Τέλος στα σχέδια για πληρωμή των φόρων με τη μεταβίβαση ακινήτου αντί για πληρωμή με μετρητά στην εφορία. Η σχετική διάταξη που θα....
συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων απαλείφθηκε.
Η σχετική πρόβλεψη ήταν αίτημα πολλών μεγαλοϊδιοκτητών οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν, από τη στιγμή που εκλήθησαν να καταβάλλουν μέσα σε έναν χρόνο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τεσσάρων ετών: τον ΦΜΑΠ του 2010 και τον ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Η σχετική διάταξη θα προέβλεπε ότι «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μπορεί να επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο, ή µε μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας µε το ποσό του εξοφλούμενου φόρου».
Ωστόσο η διάταξη «τσεκουρώθηκε» και προβλέπει ότι μόνον αν βρει ο οφειλέτης αγοραστή, και δηλώσει στην εφορία ότι από το τίμημα αυτό θα εισπράξει και το δημόσιο την οφειλή, μπορεί να γλιτώσει διώξεις και κατασχέσεις. Το μέτρο αυτό όμως ισχύει ήδη για τους οφειλέτες που, αν θέλουν να πουλήσουν ακίνητο, τους επιτρέπεται εφόσον υπογράψουν δήλωση στην εφορία ότι από το τίμημα θα εισπράξει το δημόσιο το χρέος.
Ωστόσο δεν περιελήφθη τελικά η φράση ότι επιτρέπεται η εξόφληση «με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου».
Υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά όμως, και αν βρει κανείς αγοραστή, το τίμημα θα είναι μάλλον ευτελές και ίσως δεν καλύψει καν την οφειλή στην εφορία.
Έτσι μένει «στα αζήτητα», πριν καν ψηφιστεί, το μέτρο της εξόφλησης οφειλών στο δημόσιο με εκχώρηση ακινήτου, αντί για χρήματα.
Η μεταστροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μέτρο συγκέντρωσε αρνητική δημοσιότητα και στο γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι παρόλο που το είχε εγκρίνει η Τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνταν ότι θα έχαναν έσοδα που σήμερα έχουν αφού , στο τέλος, θα είχε φορτωθεί χιλιάδες άχρηστα για αυτό ακίνητα, σαν να ήταν… κτηματομεσίτης, έχοντας παραιτηθεί από τις εισπράξεις φόρων που υπολόγιζε να έχει.
«Μπούμερανγκ» για το δημόσιο
Το μέτρο έχει και μια άλλη παγίδα για το δημόσιο: για το ποσοστό της ιδιοκτησίας που θα εκχωρούσε ο οφειλέτης, δεν θα πλήρωνε πια φόρο ακινήτων! Αν δηλαδή εκχωρούσει στο δημόσιο πχ το 50% ενός ακινήτου του, θα πλήρωνε στο εξής μισό φόρο περιουσίας για αυτό.
Έτσι όμως και το υπουργείο Οικονομικών θα έχανε το 50% των φόρων που υπολόγιζε να εισπράττει κάθε χρόνο για αυτό. Το έλλειμμα αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να το αναπληρώσει συλλέγοντας τίτλους ιδιοκτησίας και έτσι η «μαύρη τρύπα» θα αυξάνετο, όσο αυξάνονταν οι εκχωρήσεις αυτού του τύπου.
Το πιο παράδοξο ίσως είναι όμως ότι και η Τρόικα δέχτηκε το μέτρο αυτό που της πρότεινε το υπουργείο, παρότι στο υπουργείο θεωρούν πως το δημόσιο βγαίνει πολλαπλά ζημιωμένο. Αν πχ ήθελε να συλλέγει ακίνητα αντί για χρήματα, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε απλά να προχωρά σε κατάσχεση και αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη τα οποία, υπό τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, θα «σκοτώνονταν» στην τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, δηλαδή πολύ χαμηλότερη από οποιοδήποτε τίμημα στο οποίο θα «εξαργύρωνε» το ακίνητο στον οφειλέτη βάσει της εκτίμησης του πραγματογνώμονα.
Επιπλέον, η νέα διαδικασία σημαίνει και πολλά έξοδα για το δημόσιο, για τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται (εγγραφές βαρών και δικαιωμάτων, επαναληπτικές δημοπρασίες, δικαστικοί επιμελητές κλπ). Αν μάλιστα περίμενε ποτέ να «πιάσει τιμή» στον πλειστηριασμό όσα αναγνώρισε σαν πληρωμή φόρου στον οφειλέτη, τότε θα έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια. Και αν θα γίνονταν μαζικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων από το δημόσιο, τότε οι τιμές θα κατρακυλούσαν ακόμα περισσότερο, λόγω της υπερπροσφοράς και του ρόλου που παίζουν οι … επαγγελματίες των δημοπρασιών ("κοράκια").
Πρακτικά, καλύτερη λύση για όλους, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, είναι ο ίδιος ο οφειλέτης να πουλούσε σε όποια τιμή εύρισκε το ακίνητο που θέλει να «σπρώξει» και να πληρώσει ό,τι μπορεί στο δημόσιο, απαλλάσσοντας το ίδιο από έξοδα και διαδικασίες που απειλούν παρά ενισχύουν τα δημόσια έσοδα.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.