Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή και σε δείγμα 150 εισηγμένων...
οι μισές είχαν ζημιές το 2011 ύψους 3,657 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν κέρδη 2,190 δις.
Σημειώνεται, ότι οι τράπεζες που θα απογειώσουν τα νούμερα των ζημιών, καθώς από μόνες τους θα γράψουν ζημιές τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 20 Απριλίου, μετά την παράταση που πήραν από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Τα δραματικά αποτελέσματα θα στερήσουν φόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
Για όσους επενδυτές προσέβλεπαν κάθε χρόνο στο μέρισμα, θα δουν ότι και αυτά είναι αισθητά μειωμένα. «Η χρήση του 2011», γράφει ο κ. Μ. Χατζηδάκης, «θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως η χρονιά στην οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές σε επίπεδο καθαρών κερδών αλλά ως μία χρήση κατά την οποία η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε (-15%) για τέταρτη συνεχόμενη χρήση και τα διανεμόμενα μερίσματα έπεσαν κάτω από το 1 δισ. ευρώ.
Η κάμψη στα λειτουργικά κέρδη επισημαίνεται και ως ένας βασικός κίνδυνος στην παρούσα φάση δεδομένων των πολύ δυσμενών συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εγχώρια οικονομία και ο οποίος συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών ειδικά σε όσες ο δανεισμός κινείται σε απαιτητικά επίπεδα.
Για κάποιες εταιρείες η κάμψη των λειτουργικών κερδών παρά τις προσπάθειες μείωσης του κόστους έχει εκμηδενίσει την τελική γραμμή, αφού το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο».
Το 2011 αποτέλεσε ακόμα μία χρονιά βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία που συρρικνώθηκε σε ποσοστό 7%. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής περιόρισαν την εγχώρια ζήτηση, η αυξημένη αβεβαιότητα στο β’ εξάμηνο επέτεινε την αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που είχε ως συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών με αποτέλεσμα την καταγραφή των χαμηλότερων επιδόσεων σε επίπεδο κερδοφορίας στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.
Τα μεγέθη του δ' τριμήνου επηρεάστηκαν και από έκτακτες εγγραφές οι οποίες αφορούσαν απομειώσεις παγίων και συμμετοχών, έξοδα διοικητικής αναδιάρθρωσης και αυξημένες προβλέψεις διαγραφής απαιτήσεων ή αποθεμάτων ακυρώνοντας το φορολογικό πλεονέκτημα του χαμηλότερου εταιρικού συντελεστή για το 2011. Ο λόγος κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιρειών στο ΧΑ παρέμεινε στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας με σταθερή τάση υπέρ της αύξησης των ζημιογόνων εταιρειών καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
- Για τις ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μotor Οil, Jumbo και Καρέλιας το 2011 ήταν μία δυνατή χρονιά, γεγονός το οποίο τους δίνει κάποιο προβάδισμα σε μία πιθανή σταθεροποίηση της κατάστασης της εγχώριας οικονομίας. Τη θετική εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli - Follie, Autohellas και ΟΤΕ. Η επιτυχία στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις συνδέεται με την εξαγωγική επίδοση, καθώς και με την πολύ συνεπή και αυστηρή προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων και της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.
- Σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Πλαίσιο, Σωληνουργεία Κορίνθου, Καραμολέγκος, Elton, Ικτίνος, Μevaco, Κυριακίδης, Λούλης, Info-Quest, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης και AS Company.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.