Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Γαλλία: εκτός στόχων έλλειμμα, χρέος και ανεργία

Την επομένη της ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση Ολάντ δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα.....

Η Στατιστική Αρχή της Γαλλίας έδωσε στη δημοσιότητα τα δημοσιονομικά στοιχεία. Έλλειμμα και χρέος ξεπέρασαν τα όρια που είχε θέσει η κυβέρνηση. 
Τώρα, εν μέσω της λαϊκής αποδοκιμασίας, το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει να λύσει το γόρδιο δεσμό: πώς θα μειώσει την ανεργία, που βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, χωρίς να επιδεινώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη. 
Το 2013, το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού βρέθηκε στο 4,3%, το χρέος έφτασε στο 93,5%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2013, είχε φτάσει στο 9,8%. Έκτοτε, συνέχισε να αυξάνεται. 
Η Γαλλία έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες ότι θα «ρίξει» το έλλειμμα κάτω από το 3%, την επόμενη χρονιά.

«Στην αγορά εργασίας δε διαφαίνεται, πλέον, στον ορίζοντα, ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μάλλον, δεν κάνει αρκετά πλέον για να απελευθερώσει τη Γαλλία από τις αγκυλώσεις που την κρατούν δέσμια. Πάντως, δεν προβλέπουμε ύφεση για τη Γαλλία ούτε χρηματοοικονομική κρίση.» σημειώνει ο Christian Schulz, από τη Berenberg Bank.

Η Γαλλία εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε ένα επικίνδυνο σπιράλ, υψηλού κόστους παραγωγής και χαμηλής ανταγωνιστικότητας. 
Παρά τα πακέτα φοροαπαλλαγών προς τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση των προσλήψεων και τα προγράμματα μαθητείας στο δημόσιο, η ανεργία δε μειώνεται. 
Η μείωση της ανεργίας ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Φρανσουά Ολάντ.

Copyright © 2014 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις