26 υπερσυνηρητικοί Αμερικανοί γερουσιαστές ετοιμάζουν ένα ρωσικό «μαϊντάν», δηλαδή μια εξέγερση όπως αυτή που ξεκίνησε στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου και οδήγησε στην ανατροπή του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και το σημερινό δημοκρατικό «θαύμα», που ζει η Ουκρανία…
Αυτό τουλάχιστον ονειρεύονται οι πολιτικοί, που κατέθεσαν το νομοσχέδιο υπ” αριθμ. 2277 υπό τον ηχηρό τίτλο «Russian Aggression Prevention Act 2014″ (Πράξη για την αποτροπή επίθεσης από πλευράς Ρωσίας – 2014). Ανάμεσά τους και ο γνωστός για τις ρωσοφοβικές δηλώσεις και απόψεις του Τζον Μακέιν.
Εκτός από την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων, την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και την ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαιδευτικών-πολιτιστικών ανταλλαγών στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση 10 δις. δολαρίων ετησίως κατά το δίαστημα 2015-2017 για «την ανάπτυξη της δημοκρατίας στη Ρωσία».
Όπως οραματίζονται οι σχεδιαστές του όλου εγχειρήματος τελική πρόθεσή τους δεν είναι άλλη από την επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία κατά τρόπο, που να ενισχυθούν οι φιλοδυτικές και φιλοαμερικανικές δυνάμεις στη χώρα και να ενεργοποιηθούν εξελίξεις έως και την πίεση ή ανατροπή του τόσο ενοχλητικού για τα αμερικανικά συμφέροντα Β.Πούτιν και ει δυνατόν του μετώπου των δυνάμεων, που τον έχουν αναδείξει και υποστηρίζουν την εξουσία του.
Σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ για παρεμφερείς σκοπούς και ειδικότερα «για την υποστήριξη της επιδίωξης του ουκρανικού λαού να σχηματιστεί μια πιο ισχυρή δημοκρατική κυβέρνηση» οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περί τα 5 δις. δολάρια στην Ουκρανία. Το αντίστοιχο ποσό είναι πολλαπλάσιο στη Ρωσία, τόσο λόγω των μεγεθών, αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών, που προκύπτουν από τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας και των θεσμών της, αλλά και τη ριζωμένη αντιαμερικανική συνείδηση σε ισχυρά στρώματα της ελίτ και του πληθυσμού.
Εκτός των κλασικών προβλέψεων για «καταπολέμηση της διαφθοράς», «διαφάνεια», «κράτος δικαίου», «ενίσχυση των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών» και «διεύρυνση των τεχνικών δυνατοτήτων του Διαδικτύου χωρίς λογοκρισία», το νομοσχέδιο, που έχει ήδη ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση, στοχεύει στην ενίσχυση των «ανεξάρτητων ΜΜΕ», καθώς και «την προστασία των δημοσιογράφων».
Άγνωστο ποια ακριβώς γνώμη θα μπορούσε να έχει για το θέμα π.χ. ένας ειδικός, όπως, ο αναγκαστικά φιλοξενούμενος στη Ρωσία Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την αμερικανική υποκρισία σε θέματα ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ειδικά σε επίπεδο Διαδικτύου. Άγνωστο και πώς τελικά θα αντιδράσει σε μια τέτοια «επικοινωνιακή έφοδο» της αμερικανικής δημοκρατίας η ρωσική κοινωνία, που μέχρι στιγμής χαρίζει στον Πούτιν νέα ιστορικά ρεκόρ δημοτικότητας.
Αν το Μάιο του 2008 και στα τέλη Μαρτίου του 2014 η αποδοχή Πούτιν έφθασε το 80%, τον Απρίλιο η υποστήριξη αυτή έφθασε το 82% και στην πιο πρόσφατη σχετική δημοσκόπηση το 83%. Στην έρευνα, που πραγματοποίησε ένα από τα πιο γνωστά ιδρύματα της μετασοβιετικής περιόδου, το κέντρο Γιούρι Λεβάντα, μόνο το 16% τάσσεται κατά της πολιτικής του Β.Πούτιν και το 1% δυσκολεύτηκε ή αρνήθηκε να απαντήσει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιστορικά υποστήριξη στον Ρώσο ηγέτη, που άρχισε να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις το 2000 με 72%, αλλά και κατρακυλήσει στο 45% μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011.
Στο μέγιστο ποσοστό του 42% έχει ανέλθει και η άποψη ότι τον 21ο αιώνα η Ρωσία οφείλει να επιστρέψει στη θέση της υπερδύναμης στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με μέτρηση του Ινστιτούτου VTSIOM.
Μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» ο διευθυντής του Κέντρου Λεβάντα Λεφ Γκουντκόφ το Κρεμλίνο έχει επιλέξει την επιστροφή στην προπαγάνδα του «ηρωικού παρελθόντος» της χώρας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία απλώς βοήθησαν στην κυριαρχία των αντιδυτικών αντιλήψεων και την αναβίωση των «σοβιετικών νοσταλγικών στερεοτύπων», ενδεικτικά ενός «υποτιμημένου κοινωνικού τραύματος» από τη δίαλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μάλιστα ο κ. Γκουντκόφ δεν παρέλειψε να εξηγήσει στο αμερικανικό ρωσόφωνο ΜΜΕ ότι «ο Β.Πούτιν αξιοποίησε μεθόδους χειραγώγησης των μαζών και συντριβής των διαφωνούντων και των οργανώσεών τους, που διδάχθηκε στις μυστικές υπηρεσίες», ταυτίζοντας το πρόσωπό του με τη νοσταλγία του «ισχυρού ηγέτη» και της «ισχυρής χώρας».
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
ΠΗΓΗ
www.newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.