Δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη στην Washington Post : Ο Καρκίνος δεν είναι επείγουσα περίπτωση παρά μόνο στο τελευταίο Στάδιο.....
Του Κώστα Βουκελάτου
Τι λές ρε άνθρωπε;;; Τι μυαλό είναι αυτό που κουβαλάς και μας εκθέτεις διεθνώς;; Είπα να σταματήσω να ασχολούμαι και να γράφω άρθρα κατά του Άδωνι Γεωργιάδη γιατί ότι είχα να πω το είπα και επιτέλους οι ευθύνες για την πολιτική που ακολουθείται στην υγεία και την τοποθέτηση του Άδωνι στο Υπουργείο Υγείας έχει ο Αντώνης Σαμαράς και μόνο.
Διαβάζοντας όμως τον χθεσινό ξένο τύπο έπεσα πάνω σε μια συνέντευξη του Άδωνι στην Washington Post και δεν μπορώ να μην αναφέρω περιληπτικά και απλά τι διάβασα αφήνοντας το στην κρίση σας. ο Νίκος Σολωμός έδωσε συνέντευξη στην Washington Post ως το πρόσωπο ενός υπερχρεωμένου έθνους που όλο και απομακρύνεται λόγω ανίκανων διαχειριστών από την υποτιθέμενη πρώην προνομιούχα εποχή για τη δημόσια υγεία.
Όπως βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες έτσι και ο Σολωμός 60 ετών, μαζί με την σύζυγό του Αμαλία 52 ετών, πλήρωναν επί σειρά ετών την ασφάλεια τους μέσο της εργασίας τους, η ασφάλεια που πλήρωναν τους προσέφερε την όποια πρόσβαση με τα χιλιάδες προβλήματα σε ιατρική περίθαλψη με μικρό ή καθόλου κόστος. Η επιχείρησή τους χρεοκόπησε, δεν μπορούσαν να πληρώνουν πλέον την ασφάλεια τους και μπήκαν και οι ίδιοι στις στρατιές των ανασφάλιστων. Η ανεργία καλπάζει με γοργούς ρυθμούς , η πενταετής ύφεση και οι μεγάλες εγκληματικές περικοπές στην υγεία ανέβασαν τον αριθμό των ανασφάλιστων στα ύψη, από 500.000 το 2008 σε τουλάχιστον 2.300.000 σήμερα.
Το 2011στον Νίκο διαγνώστηκε με καρκίνος των εντέρων, και αναγκάστηκε να πουλήσει όλη της την περιουσία του για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα, που γρήγορα έφτασαν τα 50.000 ευρώ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η κατάστασή του χειροτέρεψε, ένας ιδιώτης γιατρός λόγω της απεργία του ΕΟΠΥΥ τον χρέωσε 150 ευρώ για να του αναλύσει τις ιατρικές εξετάσεις και να τον πληροφορήσει ότι ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι του. Μόλις άκουσε τα άσχημα νέα και κρατώντας το χέρι τη γυναίκας του και με μάτια κόκκινα από το κλάμα είπε ότι μπορεί να παλέψει τον καρκίνο αλλά όχι το χρηματικό κόστος για την θεραπεία του που η καταστροφική πολιτική του Άδωνι έχει φέρει σε δύσκολη κατάσταση χιλιάδες ασθενείς.
Η εγχείριση για την θεραπεία του κ. Σολωμού , κοστίζει 12.000 ευρώ και όπως είπε ο ίδιος “Απλά δεν τα έχουμε”. Είδα τον πρόεδρο Ομπάμα στην τηλεόραση της προάλλες είπε ο Σολωμός στην Washington Post , “να λέει για το πώς στις ΗΠΑ μια χώρα γνωστή για το πόσο ψυχρή είναι απέναντι στους πολίτες της, ότι προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους. Εδώ, έχουμε το αντίθετο. Το κράτος παλιά σε φρόντιζε. Αλλά αν αρρωστήσεις τώρα στην Ελλάδα, έχεις ημερομηνία λήξης.”
Πουθενά οι επιπτώσεις στον νότο από τις περικοπές στην υγεία (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία) δεν ήταν τόσο δραματικές όσο στην Ελλάδα.
Παραφουσκωμένο, αναποτελεσματικό και μαστιζόμενο από τη διαφθορά, το εθνικό σύστημα Υγείας αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους για περικοπές, με τις συνολικές δαπάνες να περικόπτονται κατά περισσότερο από 25% από το 2009, και με ακόμα περισσότερες περικοπές να αναμένονται φέτος. Οι επικριτές πολύ σωστά λένε ότι οι περικοπές έγιναν με τσεκούρι αντί για νυστέρι, οδηγώντας σε ελλείψεις και κενά στην περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και σε μια όλο και αυξανόμενη κρίση όσον αφορά τους ανασφάλιστους.
Αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας αναφέρουν ότι λόγω των περικοπών στα προγράμματα διανομής συριγγών, τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό HIV έφτασαν στα ύψη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει σχετικά προγράμματα.
Στο μεταξύ, οι γιατροί αναφέρουν ότι η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και η περιορισμένη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οδήγησαν στην επανεμφάνιση της φυματίωσης. Την περασμένη εβδομάδα, οι Έλληνες γιατροί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για μια αλλαγή που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να απολύει γιατρούς που έχουν και ιδιωτικά ιατρεία. 8.000 εργαζόμενους στη δημόσια υγεία βγάζει η κυβέρνηση σε διαθεσιμότητα από τους οποίους οι μισοί θα απολυθούν.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Γεννηματάς, ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας, η γιατρός Έλενα Καραμπατζάκη είπε ότι το νοσοκομείο δεν έχει χρήματα για να επισκευάσει χαλασμένο ιατρικό εξοπλισμό, κι έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν μια εβδομάδα ή και παραπάνω για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες. Το ίδιο νοσοκομείο αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα. Τα επείγοντα κατακλύζονται από ανασφάλιστους ασθενείς με μικρότερα προβλήματα, που χρησιμοποιούν το νοσοκομείο για πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και από ασθενείς που καθυστέρησαν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Το “πάγωμα” των προσλήψεων γιατρών και νοσοκόμων επί τέσσερα χρόνια έχει αφήσει το νοσοκομείο δραματικά υποστελεχωμένο. “Για τη σίτιση και την ατομική υγιεινή των ασθενών, πλέον βασιζόμαστε στους συγγενείς”, είπε η Αγγελική Πογροτοπούλου, 72 ετών η οποία ανεβοκατέβαινε στους διαδρόμους του νοσοκομείου φροντίζοντας την αδερφή της Αλεξάνδρα Σταθάκου, 92 ετών, που έπασχε από εγκεφαλικό. Για να καλύψει τις ελλείψεις του νοσοκομείου, τάιζε και έπλενε τη Σταθάκου, και αγόραζε πάνες ακράτειας από το φαρμακείο γιατί το νοσοκομείο είχε έλλειψη. Επίσης πλήρωνε 50 ευρώ για να φροντίζει την αδερφή της μια αποκλειστική νοσοκόμα τις νύχτες. “Είναι καταστροφή”, είπε η Πογροτοπούλου. “Το προσωπικό του νοσοκομείου είναι υπέροχο, αλλά είναι πολύ λίγοι τώρα και οι ελλείψεις μεγάλες”.
Το μεγαλύτερο έγκλημα του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης είναι η μαζική αύξηση των ανασφάλιστων. Η Ελλάδα προσφέρει κρατική ασφάλιση με αντάλλαγμα εισφορές αρκετών εκατοντάδων ευρώ μηνιαίως. Αλλά με την ανεργία να ξεπερνά το 27%, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους άπορους έχουν γίνει αυστηρότερα, ενώ και η συμμετοχή στις δαπάνες για όσους είναι ασφαλισμένοι έχει αυξηθεί.
Πολλοί ανασφάλιστοι ασθενείς βασίζονται σε δωρεάν κλινικές όπως το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, που λειτουργεί σε μία εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Νότια Αθήνα (Ελληνικό). Ένα απόγευμα πριν από λίγες μέρες, εθελοντές καρδιολόγοι, γυναικολόγοι και άλλοι γιατροί έβλεπαν ανασφάλιστους ασθενείς με βάρδιες. Στις 17:00 το απόγευμα καθημερινά, βοηθοί μοιράζουν φάρμακα από δωρεές, προσφέροντας δωρεάν ινσουλίνη σε διαβητικούς, χάπια για καρδιακές παθήσεις και αντιβιοτικά για άρρωστα μωρά.
Οι γιατροί λειτουργούν επίσης ως αντιπρόσωποι των ανασφάλιστων. Ο Γιώργος Βήχας, ένας από τους ιδρυτές του ιατρείου είπε ότι το προσωπικό έπρεπε να παρέμβει την περασμένη εβδομάδα, εκ μέρους μιας ανασφάλιστης γυναίκας που είχε γεννήσει, καθώς το νοσοκομείο δεν της παρέδιδε το νεογέννητο μέχρι να πληρώσει. Η κλινική προσπαθεί επίσης να διασφαλίσει δωρεάν ή με χαμηλό κόστος φαρμακευτική αγωγή για καρκινοπαθείς, ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.
“Αλλά αυτό δεν λειτουργεί πάντα”, είπε ο Γιώργος Βήχας, “Μερικές φορές έρχονται σε εμάς σε άσχημη κατάσταση επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε γιατρό, κι ακόμη και τότε το να βρεθεί μια λύση παίρνει χρόνο. Έχουμε χάσει δεκάδες ασθενείς που θα μπορούσαν, που θα έπρεπε, να έχουν βοηθηθεί από το κράτος.”
Ρωτώντας ο Anthony Faiola , επικεφαλή του γραφείου της εφημερίδας στο Λονδίνο τον Έλληνα υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους ανασφάλιστους, δημιουργώντας ένα ταμείο 13 εκατομμυρίων ευρώ για τις πιο επείγουσες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ελπίζει το ταμείο να ενισχυθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλά οι Έλληνες, είπε ο Άδωνις, πρέπει να καταλάβουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν ήδη προβληματικό πριν από την κρίση, λόγω κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Το κράτος μερικές φορές πλήρωνε τρεις με τέσσερις φορές παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, με μεσάζοντες, γιατρούς και φαρμακεία να τσεπώνουν τη διαφορά. Αν τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις, είπε, είναι επειδή δυσκολεύονται να ακολουθήσουν πιο λογικούς προϋπολογισμούς.
Ο Άδωνις ανέφερε ότι οι επείγουσες περιπτώσεις δέχονται θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία άσχετα από την ασφαλιστική κατάσταση του ασθενή. Και εδώ μας ξέρανε όλους έλληνες και ξένους λέγοντας, “ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός αν βρίσκεσαι στα τελικά στάδια”. Αυτό ακριβώς είναι που προβληματίζει τον Σολωμό, τον ανασφάλιστο ασθενή με καρκίνο. “Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω;” Ρωτά;;;; Και συμπληρώνω η απάντηση που έδωσε ο Άδωνις θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους για το με ποια κριτήρια τοποθετούνται κάποιοι σε καίρια και σοβαρά πόστα για να διαχειριστούν ανθρώπινες ζωές!!!!
Και όταν λες πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και δείχνεις ότι δεν έχει αντίληψη και συναίσθηση των όσων λες και κάνεις, όταν είσαι ο μόνος που καλωσορίζεις την ΤΡΟΙΚΑ λέγοντας ότι σου έλειψαν και παραμένεις στην θέση σου, τότε κάτι συμβαίνει γενικότερα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και βοήθεια μας.
Πηγές: EnetEnglish.gr, Washington Post.com
freepen
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μια απρόσμενη απόφαση που δεν περίμενε κανείς πήρε ο Σάκης Ρουβάς.
-
Θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή; Υπάρχει ένα λαχανικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
-
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτά τα παλαιά μυστικά της ραπτικής.
-
Ερωτευμένη δηλώνει μία 18χρονη με τον 60χρονο σύντροφό της, κάνοντας τα 42 χρόνια διαφοράς να μοιάζουν ασήμαντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου