Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η ατζέντα Θάτσερ για αφανισμό του κράτους πρόνοιας


Ετοιμη να διαλύσει το κράτος πρόνοιας αλλά διαλλακτική έναντι των Αργεντινών κατά την απόβαση των δυνάμεών τους στα νησιά Φόκλαντ στον νότιο Ατλαντικό ήταν η ...
Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως προκύπτει μέσα από αποχαρακτηρισθέντα απόρρητα αρχεία του Φόρεϊν Οφις για το 1982, αλλά και αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα από τις συνεδριάσεις των υπουργών την ίδια χρονιά.

Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο υπουργός Οικονομικών της σερ Τζέφρι Χάου ήταν έτοιμοι να καταλύσουν κάθε έννοια του κράτους πρόνοιας και του δημόσιου συστήματος υγείας της Βρετανίας, αλλά αντιμετώπισαν πραγματική ανταρσία από το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα τελικά να υποχωρήσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», που δημοσίευσε τα σχετικά πρακτικά.

Μεταξύ άλλων το «τρομερό δίδυμο» εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει τέλος για συμμετοχή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση και μείωση κατά 25% των εκπαιδευτικών, πληρωμή διδάκτρων στα ΑΕΙ, πάγωμα προνοιακών επιδομάτων και δραστικές περικοπές στο δημόσιο. Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας -το οποίο βάλλεται και σήμερα από την κυβέρνηση Κάμερον σε τέτοιο βαθμό που η «Guardian» χαρακτηρίζει τα σχέδια Θάτσερ «προπομπό» αυτών που θέλει να εφαρμόσει η νυν κυβέρνηση- εξεταζόταν το ενδεχόμενο να σταματήσει η κρατική παροχή υγειονομικής κάλυψης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε βάθος χρόνου. Στόχος ήταν να περάσουν οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Στους φακέλους με τα έγγραφα περιλαμβάνονται επίσης αναφορές στην επιμονή της Θάτσερ να πληρώσει από την τσέπη της περίπου 2.000 λίρες για τις έρευνες εντοπισμού του γιου της Μαρκ, ο οποίος ήταν αγνοούμενος επί έξι ημέρες στην έρημο Σαχάρα τον Ιανουάριο του 1982 ενώ συμμετείχε στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ και ο οποίος βρέθηκε τελικά από τον αλγερινό στρατό.

Στο φως ήρθαν επίσης οι συχνές επαφές της Θάτσερ με τον τότε παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ, για τον οποίο οι αποκαλύψεις περί παιδεραστίας έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας σήμερα, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του.

ΠΑΡΑ ΤΗν ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ δημοσια ΡΗΤΟΡΙΚΗ της

Διαλλακτική για τα Φόκλαντ

Εξαπίνης έπιασε τη Μάργκαρετ Θάτσερ η απόβαση των δυνάμεων της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ καθώς ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι μια απόβαση ήταν πολύ πιθανή μόλις δύο ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της.

Επίσης, ύστερα από έντονες πιέσεις του τότε Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αλ Χέιγκ, η Θάτσερ εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί μία διπλωματική λύση που θα επέτρεπε τη μόνιμη παρουσία της Αργεντινής στα νησιά, παρά τη φιλοπολεμική ρητορική της. Για τις ΗΠΑ, σημειώνεται στα έγγραφα, ήταν «σημαντικό να δείξει το Ηνωμένο Βασίλειο πρόθυμο για διαπραγματεύσεις, προτού αποκρούσουν τους Αργεντινούς».

«Ποτέ, ποτέ δεν περίμενα ότι η Αργεντινή θα εισέβαλλε απευθείας στα Φόκλαντ. Ηταν κάτι τόσο ανόητο, όπως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, ήταν τόσο κουτό και να σκεφτεί κανείς να το κάνει», είχε δηλώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ ενώπιον της βρετανικής επιτροπής έρευνας για τα νησιά τον Οκτώβριο του 1982, τέσσερις μήνες μετά το τέλος του πολέμου που διήρκεσε 74 ημέρες.



ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE




e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις