Είναι ζαρωμένη, είναι στριμμένη αλλά κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί!!!
Αφού περάσει η μισή ώρα βρασμού του κιμά, βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε εκεί τον κιμά να κρυώσει (έτσι βάζοντας το σουρωτήρι μέσα στην λεκάνη, μας μένει ο κιμάς στο σουρωτήρι και ο ζωμός του κάτω στην λεκάνη)
ΥΛΙΚΑ(αν δεν θέλετε να φτιάξετε δικό σας φύλλο, χρησιμοποιήστε έτοιμο κρούστας εμπορίου)
Για το φύλλο:
► μισό κιλό αλεύρι για όλες τςι χρήσεις
► 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
► 2 κ.σ. τσίπουρο
► λίγο αλάτι
► 1 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
► 3/4 μοσχαρίσιο κιμά
► μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
► 6 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
► αλάτι
► πιπέρι
► κρασί λευκό 2 κούπες τσαγιού
► νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
► μια λεπτή βέργα για το τύλιγμα και σούρωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Πάμε τώρα να φτιάξουμε τον κιμά. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να 'μαραθούν. Ρίχνουμε και τον κιμά να τσιγαριστεί, αλάτι, πιπέρι και τέλος προσθέτουμε το κρασί. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα σε μέτρια φωτιάΓια το φύλλο:
► μισό κιλό αλεύρι για όλες τςι χρήσεις
► 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
► 2 κ.σ. τσίπουρο
► λίγο αλάτι
► 1 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
► 3/4 μοσχαρίσιο κιμά
► μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
► 6 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
► αλάτι
► πιπέρι
► κρασί λευκό 2 κούπες τσαγιού
► νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
► μια λεπτή βέργα για το τύλιγμα και σούρωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Αφού περάσει η μισή ώρα βρασμού του κιμά, βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε εκεί τον κιμά να κρυώσει (έτσι βάζοντας το σουρωτήρι μέσα στην λεκάνη, μας μένει ο κιμάς στο σουρωτήρι και ο ζωμός του κάτω στην λεκάνη)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ισομεγέθη μπαλάκια. Παίρνουμε το ένα μπαλάκι ζύμης και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε σε φύλλο αλλά επάνω του ρίχνουμε λίγο νισεστέ. Το ανοίγουμε σε λεπτό και ορθογώνιο φύλλο, παίρνουμε την λεπτή βέργα την βάζουμε στην άκρη της φαρδιάς πλευράς του φύλλου και το ρολάρουμε μια στροφή. Ρίχνουμε διάσπαρτα 5-6 κ.σ. κιμά και ρολάρουμε όλο το φύλλο χαλαρά (όχι σφιχτά)
Τώρα όπως είναι ρολαρισμένο το φύλλο με την γέμιση επάνω στην βέργα βάζουμε τα χέρια μας στις 2 άκρες και το ζαρώνουμε. Μετά κρατάμε με το ένα χέρι την βέργα και με το άλλο σπρώχνουμε να βγει από την βέργα.
Το στρίβουμε σε ''σαλιγκάρι'' και το βάζουμε στο κέντρο ενός στρογγυλού ταψιού (32 cm) περασμένο με λάδι. Παίρνουμε το επόμενο μπαλάκι ζύμης και κάνουμε την ίδια διαδικασία, το προσθέτουμε εκεί που τελειώνει το αρχικό ''σαλιγκάρι''. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπαλάκια ζύμης.
Περιλούζουμε την πίτα με τον ζωμό από τον κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά με αντιστάσεις πάνω-κάτω (τα 40 λεπτά στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα υπόλοιπα 20 λεπτά, ανεβάζουμε μια σχάρα πιο πάνω).
Τώρα όπως είναι ρολαρισμένο το φύλλο με την γέμιση επάνω στην βέργα βάζουμε τα χέρια μας στις 2 άκρες και το ζαρώνουμε. Μετά κρατάμε με το ένα χέρι την βέργα και με το άλλο σπρώχνουμε να βγει από την βέργα.
Το στρίβουμε σε ''σαλιγκάρι'' και το βάζουμε στο κέντρο ενός στρογγυλού ταψιού (32 cm) περασμένο με λάδι. Παίρνουμε το επόμενο μπαλάκι ζύμης και κάνουμε την ίδια διαδικασία, το προσθέτουμε εκεί που τελειώνει το αρχικό ''σαλιγκάρι''. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπαλάκια ζύμης.
Περιλούζουμε την πίτα με τον ζωμό από τον κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά με αντιστάσεις πάνω-κάτω (τα 40 λεπτά στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα υπόλοιπα 20 λεπτά, ανεβάζουμε μια σχάρα πιο πάνω).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου