανοεί – και το είπε σε συζήτηση με συνεργάτες του – ότι το αποτέλεσμα ήταν απλώς μια πολιτική ανάσα και όχι λυτρωτικό για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο και πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα προκειμένου να μιλά κανείς για ανάταξη.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι η σύγκρουση μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι πια ξεπερασμένη και οι πολίτες αναζητούν πολιτική έκφραση που θα τους δίνει διέξοδο. Κατανοούν ωστόσο ότι ούτε το φαινόμενο του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης που προκάλεσε η κρίση απέρχεται ούτε είναι εύκολη ιστορία η υπόθεση της ενιαίας Κεντροαριστεράς.
Ο χώρος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει και, όσο βαδίζουμε σε συνεργατικά κυβερνητικά σχήματα, τόσο θα αποδεικνύεται πολύτιμος. Πρέπει όμως να συμβούν πάρα πολλά προκειμένου να εμφανιστεί με ενιαίο τρόπο. Αυτό που λένε στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι ευρωεκλογές ίσως να μείωσαν σημαντικά την «τοξικότητα» του κόμματος και να αποφόρτισαν τον θυμό των πολιτών για την ευθύνη του στην πορεία της χώρας.
Εγγυητής
Ο στόχος είναι να εκφραστεί η Κεντροαριστερά ενιαία ως αντίβαρο στη νέα πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και να παρεμβληθεί ως εγγυητής της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό η πρόσκληση δεν θα αφορά μόνο το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά και συνδικαλιστές, στελέχη σε επιμελητήρια, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης, και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ενωτική αυτήν πορεία.
Το μεγάλο όμως δίλημμα είναι αν η πρόσκληση θα αφορά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη διάχυσή του μέσα στο νέο πλαίσιο. Μια τέτοια σκέψη που φαίνεται να έχει περάσει από το μυαλό του Βενιζέλου αναμένεται να συναντήσει πολλές αντιστάσεις, καθώς ήδη σχεδόν σε ενιαίο μπλοκ τα στελέχη του κόμματος διατυπώνουν ότι το 8% είναι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ που μίλησε και αντιστάθηκε. Πώς όμως θα δεχτούν οι υπόλοιποι να είναι το ΠΑΣΟΚ ο φωτεινός φάρος που θα συνδέσει τις υπόλοιπες δυνάμεις;
Κάποιοι προτείνουν να κληθούν ανοιχτά όλοι όσοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως κεντροαριστερό να ψηφίσουν ένα προσεκτικά επιλεγμένο ερωτηματολόγιο για την οργανωτική κατεύθυνση που αναμένεται να δοθεί στο εγχείρημα. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται όμως να αρέσει στον Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε αρνητικά και απότομα στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά να κληθούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.
Πάντως, στο παρασκήνιο οι συζητήσεις, κυρίως για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ, συνεχίζονται και πολλά θα κριθούν και από την κοινοβουλευτική διάσταση της συνεργασίας, αφού δεν αποκλείεται, αν η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ επιμείνει στη λογική του συνεδρίου, να έχουμε μαζική αποχώρηση βουλευτών και ανακοίνωση συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο σχετικής αυτονομίας που ήδη έχει παραχωρηθεί και στους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη.
Πάντως, ό,τι κι αν συμβεί, το πιθανότερο είναι να αποκλειστεί η Ελιά και να προχωρήσει η ονομασία Δημοκρατική Παράταξη, που παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προσβάλλει όμως τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η ΔΗΜΑΡ, μετά το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, δύσκολα θα εμμείνει στην άρνηση συμμετοχής στη συζήτηση, ενώ και η απόφαση του Ποταμιού να συμμετάσχει στη σοσιαλιστική ευρωομάδα είναι ένα θετικό βήμα που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας.
Αναγνωρίζουν ότι είναι λογικό το Ποτάμι, ως μια νέα πολιτική κίνηση, χωρίς αναγνωρίσιμα και έμπειρα πολιτικά στελέχη, να αντιμετωπίζει με αποστροφή και δισταγμό έναν διάλογο για κοινό μέτωπο, αλλά επισημαίνουν ότι είναι δεσμευμένο ήδη από τις διακηρύξεις του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επισημαίνουν ότι η φάση είναι λεπτή και από την εμπειρία της Ελιάς χρειάζονται πολύ προσεκτικά βήματα.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος στην ομιλία του έδωσε ένα πλαίσιο:
«Πρέπει να κάνουμε επαφές με όλους, θα τις κάνω προσωπικά τις επαφές αυτές με όλους και όχι μόνο τα σχήματα και τα κόμματα και τις ηγεσίες. Αλλά με την κοινωνία, με τα πρόσωπα, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ενεργό παρουσία μέσα στο γίγνεσθαι το κοινωνικό, το πολιτικό, τον δημόσιο λόγο, ωραία παρουσία στην ελληνική περιφέρεια, σε όλους τους νομούς, σε όλες τις πόλεις. Πρέπει να δούμε τι έχουμε στο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το δυναμικό του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, το δυναμικό το επιστημονικό, το πανεπιστημιακό. Άρα πρέπει να είναι κι ένα συνέδριο ουσιαστικής και παραγωγικής αυτοκριτικής και θα είναι και για εμένα μια ευκαιρία να μιλήσω και για το παρελθόν αλλά κυρίως για το μέλλον του τόπου και της παράταξης».
Επιβράβευση
Παρ’ ότι ο Βενιζέλος επείγεται να γίνει τώρα ο ανασχηματισμός και ο Σαμαράς ζητά χρόνο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα πρέπει πριν απ’ όλα να συνυπολογιστούν οι εκκρεμότητες της Ελληνικής Προεδρίας πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ψαλίδισε την αλαζονική φόρα της Ν.Δ. και τη συμπεριφορά μονοκομματικής κυβέρνησης και οι ίδιοι ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιβράβευση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ.
Ο Βενιζέλος επιθυμεί να δώσει προοδευτικό πρόσημο στην κυβέρνηση και δίνει αγώνα προκειμένου να μπλοκάρει την παραμονή του Άδωνι Γεωργιάδη στο σχήμα και την είσοδο του Μάκη Βορίδη στο νέο. Επίσης διεκδικεί τουλάχιστον δύο ακόμα υπουργεία, με επικρατέστερα αυτά των Εσωτερικών και Εργασίας. Ακούγονται, δε, πολλά ονόματα με επικρατέστερα του Ανδρέα Λοβέρδου, του Πάρι Κουκουλόπουλου, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει πρόταση στον Τάσο Γιαννίτση ή τον Γιώργο Βερνίκο από την «Κίνηση των 58».
Ρόλο στο σχήμα φαίνεται να επιδιώκουν και οι παπανδρεϊκοί, με την Κατερίνα Μπατζελή και την Άννυ Ποδηματά, που συμμετείχαν στον προεκλογικό αγώνα, να προηγούνται. Βέβαια, επ’ αυτών υπάρχουν πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό. Συζήτηση ακόμα γίνεται και για τους Άντζελα Γκερέκου, Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ κάποιοι θέλουν να γίνονται προτάσεις και σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, αν και αυτό στην παρούσα φάση φαντάζει χλομό.
Συζήτηση τις τελευταίες ώρες γίνεται και για πολιτική επάνοδο της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία όμως έχει «στραβώσει» εντελώς από τη στάση του Σαμαρά και της Ν.Δ., που εκτιμά ότι φρόντισαν να αποδομήσουν το μεταρρυθμιστικό της έργο στο υπουργείο.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις είχαμε από τους Μάρκο Μπόλαρη και Μίμη Ανδρουλάκη, τους οποίους οι διαρροές στη Χαριλάου Τρικούπη ήθελαν να επανεντάσσονται με κάποιο τρόπο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο διέψευσαν μια τέτοια προοπτική, όμως από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως μόλις ανοίξει η διαδικασία της «ομοσπονδιακής» συνεργασίας στο πλαίσιο της Βουλής μπορεί κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, στη βάση αμοιβαίων δεσμεύσεων για αυτονομία στην έκφραση γνώμης να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο προκειμένου να έχουν και τα απαραίτητα οφέλη από τις προβλέψεις του Κανονισμού για τις μεγάλες Κ.Ο.
Το μπρα-ντε-φερ με τον Παπανδρέου
Θεωρώντας εαυτόν πιο ισχυρό, ο Βενιζέλος στην ομιλία της Δευτέρας δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί ότι επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δημιούργησε σοβαρή ενόχληση με το μήνυμα της Κυριακής των εκλογών και την ηχηρή απουσία του από τον προεκλογικό αγώνα της Ελιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός στο διάγγελμά του δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελιά, υπερασπίστηκε τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην αρχή της κρίσης και μίλησε γενικώς για προοδευτική κατεύθυνση στο μέλλον.
Ο Βενιζέλος εμφανίστηκε απειλητικός σημειώνοντας πως «πρέπει να καταλάβουν και τα δικά μας στελέχη ότι “είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ” σημαίνει “είμαι ένα ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που δίνω μάχες και θέλω με την ψυχή μου να κερδίζει, να στέκεται η παράταξή μου”».
Ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι σε άλλη λογική και στο παρασκήνιο συζητείται έντονα ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία εξομάλυνσης των σχέσεων και κυρίως ένταξης και του ίδιου και των δυνάμεων που εκπροσωπεί στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς.
Ο Παπανδρέου όμως θεωρεί ότι ο Βενιζέλος δεν χάνει ευκαιρία να υποβαθμίσει ή να υπονομεύσει τον ρόλο και τις επιδόσεις των κυβερνήσεών του, ενώ θεωρεί και εχθρική τη στάση και τη ρητορική του απέναντι στα συμβάντα των Καννών. Εκτιμά ακόμη ότι η συγκυβέρνηση ευνοεί τον Σαμαρά και αδυνατίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαφωνεί με την τόσο έντονη σύγκρουσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά.
Με τούτα και μ’ εκείνα το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι και από μικρό κόμμα να αποκτήσει την εικόνα του μικρομεσαίου. Ο χρόνος θα δείξει αν θα προλάβει – ή θα το προλάβει η κοινωνική απόγνωση.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.