Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τσουρέκι ΣΟΥΠΕΡ - ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι (για τσουρέκι)
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
5 αβγά
3 φακελάκια μαγιά
1 κ.γ. αλάτι (5γρ)
1 φλ. γάλα χλιαρό (200 γρ)
ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού...

1 κοφτό κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο (3 γρ)
1 κοφτό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (3 γρ)


Πως το κάνουμε:
Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζυμάρι με τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και το 1/4 (250γρ) από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 20' περίπου.
Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Πλάθουμε τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αβγό (αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα) και ψήνουμε στους 150° για 35-40'.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:
ΥΛΙΚΑ


10 αυγά
900-1000γρ ζάχαρη
500-750γρ γάλα
3 πακετάκια νωπή μαγιά
μαχλέπι και μαστίχα (ποσότητα για 1 δόση)
2 βανίλιες
Το χυμό ενός πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα (προαιρετικά)*
375-500γρ βούτυρο (1 φλιτζάνι του καφέ - το ½ της συνολικής ποσότητας βουτύρου σπορέλαιο και το υπόλοιπο ½ Φυτίνη)
2½ -3kg αλεύρι (το 1-1½kg του οποίου πρέπει να είναι δυνατό)
2 ποτήρια απλό αλεύρι για τη μαγιά
λίγο σουσάμι
1 αυγό για το άλειμμα της επιφάνειας


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Λιώνουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό σε μια λεκάνη και προσθέτουμε 2 ποτήρια αλεύρι για να γίνει πηχτό κουρκούτι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε τα αυγά για 5 λεπτά σε χλιαρό νερό για να ζεσταθούν λιγάκι και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε καλά με τη μισή ζάχαρη [Δε χρησιμοποιούμε μίξερ γιατί δεν πρέπει να χτυπηθούν πολύ τα αυγά, αν θέλουμε να σχηματισθούν ίνες στο τσουρέκι].


Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα την υπόλοιπη ζάχαρη. Σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη ακατεύουμε τα αλεύρια (δυνατό και απλό) και ανοίγουμε στο κέντρο τους μια λακκουβίτσα, στην οποία ρίχνουμε τα μυρωδικά κοπανισμένα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και σιγά-σιγά το καυτό γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε επίσης τα αυγά με τη ζάχαρη και στο τέλος τη μαγιά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με μια κουτάλα για να μην ψηθούν τα αυγά. Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια.


Σε μια κατσαρολίτσα λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό λίγο-λίγο, διπλώνοντας τη ζύμη πολλές φορές χωρίς να την πατάμε με τις γροθιές επί 10-15 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Είναι έτοιμη, μόλις γίνει λεία και δεν κολλάει καθόλου στο χέρι. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.


Την πλάθουμε σε πλεξίδες, τις οποίες αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ξαναφουσκώσουν. Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, τις αλείφουμε με αυγό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τις στολίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς C) επί 45 - 55 λεπτά περίπου.


ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:
Συνταγή Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα, φουντούκι
Υλικά
για το τσουρέκι
160 ml γάλα χλιαρό
400 γρ. αλεύρι σκληρό
60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. ζάχαρη (αν το θέλετε πιο γλυκό μπορείτε να βάλετε μέχρι 80 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά χτυπημένα και σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
για τη γέμιση
60 γρ. χοντροκομμένα φπυντούκια
100 γρ πραλίνα
επιπλέον
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με μια κουταλιά νερό για το άλειμμα
αλεύρι για το άνοιγμα την ζύμης


Εκτέλεση
Αναμιγνύετε το αλάτι , τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαγια με το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακούβα στη μέση και προσθέτετε τα υγρά και το βούτυρο. Ζυμώνετε καλά και σχηματίζετε μια μπάλα. Την σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Την πατάτε να ξεφουσκώσει και με τον πλάστη την ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ορθογώνειο φύλλο. Απλώνετε στη μέση (κατα μήκος την μικρής διάστασης) την πραλίνα και από πάνω ρίχνετε τα φουντούκια. Κόβετε το φύλλο που περισσεύει δεξιά και αριστερά σε λωρίδες 1,5 ? 2 εκατοστών περίπου. Γυρίζετε διαγώνια προς το κέντρο του τσουρεκιού τις λωρίδες, μια αριστερή, μία δεξιά, σαν να πλέκατε κοτσίδα. Τέλος βάζετε το τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το αφείνετε να φουσκώσει ξανά. Τέλος το αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.


Σημ.: Το πρώτο μέρος της συνταγής (το ζύμωμα και το πρώτο φούσκωμα) μπορεί να γίνει και σε αρτοπαρασκευαστή. Προσθέτουμε στη μηχανή πρώτα τα υγρά και μετά τα στερεά. Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα για ζύμες και συνεχίζουμε μετά το φούσκωμα όπως αναφέτεται παραπάνω στη συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.