"Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους", είπε.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι "δικές μας αμαρτίες", όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
"Το δάνειο είναι... δώρο"
Σήμερα, πάντως, τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος είναι γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις και την αντίθεσή του στο κοινό νόμισμα.
Το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην Ελλάδα είναι ένα "μη εξοφλητέο δώρο", υποστήριξε. "Το λεγόμενο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι μια βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα αυτή. Δεν είναι εξοφλητέο. Είναι ένα δώρο που δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αντίθετα θα την οδηγήσει στην απομάκρυνση από μια πραγματική λύση, που είναι τόσο αναγκαία", υποστήριξε ο Τσέχος Πρόεδρος.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μια μείωση του αριθμού των μελών της ευρωζώνης "δεν θα είναι καταστροφή", ενώ για το ευρώ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξε ότι δεν είναι κάτι το αναγκαίο για την οικονομία της χώρας του.
"Αν θα έπρεπε να δηλώσω δημόσια κάτι νέο σχετικά με το ευρώ, αυτό θα ήταν μια ρήτρα εξαίρεσης (opt-out) από την υποχρέωση να εισαγάγουμε το ευρώ (στην Τσεχική Δημοκρατία). Αλλά η κυβέρνησή μας φοβάται", τόνισε.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου