Υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της συζήτησης – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο θέμα του γάλακτος, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των ανταρτών
Εγκρίθηκε, εν μέσω ενστάσεων, από τις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ....
προαπαιτούμενο προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση 10 δισ. ευρώ προς ενίσχυσή του σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο Μάιο.
Η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν, ενώ αντίθετα το πολυνομοσχέδιο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής, ενώ το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ήδη από την έναρξη της διαδικασίας, με πολλούς βουλευτές να αντιδρούν σθεναρά απέναντι στην εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Το ΚΚΕ αποχώρησε δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συμμετέχει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για τα 3 άρθρα.
Ο Εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «καρικατούρα» την διαδικασία, ενώ διαφώνησε και για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.
Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.
Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης όσον αφορά στο θέμα του γάλακτος σε πολλές περιπτώσεις χτύπησαν «κόκκινο». Ωστόσο, η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη άφησε ελπίδες για αλλαγές στην επίμαχη ρύθμιση.
«Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη πρόταση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την Κυριακή θα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα τεχνικά ζητήματα παστερίωσης. Επίσης, θα επαναφέρει τις τρεις κατηγορίες γάλακτος ανάλογα με την διατηρησιμότητά του.
Οι βουλευτές που αντέδρασαν
Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.
Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα. Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει.
«Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.
«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.
Αμετάπειστος στην απόφασή του να καταψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής.
«Αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αύριο, να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω. Και κάνετε και το μεγάλο λάθος, τα βάζετε όλα μαζί εκβιαστικά σε ένα άρθρο με το πλεόνασμα των 450 εκατ. ευρώ», είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπαίνουν διλήμματα τέτοιου είδους στο Βουλευτή».
«Ακόμη και το δίλημμα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχετε πρώτα την ευθύνη εσείς και μετά εγώ», κατέληξε ο Μ. Κασσής.
Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με Τρόικα (ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών, κ.α.) και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ώστε «να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».
Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές ο Πάρις Μουτσινάς, είπε πως το πολυνομοσχέδιο παραπέμπει σε εκατοντάδες διατάξεις και δεν διαβάζεται ενώ τόνισε ότι με την ψήφισή του «βάζουμε οι ίδιοι σφραγίδα στα διαβατήρια των παιδιών μας για το εξωτερικό».
Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι είναι αδιανόητο ένα νομοσχέδιο 797 σελίδων να συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να αρθρώνεται σε τρία μόλις άρθρα με πληθώρα επιμέρους διατάξεων, προκειμένου με εκβιαστικό τρόπο η κυβέρνηση να «μαντρώσει» τους βουλευτές της που διαφωνούν. «Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς», δήλωσε ο κ. Μαριάς.
Ακολούθως, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «καταστροφική» της δράση και επεσήμανε ότι η συνταγή της μνημονιακής πολιτικής έχει αποτύχει, αφού «η χώρα μας αν και έχει λάβει δάνεια ύψους 214 δισ. ευρώ, μετά την είσοδό της στο μνημόνιο, τελικά έχει 1,5 εκατομμύρια ανέργους».
«Με το παρόν νομοσχέδιο ενισχύετε τους ολιγάρχες των τραπεζών που αφού τους διασώσατε με τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι, τώρα τους ξαναδίνετε πίσω τις τράπεζες αντί πινακίου φακής» τόνισε ο Νότης Μαριάς και συνέχισε τονίζοντας ότι το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου επιτίθεται στην κοινωνία και διαλύει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, καθώς βάζει στο στόχαστρό του την ελληνική κτηνοτροφία, τα φαρμακεία και όσους έχουν επενδύσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Καταλήγοντας, ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε ότι με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο παρέχεται προστασία στην τρόικα από μελλοντικές διώξεις για παρανομίες και ποινικά αδικήματα που διέπραξε στην χώρα μας.
«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.
Επίσης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών πιτ παρά».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.