Με αναλύσεις και ανταποκρίσεις σε ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζεται να προβάλλεται η άποψη για διασύνδεση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών με την κατάσταση στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωζώνη. Ενδεικτικά είναι δυο....
δημοσιεύματα στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", με διαφορετικές εκτιμήσεις όσο αφορά την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας.
Στο ένα άρθρο υποστηρίζεται ότι τον ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει απομακρυνθεί, τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, ενώ στο άλλο τονίζεται ότι η μέρα της κρίσης έχει πλέον έρθει για το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους, χωρίς όμως να περιορίζονται οι αναφορές μόνο στην "ελληνική κρίση".
"Ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενδεχόμενο που θα αναζωπύρωνε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί", υποστηρίζεται με άρθρο στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ".
Ο αρθρογράφος Ίαν Τάλι, ενισχύοντας τη συγκεκριμένη προοπτική, επικαλείται εκτιμήσεις εκπροσώπων "δεξαμενών σκέψης" σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, άμβλυνε κατά τις τελευταίες εβδομάδες το σενάριο εκτροπής της χώρας εκτός ελέγχου, για τους δύο προσεχείς μήνες.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, εκτιμάται ότι η ομάδα του προέδρου Ομπάμα μπορεί να επαναπαυτεί ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε στις αναπτυξιακές προοπτικές των ΗΠΑ το εφιαλτικό σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομη ενημέρωση Αμερικανών αξιωματούχων και μελών του Κογκρέσου στο Bertelsmann Foundation, σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης μιας χρεοκοπίας τύπου Λίμαν Μπράδερς, γεγονός που θα άλλαζε την πορεία των αμερικανικών εκλογών, αυτή υπήρχε τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν υφίσταται πλέον, τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι πέρα από τις ανανεωμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αποτροπή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, προβάλλεται η άποψη ότι στην Ελλάδα κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σημειώθηκε μια μετριοπαθής αντιστροφή της εκροής τραπεζικών κεφαλαίων από τη χώρα.
Και εάν οι εν λόγω προβλέψεις του Νίκολας Βέρον, συνεργάτη της γνωστής "δεξαμενής σκέψης" Bruegel, στις Βρυξέλλες, αποδειχθούν αληθινές, τότε η αμερικανική κυβέρνηση ίσως πιστωθεί μερίδιο της επιτυχίας, χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες, με την αποστολή αξιωματούχων του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη από τον περασμένο Μάιο, συμπεριλαμβανομένων δύο χωριστών επισκέψεων εκπροσώπων της στην Αθήνα.
Σ' ένα άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα του συντάκτη της, Τσαρλς Φορέλ, υποστηρίζεται ότι μετά από έναν ασυνήθιστα ήσυχο Αύγουστο, οι Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν ένα ταραχώδες φθινόπωρο, το οποίο θα σημαδευτεί από εξελίξεις καθοριστικής σημασίας στο μέτωπο της ευρωζώνης, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος σε ανταπόκριση από το Λονδίνο.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η μέρα της κρίσης έχει πλέον έρθει για το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους, δεδομένου ότι με την Ελλάδα και την Ισπανία να βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πλέον σκληρές επιλογές.
Στο δημοσίευμα παρατίθεται και η άποψη του, Αλμπέρτο Γκάλο, επικεφαλής ευρωπαϊκής μακροοικονομικής έρευνας της RBS, ότι τα μεγάλα δανειακά προγράμματα απλώς εξοικονομούν χρόνο για τις υπερχρεωμένες χώρες και δεν επιλύουν υφέρποντα προβλήματα της ευρωζώνης, τα οποία περιλαμβάνουν μη ανταγωνιστικές οικονομίες, περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές και κυβερνήσεις ανίκανες να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.
Ως παράδειγμα, προβάλλει την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία λαμβάνει βοήθεια άνω των 200 δισ. ευρώ, ενόσω η οικονομία της εξακολουθεί να συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς και το βάρος χρέους της είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται.
Επίσης, γίνεται αναφορά στις λιγοστές ρεαλιστικές επιλογές που διαθέτει η Ελλάδα, τονίζεται χαρακτηριστικά, πέραν μιας αυξημένης δανειακής βοήθειας ή της συμφωνίας για παραγραφή μέρους του χρέους.
Και οι δυο αυτές επιλογές, συνεχίζει ο αρθρογράφος της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", θα ήταν πολιτικά οδυνηρές για τη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως για την Ολλανδία, η κυβέρνηση της οποίας θα κατέβει σε εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εάν δεν αμβλυνθεί η αυστηρή στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας, τότε θα εξακολουθεί να υφίσταται η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
trelokouneli.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ... ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ... ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΑ ...
-
Το σχέδιο της κόρης της είναι χαριτωμένο, αλλά όταν η μητέρα καταλαβαίνει τη σημασία του, αρχίζει να ουρλιάζει. Όλοι οι γονείς πρέπει να γ...
-
Τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ η πρώτη εκδίκαση αγωγής για το Zantac
-
Άστους να γεράσουν με την ίδια αγάπη που σε αφήνουν να μεγαλώσεις... αφήστε τους να μιλάνε και να λένε ιστορίες επαναλαμβανόμενες με την ίδ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου