ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ - βάση φυλής και θρησκεύματος - , Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ" (μυρίζει "ευθεία (οιονεί) επιθετική παρέμβαση" στα της Ελλαδικής Εκκλησίας;Συμβαίνει κάτι στα "ενδότερα" που "δεν έχει βγει προς τα έξω"; Όχι βέβαια πως χρειάζεται "ώθηση" από πουθενά για να συνεχίσει να κάνει ακριβώς το παραπάνω από μόνη της η Ελλαδική Εκκλησία. Εκτός κι αν άρχισαν - επιτέλους - να υπάρχουν "εσωτερικές αντιδράσεις")
(για να "ερμηνευτεί" καλύτερα το παραπάνω δείτε κι εδώ http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/01/blog-post_247.html )
"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σήμερα, δεν είναι άγνωστα στη θεολογική σκέψη, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει αν αναλογιστούμε την κατάσταση με τρόπο ανθρώπινο.
Άλλωστε οι Τρεις Ιεράρχες, από πολύ νωρίς είχαν θέσει ζητήματα που σχετίζονται με τον 'άλλον', τον 'ξένο', τη 'διαφορετικότητα'".
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Προύσης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας στην τελετή εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στο ΑΠΘ.
Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Προύσης, επικαλούμενος τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, ο άνθρωπος δεν δύναται να στερεί από τους άλλους το ποτήριο και το φαγητό της καθημερινότητας.
Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του άλλου δεν μπορούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς αυτόν.
Ακόμη και ο χειρότερος άνθρωπος έχει το δικαίωμα της βοήθειας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα αναφέρουν ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, "αν κάνουμε διάκριση στην αγάπη, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε θηριωδίες.
Όταν ενοχοποιείται η διαφορετικότητα, ξεκινά μια διαδικασία που δεν σταματά μέχρι να αναλώσει όλη την ανθρωπότητα και την κοινωνία.
Αυτό συμβαίνει καθώς η ενοχοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων, αύριο μπορεί να αφορά μια άλλη ομάδα και κάποια στιγμή θα 'χτυπήσει' και τη δική μας πόρτα".
Με αφορμή τα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρουσίασε ιδιαίτερα επίκαιρες για σήμερα αναφορές του Ιωάννου του Χρυσοστόμου στους πρόσφυγες, του Μεγάλου Βασιλείου στην αγάπη προς τον πλησίον, του Γρηγορίου του Θεολόγου στην ισοτιμία των ανθρώπων έναντι του Θεού.
Σε αυτό το πνεύμα σχολίασε ότι έχουν μεγάλη σημασία στην παρούσα συγκυρία θέματα που αφορούν τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας, την επίδειξη αγάπης, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές προβολής και επιδίωξης της αυτάρκειας του ανθρώπου που όμως τελικά μπορεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε θηρία.
Τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην ανάδειξη του ρόλου της παιδείας και του πολιτισμού επεσήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.
Στη συνέχεια έγινε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκαν 73 καθηγητές του ΑΠΘ που έλαβαν κατά το 2013 τον τίτλο του ομότιμου.
Πρόκειται για τους: Φανούλα Αθανασιάδου Πιπεροπούλου, Κωνσταντίνο Αντωνίου, Κωνσταντίνο Ατματζίδη, Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, Πέτρο Βασιλειάδη, Γιάννη Βελούδη, Νικόλαο Βλαϊκίδη, Θωμά Γερασιμίδη, Δημήτριο Γιάννου, Ιάκωβο Γκανούλη, Αναστασία Γραμματικάκη - Αλεξίου, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Κορτέσσα Δημάση - Θεριού, Παύλο Διονυσόπουλο, Βικτωρία Δούκα, Στέλλα Δρούγου, Βασιλική Ζουρνατζή - Κόϊου, Γεώργιο Ζωϊδη, Δημήτριο Καϊμάκη, Χρηστογεώργη Καλτσίκη, Γιώργο Καπετάνο, Αλεξάνδρα Καραδήμου - Γερολύμπου, Αθανάσιο Καραθανάση, Αθανάσιο Καραμέρη, Μιχαήλ Καραμούζη, Νικόλαο Καρατζά, Άννα Καρλοβασίτου - Κόνιαρη, Μιχαήλ Καρτέρη, Γιάννα Κατσόβσκα Μαλιγκούδη, Δημήτριο Κισκίνη, Βασίλειο Κοντόπουλο, Παναγιώτη Κορνηλάκη, Ιωάννη Κουντουρά, Μεταξία Κούτσικα - Σωτηρίου, Αναστάσιο - Γεώργιο Λαζαρίδη, Νικόλαο Λαζαρίδη, Γεώργιο Λαζαρίδη, Αναστάσιο Μάνθο, Στυλιανό Μάσεν, Ιωάννη Μαυρομάτη, Δημήτριο Μπότσιο, Γεώργιο Μπουντώνα, Ηλία Μυκονιάτη, Μύρωνα Μυρίδη, Παύλο Νικολαϊδη, Βασίλειο Νοϊτσάκη, Ιωάννη Ντοκμετζιόγλου, Σαμουήλ Ντούγκου, Δημήτριο Οικονομίδη, Ελένη Ορφανού - Κουμερκερίδου, Κωνσταντίνο Παλέτα, Σταύρο Πανά, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Αικατερίνη Παπαευθυμίου - Παπανθίμου, Θεοφανώ Παπαζήση, Κωνσταντίνο Παππά, Θεόπη Παρισάκη, Βασίλειο Πετρίδη, Ιφιγένεια Πηδώνια - Μανίκα, Ιωάννη Πλάγγεση, Ιωάννη Προσαλίδη, Ισραέλ Ρούσσο, Λουκά Σέττα, Ιωάννη Στυλιάδη, Δημήτριο Τσαντήλα, Γεώργιο Τσιάκαλο, Κωνσταντίνο Τσιουβάρα, Στέφανο Τσότσο, Κωνσταντίνο - Κλαύδιο Τσούρο, Αλκιβιάδη Χαραλαμπίδη, Βηθλεέμ Χαστάογλου Μαρτινίδη, Ιωάννη Χριστοφορίδη και Νίκη Ψούνη.
Αντίστοιχη εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες πραγματοποιήθηκε και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννης Αγαλιώτης με θέμα: "Επικαιρότητα και διαχρονικότητα του Παιδαγωγικού και Διδακτικού Λόγου των Τριών Ιεραρχών".
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
ΠΗΓΗ
http://www.agioritikovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου