Θα φανεί ξεκάθαρα αν η κυβέρνηση θα μπορέσει, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη της τρόικας, να ανατρέψει το κακό κλίμα που....
έχει δημιουργηθεί στην οικονομία και την αγορά και που λίγο έλειψε να μας οδηγήσει και σε τυπική χρεοκοπία, αφού στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος των πολιτών και των επιχειρήσεων έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Καθοριστικός παράγοντας για την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης είναι η ανάπτυξη. Δηλαδή η αύξηση των θέσεων εργασίας, άρα περισσότερα χρήματα προς κατανάλωση, άρα μεγαλύτερος τζίρος για τις επιχειρήσεις, άρα μεγαλύτερο εισόδημα προς φορολόγηση, άρα περισσότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα περισσότερα έσοδα για το κράτος και την επίτευξη των στόχων.
Και ενώ όλοι μιλούν για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη, τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τους πλέον επίσημους φορείς για το ποσοστό της ανεργίας τα επόμενα χρόνια αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Πως λοιπόν θα επέλθει η ανάπτυξη, όταν το ΕΒΕΑ προβλέπει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων το 2013, δια στόματος του προέδρου του Κ. Μίχαλου, πως θα έρθει η ανάπτυξη όταν και οι πλέον επίσημοι και έγκυροι θεσμικοί φορείς κάνουν λόγω για ανεργία κοντά ή πάνω από το 30%;
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι η ανεργία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να υπερβεί το 26% το 2013 και το 2014. Το σχόλιο της ΤτΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού σημειώνει ότι: «Υφεση αυτής της έντασης και διάρκειας είναι ιστορικά πρωτοφανής για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης και έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή, καθώς η έλλειψη επενδύσεων και η παρατεταμένη ανεργία συντελούν στην απαξίωση του υλικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου». Ως προς τους κινδύνους, σημειώνεται στην έκθεση το ενδεχόμενο ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να κλονίσουν την πολιτική σταθερότητα και η υστερήσεις στην επίτευξη των στόχων, οι οποίες θα είχαν αποτέλεσμα να απαιτηθούν πρόσθετα διορθωτικά μέτρα, που όμως δεν θα ήταν εύκολο να αποφασιστούν.
Την ίδια ώρα, στην έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως παρά το ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε μέσα σε μία τριετία (2010-2012) κατά 8%, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται. Τα «μηνύματα» για το 2013 κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, αφού η στατιστική ανεργία αναμένεται να φτάσει το 28% με 29%, δηλαδή 1,4 εκατ. άτομα θα ψάχνουν δουλειά, ενώ ακόμα υψηλότερη θα είναι η πραγματική ανεργία, που θα φτάσει το 34%, ενώ εκτιμάται πως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW) προβλέπει ότι και το 2014 η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση, της τάξης του 1% για έβδομη συνεχή χρονιά και ότι η ανεργία το 2014 θα εκτοξευτεί στο 31%, αφού προηγουμένως θα έχει φτάσει το 29,3% το 2013.
Κάτι ανάλογο προβλέπει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού τοποθετεί το ποσοστό της ανεργίας στο 25,4% το 2013.
Ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί κάνουν λάθος και τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!!!!
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
http://www.fpress.gr/opinions/item/6563-anaptyxi-me-anergia-30-pos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.