Υλικά
345 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις15 γρ φρέσκια μαγιά
185 ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλακι αλάτι
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα μπόλ βάζουμε το χλιαρό νερό ,λάδι,ζάχαρη και τη μαγιά.Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να λίωσουν και προσθέτουμε το μισό αλεύρι,το μείγμα αρχίζει να γίνετε σφιχτός χυλός καθώς συνεχίζουμε το ανακάτεμα και να βγάζει μικρές φουσκάλες.Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει(να γίνει προζύμι),μία ώρα περίπου αναλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.Αφού γίνει το προζύμι ρίχνουμε μέσα στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι που έχουμε κρατήσει και το ζυμώνουμε είτε με το χέρι είτε με το μίξερ μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη και να μην κολλάει.Την πλάθουμε σε μπάλα κ την αφήνουμε σε μια λεκάνη σκεπασμένη με μια πετσέτα ελαφρώς υγρή για να ξεκουραστεί κ να διπλασιαστεί.Μπορούμε να την αφήσουμε σε ζεστό μέρος αν θέλουμε να φουσκώσει γρήγορα ή στο ψυγείο αν δεν βιαζόμαστε να την δουλέψουμε,προσοχή δεν την αφήνουμε παραπάνω απο μια μέρα.Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί και γίνει αφράτη την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος 1/2-1 εκ και την αλευρώνουμε για να μην κολλήσει.tips συνταγής:
1) Το χλιαρό νερό να είναι τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μέσα χωρίς να καούμε,γιατί διαφορετικά καίγονται τα ένζυμα με αποτέλεσμα η ζύμη να μην διογκωθεί
2) Αν δεν έχετε φρέσκια μαγιά χρησιμοποιήστε ξερή ακολουθώντας τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία.
Βρείτε πολλές ακόμη συνταγές στο: foodrevolution.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.