Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, ο αυστριακός Ότμαρ Κάρας.
Ο Αυστριακός ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και αντιπρόεδρος του Σώματος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επί μία και πλέον ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατέθεσε ούτε προτάσεις ούτε είπε κάτι για τους στόχους του.
«Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα. Εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της αντιπολίτευσης» ήταν το επίμαχο σχόλιο του κ. Κάρας.
«Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω» πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Χαμένοι στη μετάφραση
Μάλιστα επικράτησε αλαλούμ καθώς στην μετάφραση δεν αποδόθηκε το όνομα του κ. Τσίπρα, το οποίο ανέφερε ο κ. Κάρας, αλλά η λέξη «Κύπρος». Χρειάστηκε διευκρίνιση του ευρωπαίου αξιωματούχου σε δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, ο οποίος είπε ότι «δεν θα μπορούσα να συναντηθώ με χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι αναφερόταν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και ο κ. Κάρας μιλούσε στα αγγλικά, ωστόσο η γερμανική προφορά του προκάλεσε μεταφραστική σύγχυση, η οποία οφείλεται στο ότι ενώ αναφερόταν στον κ. Τσίπρα, η διερμηνέας νόμισε ότι άκουσε τη λέξη «Zypern» (όπως λέγεται η Κύπρος στα Γερμανικά). Γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των παρισταμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έλεγε άλλωστε αργότερα ο Π.Λαφαζάνης, «αν είχε αναφερθεί στον κ. Τσίπρα θα τον είχαμε διώξει κακείν κακώς».
Σημειώνεται ότι παρών ήταν στην συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής, όπως και η βουλευτής του κόμματος κυρία Νάντια Βαλαβάνη.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα υπάρξει επίσημη αντίδραση για τα λεγόμενα του κ. Κάρας.
«Νομιμοποίηση» της τρόικας
Κατά τα λοιπά, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης». «Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς», τόνισε.
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» προσφέροντας έτσι την νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας της. Από εκεί και πέρα, είπε ότι «αναζητούμε ένα εργαλείο που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο».
«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και έτσι τα κοινοβούλια θα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους», πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε πως «δεν είναι σωστό ότι ερχόμαστε τώρα στο τέλος της κρίσης» λέγοντας ότι από το 2011 «ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την δημοσιονομική κρίση και συντάξαμε σχετική έκθεση».
«Έχουμε έρθει τρεις-τέσσερις-πέντε φορές», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρωτοβουλία για να ασκήσουμε το δικαίωμα ελέγχου».
Ο συνεισηγητής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου γάλλος κ. Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, τόνισε ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «έχει παραβιαστεί» επισημαίνοντας ότι ως επιτροπή «εστιάζουμε στις θεσμικές διαστάσεις». Επίσης είπε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανέτοιμη για την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους θα έχετε για δεκαετίες προγράμματα λιτότητας».
Κριτική Λαφαζάνη
Νωρίτερα, σφοδρή κριτική είχε ασκήσει ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας ότι «μας θυμηθήκατε ως ευρωκοινοβούλιο μετά από 4 ολόκληρα χρόνια μνημονιακής τραγωδίας, που η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Ευρωκοινοβούλιο ότι «έβλεπε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία, μια μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας σε ειρηνική περίοδο».
«Ήρθατε από το ξενοδοχείο ‘Πλάζα’ στην Βουλή. Θα ήταν καλό να περπατήσετε τους δρόμους της Αθήνας με τους άστεγους και τους εξαθλιωμένους», είπε στον κ. Κάρας και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι τα σωτήρια έργα της ‘δικτατορίας’ που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. με την συμβολή του ΔΝΤ».
Επίσης, είπε: «Η συμπεριφορά της Ε.Ε. και της Γερμανίας ήταν συμπεριφορά απέναντι σε αποικία και κάτι χειρότερο, διότι τα προγράμματα της υποτιθέμενης διάσωσης δεν έχουν καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση. Επιβλήθηκαν. Συμφώνησαν (οι κυβερνήσεις) με το πιστόλι στον κρόταφο: ότι αν δεν τα δεχθείτε θα χρεοκοπήσατε».
Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των μνημονίων ότι «ποτέ δεν έθεσαν τα προγράμματα της τρόικας υπό την κρίση του λαού» και κάλεσε τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν τις «μυθοπλασίες» που ακούγονται για την Ελλάδα με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα: «Είμαστε στον 4ο χρόνο και φως στην άκρη του τούνελ με τρόικα και λιτότητα δεν υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση συζητάει την λήψη νέων μέτρων που δεν αντέχει ο ελληνικός λαός».
Τέλος, τόνισε ότι «έχει υπονομευθεί η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο δεν παίζει το ρόλο του». «Δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αλλά η τρόικα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου