Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συντάξεις... επιδόματα "βλέπει" η ΤτΕ

Της Ροιύλας Σαλούρου 

Τη μείωση των συντάξεων κάτω από τα όρια της φτώχειας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους προεξοφλεί, στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική η....
Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επαναφέρει την πρόταση για ανάπτυξη των συμπληρωματικών, ιδιωτικών – επαγγελματικών ταμείων του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης. Στην ίδια γραμμή, κινείται άλλωστε και η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν, για το ασφαλιστικό, που πέρασε το προηγούμενο διάστημα και από το ευρωκοινοβούλιο. 

Αυτό που ξεκαθαρίζεται μέσω του κ. Προβόπουλου και της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας, είναι ο δραματικός περιορισμός των συντάξεων στο μέλλον, από το 2020 έως το 2060, σε επίπεδα επιδόματος και μάλιστα χαμηλού. Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη). 

Και συνεχίζει : «Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα». 

Εξαιτίας της δραματικής αυτής απομείωσης, η ΤτΕ προτείνει την ανάπτυξη των συμπληρωματικών πυλώνων, κυρίως δε αυτών που συνδέονται με τα (κεφαλαιοποιητικά) ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. 

Τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας καθώς ο θεσμός των Επαγγελματικών Ταμείων έχει νομοθετηθεί από το 2002 (νόμος Ρέππα) όμως δεν αποτελεί επιλογή των εργαζομένων, εξαιτίας τόσο των θεσμικών και νομικών προβλημάτων που υπάρχουν όσο κυρίως μιας άλλης δομικής αλλαγής που συντελείται το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση των εισοδημάτων. Με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν χρήματα από τους μισθούς, τα οποία θα επενδυθούν για το μέλλον. 

Και η Κεντρική Τράπεζα πάντως, διαπιστώνει προβλήματα στην επαγγελματική ασφάλιση, όπως η έλλειψη φορολογικών κινήτρων αλλά και εν γένει το ασταθές καθεστώς που υπάρχει, το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και τις γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις