Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Θεσμικό «χαλινάρι» στους βουλευτές

«Φρένο» στα έκτροπα που συμβαίνουν ανά διαστήματα εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου και υποβαθμίζουν το κύρος του, επιχειρεί να βάλει η Βουλή, εισάγοντας για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της....
χώρας έναν «Κοινοβουλευτικό Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας».


Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κώδικα που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», το νέο αυτό θεσμικό «χαλινάρι» θα έχει εφαρμογή σε όλη τη δημόσια ζωή των βουλευτών, από την ενδυμασία τους έως το πώς θα μιλούν και πώς θα συμπεριφέρονται εντός και εκτός Βουλής.



Θα απαγορεύεται πλέον να εκφέρουν άποψη για θέματα που δεν γνωρίζουν, να καταχρώνται τα προνόμιά τους, ενώ θα δηλώνουν όλα τα «δωράκια» και τις τυχόν χορηγίες.



Αλλαγές έρχονται και στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων τους, καθώς δεν θα δημοσιεύονται πλέον πληροφορίες που αφορούν εισοδήματα συζύγων και τέκνων, αλλά και το ύψος των εισοδημάτων τους από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες.



Οι χρυσαυγίτες



Το θέμα επανήλθε «βίαια» στην κοινοβουλευτική επικαιρότητα μετά τα απανωτά κρούσματα αποκρουστικής συμπεριφοράς των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Εκφράσεις πεζοδρομίου, ύβρεις, προπηλακισμοί και ντύσιμο καφετέριας ή γυμναστηρίου εντός της Βουλής είναι στην ημερήσια διάταξη των μελών αυτής της οργάνωσης, παρ’ όλο που έξι βουλευτές της Χ.Α. είναι ήδη προφυλακισμένοι και έπεται, πιθανόν, συνέχεια.



Ακραίες εκφράσεις και μεμονωμένες συμπεριφορές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο, έχουν κατά καιρούς σημειωθεί και από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.



Την αρχική εισήγηση για τη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών την είχε κάνει το 2008 ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας (Ν.Δ.). Ενα προσχέδιο του κώδικα είχε καταρτιστεί με τη σύμφωνη γνώμη του τότε προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, όμως τελικά έμεινε στα χαρτιά.



Το τελευταίο διάστημα, η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, στην οποία προεδρεύει ο β′ αντιπρόεδρος του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Ν.Δ.), επεξεργάζεται λεπτομερώς τον νέο κώδικα δεοντολογίας, επί του οποίου θα κληθεί να αποφασίσει τελικά η Ολομέλεια. Ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζει και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, η οποία έχει πραγματοποιήσει και τη σχετική έρευνα για το τι συμβαίνει σε άλλα Κοινοβούλια.



Τη ριζική διαφωνία του όμως με τις προωθούμενες διατάξεις έχει εκφράσει ξεκάθαρα το ΚΚΕ. Οπως είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόκειται για επικίνδυνη διάταξη και αναρωτήθηκε ποιος βάζει τους κανόνες ηθικής και ευπρέπειας. «Εμείς, για παράδειγμα, στις απεργίες των εργατών πηγαίνουμε και στηρίζουμε τον αγώνα τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.



«Οι μόνες περιπτώσεις»



»Πόσες φορές δεν ακούσαμε από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να μας καταγγέλλουν για τη στάση μας αυτή; Αυτές είναι και οι μόνες περιπτώσεις που έρχονται αιτήματα για άρσεις ασυλίας των βουλευτών του ΚΚΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής, οι πιο πλήρεις κώδικες κοινοβουλευτικής ηθικής και δεοντολογίας εντοπίζονται στα Κοινοβούλια της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Γεωργίας, της Ινδίας και της Ν. Αφρικής. Σε τμήματα αυτών έχει βασιστεί και ο ελληνικός κώδικας. Ο στόχος, όπως λένε τα μέλη της επιτροπής, είναι τριπλός:



1. Να ληφθούν δραστικά μέτρα για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τη Βουλή.



2. Να υπάρχει ηθική δέσμευση των βουλευτών έναντι των πολιτών και 3. Να ευθυγραμμιστεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με πρακτικές που εφαρμόζονται και αλλού, για την αναβάθμιση του κύρους του βουλευτικού αξιώματος.



……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….



Χαρακτηριστικές διατάξεις του νέου κώδικα



* Η εξωκοινοβουλευτική αμειβόμενη εργασία των βουλευτών δεν μπορεί να είναι ηθικώς ασυμβίβαστη με το αξίωμά τους.



* Οι βουλευτές οφείλουν να ενεργούν αξιοκρατικώς ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα νεποτισμού (οικογενειοκρατίας).



* Οι βουλευτές οφείλουν να σέβονται κάθε πολίτη ανεξαρτήτως εθνικότητας, πολιτικών ιδεών, θρησκευτικών αντιλήψεων, γλώσσας, φύλου και κοινωνικής προέλευσης.



* Οι βουλευτές οφείλουν να αποφεύγουν τη χρήση προσβλητικών και ανάρμοστων εκφράσεων και να συμπεριφέρονται με ευγένεια.



* Η συμπεριφορά, η εμφάνιση και η ενδυμασία των βουλευτών πρέπει να αρμόζει στον χώρο του Κοινοβουλίου και να ανταποκρίνεται στους θεσμούς που εκπροσωπεί.



* Οι βουλευτές οφείλουν να υιοθετούν, να διατηρούν και να προωθούν υψηλά πρότυπα ηθικής, αξιοπρέπειας, ευπρέπειας και κοινωνικών αξιών στη δημόσια ζωή τους.



* Οι βουλευτές πρέπει να τηρούν ανεκτική στάση απέναντι στους επικριτές τους.



* Τα προνόμια των βουλευτών σκοπό έχουν να διευκολύνουν το έργο τους και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ιδιωτικό συμφέρον ή προς όφελος φίλων ή συγγενών τους.



* Οι βουλευτές δεν πρέπει να σπεύδουν να εκφέρουν δημοσίως άποψη για θέματα για τα οποία διαθέτουν περιορισμένη γνώση ή τα αγνοούν.



* Οι βουλευτές οφείλουν να μη δέχονται δώρα που μπορεί να παρεμποδίσουν την αμερόληπτη τέλεση των καθηκόντων τους ή να τους υποχρεώσουν να παραιτηθούν από αυτά.



* Δώρα ή υλικό όφελος σε σύζυγο βουλευτή ή συνεργάτη μεγαλύτερα από το 1% του βουλευτικού μισθού, πρέπει να δηλώνονται στην επιτροπή (δεοντολογίας).



* Πρόσβαση στα στοιχεία των δώρων και των χορηγιών μπορούν να έχουν όλοι οι βουλευτές, κατόπιν αιτήσεως και με την παρουσία επόπτη από την επιτροπή.



* Οι βουλευτές δικαιούνται να μην αποκαλύψουν τα δώρα ή λεπτομέρειες για τη φιλοξενία που τους παρασχέθηκε, αν δεν σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα.



* Ακίνητη περιουσία πάνω από ορισμένο ύψος και το εισόδημα που προέρχεται από αυτή, θα πρέπει να δηλώνονται στην επιτροπή δεοντολογίας.



* Πρέπει να δηλώνονται μερίδια κεφαλαίων σε περίπτωση που είναι άνω του 15% μιας επιχείρησης ή κάτω του 15% αλλά μεγαλύτερης αξίας από τον τρέχοντα κοινοβουλευτικό μισθό.



* Οι χορηγίες από ανεξάρτητες πηγές πρέπει να δηλώνονται καθώς και να περιγράφονται το είδος, το ύψος και ο σκοπός τους.



* Σε περίπτωση αμειβόμενης απασχόλησης εκτός του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές οφείλουν να γνωστοποιούν και να δημοσιοποιούν το όνομα του εργοδότη τους, την επιχείρηση και το είδος της απασχόλησης. Το ύψος της αμοιβής δηλώνεται εμπιστευτικά.



* Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην οικογένεια ενός βουλευτή (σύζυγος και τέκνα) είναι εμπιστευτικές.



* Οι καταγγελίες εις βάρος βουλευτή που γίνονται στην επιτροπή εξετάζονται όλες, εκτός των ανώνυμων (πλην περιπτώσεων σοβαρών ενδείξεων). Εάν ευσταθούν μπορεί να συσταθεί έως και προανακριτική επιτροπή.



Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω οι προβλεπόμενες ποινές είναι οι εξής:



1. Επίπληξη.



2. Χρηματικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ του μηνιαίου μισθού (περίπου 3.000 ευρώ).



3. Χρηματικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τον έναν μηνιαίο μισθό (περίπου 6.000 ευρώ).



4. Αναστολή, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 15 ημέρες, των προνομίων ή του δικαιώματος συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και των επιτροπών.



5. Πειθαρχικά μέτρα που ήδη προβλέπονται από τον Κανονισμό: ανάκληση στην τάξη, στέρηση δικαιώματος λόγου, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις.




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.