Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ποιος εμποδίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη;

<><>
<>
<><>

Συμφέροντα που στερούν από τον Έλληνα το χαμόγελο, κατήγγειλε σήμερα ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εκτιμά ότι βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. 
cretalive.gr

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης εκ μέρους του καθηγητή, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, των αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρου Ινιωτάκη, αιρετών και φορέων της Κρήτης, ο κ. Φώσκολος μίλησε ευθέως για συμφέροντα που «μπλοκάρουν» τις έρευνες στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι τρείς φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Νορβηγία, χώρα που παράγει από τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κρήτη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών θα μπορεί να ενισχύει την οικονομία της χώρας με δεκάδες δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Στην διάλεξη του ο κ. Φώσκολος είπε ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της με 3,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ οι Ευρώπη χρειάζεται 1 τρισ. σε ετήσια βάση., ποσότητες που μπορούν να καλύψουν το κοιτάσματα νότια της Κρήτης.

«Το νησί μας θα έχει ιδιαίτερα κεκτημένα από τα κοιτάσματα αυτά και συγκεκριμένα το 20% κάτι που σημαίνει 1,2 δις το χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια εφόσον αξιοποιήσουμε το σύνολο των κοιτασμάτων που υπάρχουν» ανέφερε ο καθηγητής.

Παράλληλα, κατήγγειλε τα συμφέροντα που παρακωλύουν την έναρξη των ερευνών, λέγοντας: «Ο σύμβουλος του υφυπουργού Μανιάτη, ο οποίος κατευθύνει και συμβουλεύει για το πού πρέπει να γίνουν οι έρευνες, είναι "άνθρωπος" του επιχειρηματία Λάτση», προσθέτοντας ότι πληρώνεται, μάλιστα, από τον επιχειρηματία με το ποσό των 175.000 ευρώ ετησίως. «Θέλουν δε θέλουν οι Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Κοπελούζος η Κρήτη θα γίνει ενεργειακός κόμβος»- είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φώσκολος.

Επιπλέον, ο καθηγητής, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο της Ρωσίας τόνισε ότι «όταν κατασκευαστεί ο αγωγός "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη", η Ρωσία δε θα έχει πια φυσικό αέριο να μας στείλει» Μάλιστα, είπε: «Η έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σταμάτησε τη μέρα που ήρθε η πρώτη σταγόνα φυσικού αερίου από τη Ρωσία», τονίζοντας ότι κάθε μονάδα φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε από τη Ρωσία μας κοστίζει 10,5 δολάρια, ενώ αν την προμηθευόμασταν από την Κρήτη, θα κόστιζε 4,5.


Eυχαριστούμε για την επίσκεψή σου στον ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ.
Μας βοηθάς αν κάνεις ένα κλικ  στις διαφημίσεις της σελίδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις