Η εφορία σφίγγει τη θηλειά στο λαιμό του Δημήτρη Μελισσανίδη αλλά φαίνεται πως κάποιο χέρι εξ ουρανού φροντίζει να τη χαλαρώνει. Κατάσχεση εις χείρας τρίτου έχει διαταχθεί όχι μόνο εις βάρος της εταιρείας Πετρέλαια Αιγαίου, όπως αποκάλυψε....
σήμερα η εφημερίδα Αυγή, αλλά, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που βρέθηκαν στη διάθεση του UNFOLLOW, και εις βάρος της εταιρείας Aegean Oil, από τις 12/02/2013.
Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Η Aegean Oil, με ΑΦΜ 094384285 και έδρα στην Ακτή Κονδύλη 10 στον Πειραιά, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, δραστηριοποιείται σε 20 χώρες, έχει δέκα σταθμούς ανεφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, καλύπτει 50 και πλέον λιμάνια, διαθέτει τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ιδιόκτητο στόλο ανεφοδιαστικών πλοίων παγκοσμίως, αποτελούμενο από 80 νεότευκτα πλοία διπλού τοιχώματος, και διέθετε μέχρι πρότινος (το τελευταίο διάστημα μειώνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό) 550 πρατήρια βενζίνης σε όλη τη χώρα. Τέλος, απασχολεί περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους, μεταξύ άλλων στο πολυώροφο και υπερπολυτελές ιδιόκτητο κτίριό της στην Ακτή Κονδύλη.
Αυτός ο επιχειρηματικός κολοσσός συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, με οφειλές 7.134.142,84 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις 12/03/2013. Προκαλεί ερωτήματα γιατί ο ιδιαίτερα προβεβλημένος επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει φροντίσει να πληρώσει η εταιρεία του τα 7.134.142,84 ευρώ που οφείλει στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που είναι ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, της εταιρείας Aegean Marine Petroleum, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, με την αξία του στόλου της να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε, η Δ.Ο.Υ ΦΑΕ Πειραιά καλεί με απόφαση αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτου ορισμένους ιδιοκτήτες των πρατηρίων της εταιρείας καυσίμων να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της οικογένειας Μελισσανίδη.
Χθες, 25 Ιουλίου 2013, η εφημερίδα Αυγή αποκάλυψε με ρεπορτάζ της ότι με «δύο υπουργικές αποφάσεις από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρασχέθηκε στην "Αιγαίον Όιλ" (συμφερόντων Μελισσανίδη) η δυνατότητα να εξοφλήσει σε διαρκώς μεγαλύτερο διάστημα τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί από τις Αρχές για φορολογικές παραβάσεις. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η εταιρία να καταθέσει προσφυγή κατά των αποφάσεων του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, το οποίο καταλόγισε πρόστιμα στην επιχείρηση συνολικά 26.660.261,57 ευρώ για τη χρήση του 2001!».
Σήμερα, 26 Ιούλιου, με νέο δημοσίευμα της η Αυγή αποκάλυψε το «Μπλόκο» της εφορίας στον Δ. Μελισσανίδη: «Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας "Πετρέλαια Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαιοειδών", φέρεται να απειλείται από την εφορία με αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου για το ποσό των 9.425.166,59 ευρώ. Στην αναγκαστική κατάσχεση προχώρησε η ΦΑΕ Πειραιά τον Ιανουάριο του 2012.».
Για την εταιρεία Πετρέλαια Αιγαίου και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, το UNFOLLOW έχει δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ στο τεύχος 17, στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχαμε επισημάνει:
«Το πάρτι της ευνοιοκρατίας με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου δεν σταματά. Οι μεγαλοοφειλέτες συνωστίζονται στους κατάλληλους ανθρώπους στο υπουργείο Οικονομικών για να λάβουν την απαραίτητη διαβεβαίωση παράτυπων διευκολύνσεων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται μέτρα σε βάρος τους αλλά και να επιχειρούνται όπως λέγεται παρεμβάσεις μειώσεων προστίμων και άρσεων κατασχέσεων. Με δεδομένο ότι με το νόμο 3943/2011 προβλέπεται ότι το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο είναι διαρκές και ως εκ τούτου "συνεχές αυτόφωρο", διερωτάται κανείς γιατί μια σειρά από επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα χρωστούν στο δημόσιο και που οι εταιρείες τους είναι κερδοφόρες χαίρουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Ένα τέτοιο προκλητικό παράδειγμα είναι η εταιρεία Πετρέλαια Αιγαίου, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, που φιγουράρει στην 622η θέση της λίστας του 2011 με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέος προς τα κρατικά ταμεία ύψους 9.200.817,77 ευρώ. Έκτοτε το ποσό αυξήθηκε και φθάνει τα 10.107.161,33 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις 12/03/2013.1
Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, με ΑΦΜ 094334706, είχε την έδρα της στην οδό Αγίου Νικολάου 5, στον Πειραιά. Από το ποσό των 10.107.161,33 ευρώ, τα 5.552.095,69 είναι οφειλές προς την εφορία και τα 4.555.065,64 ευρώ αναγράφονται ως συνεισπραττόμενα.
Για την ιστορία αξίζει να ειπωθεί ότι έγινε προσπάθεια να γίνει έλεγχος από το ελληνικό δημόσιο, από την ΥΠΕΔΑ, στα γραφεία της εταιρείας ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά από λίγες ημέρες, το λογιστήριο στα γραφεία της οδού Αγίου Νικολάου πήρε φωτιά και δημιούργησε τεράστια… αναστάτωση στη λειτουργία της εταιρείας. Μετά από λίγο καιρό ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τον τότε συνεταίρο του Γιάννη Καρρά αποφάσισαν να κλείσουν την εταιρεία, το καλοκαίρι του 1995, όπως προκύπτει και από δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αριθμό φύλλου 4967 και ημερομηνία έκδοσης 23 Αυγούστου 1995. Η λύση της εταιρείας έγινε δεκτή την άνοιξη του 2006 –σύμφωνα πάλι με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό φύλλου 1397 και ημερομηνία έκδοσης 4 Απριλίου 19963– και χώρισαν για πάντα οι δρόμοι των Μελισσανίδη-Καρρά, που για ένα διάστημα διοικούσαν μαζί και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη εταιρεία ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Καρράς κατηγορήθηκαν για λαθρεμπόριο πετρελαίου και απαλλάχθηκαν με βούλευμα (θαύματα ο αρεοπαγίτης!) στη συνέχεια. Οι οφειλές που προέκυψαν από την εκκαθάριση για την εταιρεία ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ουδέποτε πληρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το Μάρτιο του 2013. .» (Σχόλιο επί του ρεπορτάζ είχαμε δημοσιεύσει και στην ιστοσελίδα μας.)
Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς επιχειρηματίες του μεγέθους της οικογένειας Μελισσανίδη, οι οποίοι αποκτούν τον ΟΠΑΠ, βρίσκονται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου τόσο με την προηγούμενη εταιρεία του Δ. Μελισσανίδη, την Πετρέλαια Αιγαίου, αλλά και με την τωρινή, την Aegean Oil, ενώ κατάσχεση εις χείρας τρίτου έχει επιβληθεί και για τις δύο εταιρείες. Ίσως γι' αυτό -κάνουμε απλώς μια υπόθεση- η εταιρεία που αποκτά τον ΟΠΑΠ έχει έδρα την Κύπρο. Φορολογική ενημερότητα η οικογένεια Μελισσανίδη στην ελληνική επικράτεια δεν μπορούσε να αποκτήσει, αν δεν εξοφλούσε τις οφειλές της, που με έναν πρόχειρο υπολογισμό πλησιάζουν τα 45 εκατ ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου